Foto: Pavel Jiřík st.
Akademie rozhodčích Pražského fotbalového svazu
25.08.2018

Akademie rozhodčích Pražského fotbalového svazu

Adepti rozhodcovského řemesla se v Praze budou pravidelně scházet také v podzimní části sezóny 2018/19. Stanou se frekventanty Akademie rozhodčích, financované z prostředků Fotbalové asociace ČR. První vstupní seminář je čeká poslední srpnovou sobotu na stadionu pražské Admiry. Na programu budou mít základní přednášky z fotbalových pravidel i dalších norem a nejen to – zažijí také rozhodcovskou tréninkovou jednotku na hřišti a někteří z nich si budou moci své schopnosti otestovat i jako asistenti rozhodčího v přátelském žákovském utkání.

Další semináře už budou jen odpolední – od září každý měsíc jeden. Zatímco v předchozích bězích se odehrávaly téměř výhradně v Kobylisích, letos se budou stadiony střídat. Mladí rozhodčí se sejdou třeba v Ďáblicích nebo v Hostivaři. Noví sudí také nebudou muset čekat několik měsíců, než budou pozváni na vstupní seminář. Od podání přihlášky ke skutečnému nástupu do soutěží by nyní neměl uběhnout více než měsíc, což by mělo přispět ke snížení počtu těch, jejichž počáteční nadšení po nějaké době opadne. Mimochodem – chcete se přihlásit? Nejlépe to jde na webové stránce ZDE
Určitě se vám ozveme.

Akademie rozhodčích je poměrně novým projektem Úseku rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Má pevně stanovené minimální počty hodin přednášek a cvičení, aby bylo základní rozhodcovské vzdělávání v rámci všech krajů a okresů pokud možno jednotné. Úplní nováčci také nově dostanu set základního rozhodcovského vybavení: kvalitní píšťalku, žlutou i červenou kartu nebo losovací minci. Technické vybavení nutné pro realizaci workshopů i cvičení pak ze svých prostředků hradí Výkonný výbor PFS.

Ani s další výstrojí by neměl být výrazný problém: adepti rozhodcovství si mohou zapůjčit dresy i kalhoty věnované kolegy vyšších soutěží nebo si díky spolupráci s firmou Belsport zakoupit značkové vybavení za velmi příznivé ceny. Tím se výrazně sníží nutná počáteční investice, která byla často překážkou zejména pro nejmladší zájemce.

V seznamu pražské Akademie rozhodčích je nyní třicítka jmen. Od nejmladších patnáctiletých (nižší věk stávající fotbalová legislativa neumožňuje) až po nejstaršího sedmačtyřicátníka. Průměrný věk je 23 roků. Nečekají na ně jen výklady pravidel. Stejně jako v předchozích letech se budeme snažit na každý seminář zprostředkovat vystoupení některého z pražských i mimopražských kolegů z listiny nejvyšších soutěží. A nejen to – nad rámec povinných lekcí se pokusíme zprostředkovat mladým sudím i pohled z druhé strany. O tom, jak rozhodčí vnímají hráči či trenéři promluví renomované osobnosti nedávné fotbalové historie.Další novinkou, kterou v Praze od letošního podzimu zavádíme, je systém patronů. Zkušení rozhodčí nejvyšších pražských soutěží si vezmou pod křídla po jednom nováčkovi, jemuž poradí v prvních zápasech nebo jej vezmou na zkušenou na utkání, která budou sami řídit. Žádný začínající kolega tak nemusí mít pocit neplavce hozeného do hlubokého fotbalového rybníka, bude moci využít podpory zdatného plavčíka. I tím se budeme snažit snížit počet utonulých. Tedy těch, kdo u píšťalky z nejrůznějších důvodů nevytrvají. Na hřišti totiž až dosud zůstávali často úplně sami a fotbalové prostředí pro ně často představovali funkcionáři či rodiče žáčků v nejmenších kategoriích. Že nebyli vždycky právě přátelští si můžete být jisti a mladé kluky i dívky to poměrně často odradilo. I tomu se budeme snažit předejít třeba výměnou zkušeností na setkáních Akademie rozhodčích PFS.