Foto: Nikol Kuncová
Porážku beru na sebe, hlesl zklamaný kapitán Tempa Trajhan. Boj o špici ale nevzdáváme, burcuje
02.04.2024

Porážku beru na sebe, hlesl zklamaný kapitán Tempa Trajhan. Boj o špici ale nevzdáváme, burcuje

Nemusel říct jediné slovo, stačil krátký pohled a všechno bylo jasné. Smutek v očích kapitána Tempa Jáchyma Trajhana byl po utkání s Přední Kopaninou, které jeho tým prohrál 1:4, nepřehlédnutelný. I když šikovnému záložníkovi nebylo do řeči, přesto se po utkání, které kvůli červené kartě nedohrál, svěřil s pocity webu fotbalpraha.cz. „To, že má Kopanina nakonec tři body, beru na sebe,“ prohlásil.

Úvodní minuty utkání přitom bylo Trajhana plné hřiště, měl chuť do hry, nebál se. „Začali jsme výborně. Nalezli jsme na soupeře, hráli jsme přesně tak, jak jsme si řekli v šatně,“ hlásil drobný běhavý záložník domácích.

V 6. minutě se poprvé ve šlágru Velikonočního kola Pražská teplárenská přeboru pasoval do role nejdůležitějšího muže na hřišti. „Došel jsem si pro penaltu a pak jsem ji i proměnil,“ shrnul fakta. Opět se nebál odpovědnosti. I když byl faulovaný, stejně si postavil míč na penaltový puntík a dal gól. „Jsem tady určený dlouhodobě a říkal jsem to i minule, že si věřím. Proměnil jsem a byli jsme dál lepší,“ přesvědčoval.

„Kopanina si sem podle mě přijela pro bod. Nakonec má tři, beru to na sebe,“ pokračoval v hodnocení.

Krátce před poločasem se za stavu 1:1 pasoval do role klíčového muže zápasu, tentokrát z toho ale radost neměl. Po ostrém zákroku na Asada ve středu hřiště totiž viděl červenou kartu. „Z pozice kapitána, bylo to smolné. Přiznávám, že jsem soupeře trefil, ale neměl jsem nataženou nohu, nebyl v tom úmysl,“ dušoval se.

Hned jak se kolem hráče Přední Kopaniny, který ležel na zemi, seběhl chumel ostatních, tušil Trajhan, že může být zle. „Za mě ta karta byla taková oranžová, rozhodčí si vybral červenou. Už s tím nic neuděláme, beru to na sebe,“ zopakoval smutně.

Dobře věděl, že ve hře byly důležité body a Tempo je teď za vedoucí Přední Kopaninou o čtyři zpátky. „Nic nevzdáváme. Věřím, že se tam ještě zamícháme, i Kopanina může ztrácet. A my budeme v pozici, kdy nebudeme mít co ztratit, půjdeme do zápasů s čistou hlavou a doufám, že kluci zvládnou kolo, dvě beze mě. A pak jim to vrátím na hřišti,“ slíbil.

Hodně smutný byl po závěrečném hvizdu také trenér Tempa Petr Vanko. Jeho tým do utkání skvěle vstoupil. „Na soupeři bylo vidět, že z nás měl respekt, zalezl, bránil. Myslím, že jsme i dobře drželi míč. Kombinace, která předcházela penaltě, byla přesně taková, jakou jsme nacvičovali, co jsme si ukazovali, že právě z toho budeme vycházet. Těch situací tam bylo více, jen to nebylo dotažené do šance, ale dostávali jsme se tam,“ konstatoval.

Tempo podle něj prožilo hodně smolný týden, kdy vypadlo ze hry před duelem s Přední Kopaninou hned pět obránců. „Nějak jsme to lepili dohromady, ale pak ještě přišla červená, která byla strašně smolná,“ pojmenoval klíčový moment kouč.

Přiznal, že vyloučení bylo na místě. „Chci říct, že tohle je červená karta, které chci, aby padaly. Byl to nebezpečný zákrok, byť naprosto neúmyslný a nechtěný. Ale tyhle červené karty tam patří, kvůli ochraně zdraví hráčů. Proti tomu nemůžeme říct půl slova,“ uznal Vanko. „Spíš jsme zklamaní, že jsme si tenhle týden vyžrali tu smůlu, vypili jsme si kalich hořkosti až do dna.“

Dobře ví, že vyloučený Trajhan vyfasuje trest a týmu bude chybět. „Samozřejmě Jáchym je pro nás důležitý. V deseti to bylo hrozně těžké. Ale upřímně, kdybychom byli aspoň trošku v normálním složení, že ti kluci trénují a jsou zdraví, tak bychom si i v deseti věřili, že budeme hrát nahoru dolů. Ale my jsme byli totálně rozbití, tak jsme vsadili na to, na co jsme vsadili, a dopadlo to, jak to dopadlo,“ přiznal po porážce 1:4.

Tím, že manko jeho týmu na Přední Kopaninu narostlo na čtyři body, se přehnaně nezabýval. „Tabulku nějak neřeším. My chceme hrát každý zápas dobře, to se nám daří, furt jsme v konkurenci týmů, které prostě mají úplně jiné prostředky než my. A my se snažíme vyrovnat těm nejlepším. Klobouk dolů před kluky, jakou měli přípravu, jak teď hrají každý zápas,“ pochválil své svěřence. „My jsme si na Kopaninu věřili a na hřišti to bylo vidět. Do zápasu jsme vstoupili dobře, chci, abychom takhle pokračovali dál. Samozřejmě jsme obrovsky zklamaní, ale budeme mít velkou motivaci vyhrát v Královicích, které teď hrají výborně. Sezona ještě nekončí. Teď se o tom těžko mluví, ale tabulku neřešíme. Jestli chceme být nahoře, tak musíme příště prostě zase vyhrát,“ vyhlásil jasný úkol pro nejbližší kolo Pražská teplárenská přeboru.

V roli asistenta měl tentokrát na lavičce Martina Dostála, obránce prvoligových Bohemians. Ten využil toho, že se hrálo v pátek a nenechal si uniknout šlágr přeboru. Jeho přítomnost si Vanko pochvaloval. „Klukům hodně pomohl. Jsem rád, že se o tom můžeme pobavit, že jsme na to ve dvou, ve třech, a vlastně i se Šmíďasem, který je na hřišti, ten má taky svůj pohled. Jsem rád, že v realizáku funguje taková otevřená komunikace, byť ne na všem se vždycky shodneme,“ konstatoval Vanko. „Každý názor má velký přínos a zrovna Dosty je hráč, který má v první lize odkopány stovky zápasů, takže má vždycky klukům co říct a co dát. Jsem vždycky rád, když tu je,“ dodal trenér Tempa.



Související články