Foto: Jiří IPSER
Poslední přestup kariéry? Určitě ne, tvrdí po přesunu do Zličína exligista Košút. Plány má velké, blíží se svatba

Poslední přestup kariéry? Určitě ne, tvrdí po přesunu do Zličína exligista Košút. Plány má velké, blíží se svatba

Nečekaný přesun z divizních Spojů do přeborového Zličína ohlásil před pár dny exligista Tomáš Košút. Zkušený obránce, který ale může hrát i na hrotu, kde umí střílet důležité góly, našel v Pražská teplárenská přeboru novou výzvu. Plány má nejen fotbalové, velké změny čekají bývalého hráče Slovácka i v osobním životě. Buduje pracovní kariéru, za pár dní jej čeká svatba a pak půjde i na rodičovskou dovolenou… O tom všem promluvil rodák ze slovenských Piešťan v rozhovoru pro fotbalpraha.cz.

Vypadalo to, že s příchodem trenéra Lukáše Jarolíma budete dál hrát za Spoje. Proč to nedopadlo?
Prostě došlo k tomu, že mě oslovil Zličín. Bydlím pár metrů od hřiště, Spoje trénují v Nehvizdech, což mám přes celou Prahu. Celé mě to oslovilo, dávalo mi to smysl a na jaro jsme se domluvili, že jim zkusím pomoci.

Máte představu, jak to bude dál?
Zličín by si asi dokázal představit dlouhodobější spolupráci, ale já to zatím nedokážu říct. Uvidíme, možný je návrat do Spojů, nebo třeba i závěr kariéry. Nechávám to otevřené. Teď mám před sebou dost dalších zásadních věcí. Za deset dní mě čeká svatba.

Co jste říkal na první zápas v novém dresu?
Zvládl jsem před ním s kluky jeden trénink, musíme se lépe poznat a sehrát. Když jsem měl čas, tak jsem se ženou chodil na Zličín koukat, mají tam dobrou plzeň. Měl jsem to blízko, vím, že mužstvo má kvalitu. Jsou tu mladí kluci a my zkušenější jim pomůžeme, aby šli nahoru.

Jaké je to s trenérem Kudelou na lavičce, znali jste se z nejvyšší soutěže?
Mě oslovil Martin Zahálka. Pana Kudelu jsem znal z působení v první lize jako soupeře. Tady jsem s ním vlastně mluvil až ve chvíli, kdy to bylo domluvené. Vnímám to tak, že na Zličíně je prostor ke zlepšení spousty věcí.

Takže jste spolu nic neřešili?
Já jsem přišel na Zličín proto, že chci hrát a musí mě to bavit. To je celé. Pan Kudela je slávista, já jsem sparťan. Když mu nevadí, že je celý život druhý. (směje se) Všechno je v pohodě.

No tak v posledních letech mohl mít navrch on. Slavii se dařilo…
Z celkového pohledu to bylo jen krátké období. Věřím, že už je to za námi.

Ve Spojích jste měl stíhat maximálně jeden trénink v týdnu, bude to na Zličíně lepší?
To se uvidí, samozřejmě se potřebuji s novými spoluhráči poznat, aby to na hřišti fungovalo lépe, což všichni chceme. Jak jsem říkal, čeká mě svatba. Den před ní máme zápas…

A vy si půjdete zahrát?
To se musíte zeptat mé ženy, zda mě pustí. (směje se)

Zaměstnání u AAA Auto vám asi zabere dost času.
Mám na starosti nějaké prodejce, sám prodávám. Naposledy si u mě bral auto Verny (hráč Spojů Verner) a zatím ho nereklamoval, snad je spokojený. (směje se) Další z bývalých spoluhráčů se chystá taky koupit auto. Chci, ať jsou kluci spokojení. Od doby, co jsem skončil profi kariéru, se snažím budovat něco nového. Říkal jsem si, že by bylo fajn, kdybych udělal lepší kariéru než ve fotbale.

To je hezký cíl. Vždyť jste zkoušel štěstí ve Spartě, pak hrál skvěle za Slovácko. Když vidíte tyhle týmy, dělá to s vámi něco? Neříkáte si, ještě jsem tam mohl hrát?
V mezích možností Slovácko sleduji. Polovinu kluků tam znám, hrál jsem s nimi. Tehdy mě fotbal živil, teď je to jinak. Musím říct, že v kariéře bych nic neměnil. Třeba jsem si mohl kariéru protáhnout o dva, tři roky, ale směrem k dalšímu životu mimo fotbal by se toho zase tolik nezměnilo. Stejně bych vše musel řešit.

A co Sparta? Fandíte jí, mrzí vás i s odstupem, že to nevyšlo?
Dopadlo to tak, jak to dopadnout asi mělo. Nemá cenu řešit, co by bylo, kdyby. Je to pryč. Na stoperu tehdy hrál Tomáš Řepka, mladým hráčům se tolik tehdy šance nedávala. Sparta mě poslala na hostování s opcí do Slovácka a Slovácko pak opci využilo. I já jsem měl tehdy jinou hlavu, teď bych třeba něco řešil jinak a třeba by to jinak i dopadlo. Ale nemá cenu se tím zabývat, to je minulost.

Byl odchod do Zličína poslední změnou dresu v kariéře?
Určitě ne. Skončí to tam, kde to všechno začalo, tedy na Slovensku v Piešťanech. Už před půl rokem mi volali, zda bych tam nechtěl hrát. Měl bych to 400 kilometrů na zápas. Ze začátku by mě to asi bavilo, ale… Myslím, že ten čas ještě nepřišel. Ale přijde.

A co na to všechno říká vaše budoucí žena? Je také ze Slovenska? Vezmete jí na Slovensko na svatební cestu?
Není ze Slovenska. Co se týče nějakého cestování. Zajdeme si na mistrovství světa v hokeji, je před námi fotbalové Euro a pak také olympiáda v Paříži. Pak bychom se rádi podívali na Havaj, kde má moje budoucí žena známé. Hodně je to také o tom, že máme pejska, mopsíka. Je mu už osmnáct let, přitom se dožívají dvanáct, třináct let. Nechceme ho dlouho nechávat samotného. Každý den je se mnou v práci. A další jistota bude, že až přijde dítě, tak půjdu na rodičovskou dovolenou.

Tak to jsou nádherné vize. Pozvete na svatbu někoho ze Spojů a ze Zličína?
Kluci určitě přijdou. Pro začátek jsem přivezl padesát litrů slivovice ze Slovácka od známých, pro rozproudění krevního oběhu. (směje se) Na Zličíně mají taky vedle kabiny pípu, tak tam také musím ochutnat, co tam mají. (směje se) Ale samozřejmě se chceme posouvat i na hřišti. Prostor tam je.



Související články