Foto: Pavel Jiřík st.
Rozhodčí trénovali, jak se chovat v krizových situacích na hřišti
15.11.2018

Rozhodčí trénovali, jak se chovat v krizových situacích na hřišti

Na fotbalového rozhodčího čekají v zápase nejrůznější nástrahy od drobných komentářů, až po fyzické ataky. Frekventanti pražského Vzdělávacího programu pro rozhodčí (VPR) si jejich řešení mohli vyzkoušet v rámci listopadového workshopu. Na stadionu SK Hostivař připravili a vedli praktická cvičení zkušení instruktoři rozhodčích FAČR Jiří Kříž a Miloš Vitner za podpory asistenta z listiny rozhodčích profesionálních soutěží Jana Petříka.

Komentáře z hlediska teorie Body Language a psychologických souvislostí řešení konfliktů se ujal vedoucí pražského VPR Václav Mitáš. Práce byla zaznamenána na video, a tak se mohou sami podívat, co bylo dobře a co je zapotřebí zlepšit.


Ve druhé části programu přišly na řadu klipy z Pražská teplárenská přeboru Prahy, které nejprve kriticky zhodnotili sami frekventanti. Někteří se tak trochu divili, jaké další souvislosti jim ukázali Jiří Kříž a také předseda komise rozhodčích Pražského fotbalového svazu Jiří Ulrich.

Listopadový seminář do jisté míry završil roční program VPR, který je financován z projektu Konvence rozhodčích UEFA, koordinovaného Úsekem rozhodčích FAČR. Vybraným talentovaným pražským arbitrům se věnovali národní instruktoři rozhodčích Miroslav Liba a Miroslav Tulinger či instruktoři Petr Blažej, Pavel Orel a Lucie Ratajová, jimž patří velké poděkování.

To si zaslouží i národní fitness kouč Ondřej Lerch, který vedl osm praktických tréninků. V roce 2018 proběhlo osm půldenních workshopů a dvoudenní seminář. Ten navštívil trenér reprezentace U-19 Jan Suchopárek s přednáškou na téma vztahu trenér a hráč versus rozhodčí. Vizí VPR PFS totiž je nabízet vedle specificky rozhodcovského vzdělávání i pohled těch, jimž sudí vlastně poskytují servis. Na těchto akcích byla přítomna také třicítka kmenových účastníků VPR, ale i další pozvaní sudí z listiny Pražská teplárenská přeboru Prahy. Vždy je čekal program reagující na obtíže či chyby, které se objevily v konkrétních pražských zápasech.

Program pro perspektivní rozhodčí by měl sloužit nejen ke zlepšování výkonů na kolbištích hlavního města, ale i k jejich dalšímu profesnímu růstu a lepšímu uplatnění ve vyšších soutěžích.


Související články