Foto: Pavel Jiřík st.
Hostivař i s novým trenérem protáhla výsledkovou bídu. Potřebujeme dát šmudlu, šťastnou výhru, říká Rada

Hostivař i s novým trenérem protáhla výsledkovou bídu. Potřebujeme dát šmudlu, šťastnou výhru, říká Rada

Léčení novým trenérem zatím v Hostivaři nezabralo. Momentálně čtrnáctý tým tabulky sice vsadil v sobotu dopoledne v utkání Pražská teplárenská přeboru na nového kouče Tomáše Radu, který nahradil na lavičce Petra Procházku, ale i tak Hostivař podlehla na půdě rivala z Vyšehradu 1:5. „Jsou tři kola do konce, pereme se sami se sebou, ale máme to stále ve svých rukou,“ uvedl Rada, jehož tým má stále bod náskoku na sestupové příčky.

Premiérový zápas v roli hostivařského kouče jste si asi představoval jinak, co?
Neuhlídali jsme standardky. Třikrát, čtyřikrát nám tam vyplavali volní hráči, to se nemůže stávat. A je jedno, zda jste na úrovni ligy nebo třeba čtvrté třídy. Musí tam být osobní odpovědnost, každý má svého hráče. Když to tak není, potom je výsledek takový, jaký je. Musíme si také přiznat, že síla, která byla v Hostivaří dříve, teď není.

Váš předchůdce Procházka hovořil před týdnem o tom, že neviděl u hostivařského celku bojovnost. V tomhle směru mi to přišlo na Vyšehradě lepší, souhlasíte?
No, ale poločas byl 3:0. Opticky jsme možná měli více ze hry. Vyšehrad byl zatáhlý, nechal nás trošku hrát, ale dával góly. První půle rozhodla. I ve druhé půli jsme měli pět, šest šancí. Kdybychom z nich dali polovinu, tak to bylo 3:3. Povedlo se nám snížit na 1:3, jenže pak přišla chyba na druhé straně a zápas byl definitivně rozhodnutý.

Hostivař vyhrála na podzim doma 3:0, vy jste v závěru snížili na 1:3 a měli byste při bodové rovnosti na konci soutěže lepší vzájemné zápasy. Na tohle jste nemyslel?
O tomhle jsem vážně nepřemýšlel, my jsme chtěli bodovat. Asi to na konci může hrát roli, ale my jsme chtěli s Vyšehradem bodovat. Pořád máme o bod víc a je to v našich rukou. Dojeli jsme na neproměňování šancí. V závěru jsme to otevřeli, byla to hra vabank, chtěli jsme vyrovnat. Celkově jsme dostali naivní góly.

Evidentně vám nesedlo také hřiště s umělým povrchem...
Příště na umělku jedeme znovu... Já bych v tomhle počasí od konce dubna, v květnu, tyhle povrchy prostě zakázal. Vyšehradská umělka je šílená, vůbec to neprospívá fotbalu.

V Hostivaři jste také hrál, jak se to seběhlo, že jste se vrátil jako trenér?
Předseda zavolal, že potřebuji pomoci, sešli jsme se a domluvili do konce sezony. Ještě dělám sedmnáctku v Meteoru. Ale kývl jsem, že Hostivaři zkusím pomoci.

Moc změn v sestavě proti minulému týdnu ale nebylo.
Byla jedna, vynucená. Kůča má špatné koleno, na umělku to není optimální. Problémy mají i další hráči, šířka kádru není. Máme dvanáct, třináct hráčů a s těmi musíme pracovat.

Asi jste věděl, že Hostivař vyhrála naposledy na podzim. Řešil jste to, když jste zvažoval, zda kývnete?
Je to šílená série. Předseda mi to říkal. Já zažil pěkné série třeba ve druhé lize v Mostě, tři kola jsme vyhráli a byli na postup. Pak jsme se zachraňovali v posledním kole. Série občas jsou, ale tady je to o hlavě a šířce kádru. Chybí útočník, ofenzivní síla není taková, jako byla.

Co se vůbec dá změnit kromě toho, může zafungovat impuls v podobě nového trenéra?
Moc se změnit nedá, něco jsme si ale řekli ve čtvrtek, spíš jde o to navodit atmosféru, aby deka spadla. Potřebovali bychom dát gól - šmudlu, odehrát šťastný zápas. Možná na Vyšehradě mohla být penalta za stavu 0:0. Rozhodčí to viděl jinak. Máme týden na něčem zapracovat, abychom se chytli.

Věříte, že Hostivař půjde alespoň do baráže?
Kdybych myslel tak, že jsou v Hostivaři odepsaní, to by přece bylo špatně. Musíme zkusit něco změnit a zvednout kluky, aby nastartovali hlavu a začali myslet jinak, aby to nevypadalo takhle.

Máte spočítáno, kolik bodů bude ke splnění cíle stačit?
Na tabulku jsem nekoukal, ani nevím, kdo s kým hraje. Kdybychom udělali do konce šest bodů, to by stačit mělo. Musíme jít zápas od zápasu, los není jednoduchý. Příště pojedeme do Radotína, ten je sice poslední, výsledky má ale jednou tak, jednou tak. Nevím, jestli je to tím, jak se Radotín sejde... Bude se hrát na malé umělce, bude to hodně soubojové. Máme malé šikovné kluky, ale soubojoví moc nejsou... Doma máme Duklu JM, to bude hodně těžké a končíme na Zličíně.

Rozhodovat může poslední kolo, co?
Reálně to hrozí. Uvidíme, jak se to celé vyvrbí. Musíme jít zápas od zápase a nemyslet tolik dopředu. Máme to ve svých rukou, do konce jsou tři kola. Že by Vyšehrad udělal devět bodů, to si nemyslím, ale my se pereme sami se sebou. Musíme se chytit nějakým šťastným zápasem, pak to půjde.

To budou tedy nervy. Užijete si klidu alespoň při angažmá v Meteoru?
Ne. Tam se také bojuje o každý bod. Uvidíme, jak to dopadne.


Zápas očima Petra Procházky, bývalého kouče Hostivaře

„Slíbil jsem, že se přijdu podívat, a to jsem dodržel. Klukům jsem říkal, že jim budu držet palce dál. V roli diváka jsem si užil zápas po dlouhé době v klidu, bohužel mi výsledek radost neudělal.“



Fotografie

Související články