Foto: Jiří IPSER
Nedal penaltu, pak byl za hrdinu. Cítil jsem, že to proti Slavii B urveme, řekl Zahálka z Admiry

Nedal penaltu, pak byl za hrdinu. Cítil jsem, že to proti Slavii B urveme, řekl Zahálka z Admiry

Oddechl si, pořádně. A na tváři mu začal hrát úsměv. Ofenzivní klenot Admiry Štěpán Zahálka byl ústřední postavou třetiligového derby se Slavií B. Spálil tutovku, pak zahodil penaltu, následně vstřelil gól a aby toho nebylo málo, na ten další přihrál. Admira pak zdolala silného rivala 3:1 a oplatila tak Slavii B porážku 2:7 z úvodu minulé sezony. „Na začátku to mělo stejný průběh, ale naštěstí do dopadlo jinak,“ řekl Zahálka.

Po úvodních šancích vám bleskla hlavou vzpomínka na loňské derby?
No, tehdy jsme po patnácti minutách měli vést nejméně 2:0, stejně jako minulý rok jsem spálil dvě tutové šance. Naštěstí jsme do poločasu vyrovnali, což nám strašně moc pomohlo a taky jsme hráli proti deseti. Slavia B se nemohla dostávat do takového tlaku, jaký měla. Z týmu jsem ale tentokrát cítil, že to urveme.

Je pravda, že jste zahodil velkou šanci, kdy jste obešel i gólmana a pak trefil tyč. Fanoušci už viděli míč v brance. Co se stalo?
Měl jsem to dost z úhlu a potřeboval jsem to trefovat na přední tyč, aby se to vešlo do brány. Bohužel jsem tu tyčku trefil. Naštěstí já si tohle nějakým způsobem neberu, že by mě to moc zasáhlo. Stejně tak i když jsem neproměnil penaltu. Pořád jsem věřil, že nějaké další šance přijdou.

Zvažoval jste, jestli na penaltu máte jít, nebo ji přenechat někomu ze spoluhráčů?
Nezvažoval. Já jsem na penaltu určený a asi bych tam ani nikoho jiného nepustil. Nějakou odpovědnost na sebe vezmu rád. Strhnu to z kluků a vezmu to na sebe.

Když jste se konečně trefil před poločasem, ulevilo se vám?
Celou přípravu jsem odmakal a směřoval k prvnímu mistráku, abych se na hřišti cítil dobře. Dostával jsem se do šancí poměrně snadno, takže jsem věděl, že ještě něco určitě mít budu, že mi tam něco spadne.

Obrovský podíl máte na vítězné trefě, kdy vám nabídl míč gólman Slavie, vy jste zbrkle nezakončoval, ale přihrál jste Panýrkovi, který dal gól. Proč jste nestřílel sám?
Kuba si ten gól zasloužil. Já jsem dostal míč na pravou nohu, gólman mi to dobře zblížil a já jsem viděl volného Pandu vedle sebe, tak nebylo co řešit. Samozřejmě, že člověku bleskne hlavou, že to můžu zkusit na zadní tyč sám, ale pak jsem si vyhodnotil, že šance, že to trefím, je spíš malinká, tak jsem to Pandovi připravil a on dával do prázdné branky.

Klid jste ale měli spíš až po třetím gólu, co?
Myslím, že jsme ten zápas odehráli dobře dozadu, že i ve druhé půli, co si vybavuji, tam kromě jedné hlavičky po standardní situaci Slavia B nic neměla. Nesmrdělo to vyrovnáním. Kluci to odmakali a je to podle mě zasloužená výhra.

Rozdíl byl také v tom, že tentokrát neměla Slavia B posily z prvního týmu. Loni proti vám nastoupili borci, co pak zářili v zápasech Ligy mistrů...
To byl obrovský rozdíl. Protože veškeré góly, co jsme dali, byly po chybách slávistů, až bych řekl po neskutečných chybách. Oni nás posílali do situací, kdy jsme šli sami na gólmana. Byly to dětské chyby, to se jim před rokem s těmi posilami nestávalo. My jsme věděli, že oni to budou zezadu rozehrávat a tam, že je naše šance, když se nám podaří dobře zapresovat stopery nebo střední záložníky a vypíchnout jim míč. Chodili jsme do brejků do otevřené obrany, s tím jsme do zápasu šli. Věděli jsme, že běhat s nimi celých devadesát minut nemůžeme vydržet. Střídali jsme blok na půlce a agresivní presink. A to se dařilo a byly z toho i ty šance.

Před rokem jste nehráli špatně, ale výsledek byl 2:7, tohle je úplně jiné vykopnutí do sezony. Zvedne to sebevědomí?
Máme náročný los na začátek. Teď máme ve středu v poháru druholigovou Duklu, to nám vezme ohromné síly, pak jedeme do Rakovníka, kde jsme to loni nezvládli výsledkově, to bude těžké. Naštěstí tam pojedeme s vědomím toho, že jsme do sezony dobře vstoupili. Ty tři body budou moc důležité.

Vypadá to, že jste se vydal ze všech sil. Nevynecháte pohár proti Dukle?
Do zápasu půjdu, ale sil ten zápas se Slavií stál fakt hodně, tak třeba kdyby mě někdy po poločase trenér vystřídal... Aby mě pošetřil na neděli, ten program je fakt náročný. Chodíme do práce, pak trénujeme... Přesně na to jsme dojeli minulý rok. To jsme přijeli do Rakovníka a došla nám tam síla.

Z kabiny se ozývá veselí a radost. Vaše sparťansko-slávistická partička slaví. Slíbili něco hráči, co pracují na Letné?
Určitě. Pondělí si uděláme hezké. Teda musíme všichni před pohárem na testy na koronavirus. Dáme si lehký pozápasový trénink užijeme si tu výhru, doneseme si do kabiny nějaké občerstvení. Oslavíme to, ale pak rychle přepneme a budeme myslet jen na Duklu a další zápasy. Půl roku jsme nemohli hrát, kvůli těmhle zápasům to všichni děláme. Moc se na to všechno těšíme.


Derby se Slavií B očima trenéra Františka Peřiny
„Srovnávat ten loňský zápas s letošním nejde, tentokrát Slavia neměla žádné ligové hráče. Ti to právě před rokem zlomili a hráli pak za Slavii i v Lize mistrů. Ale pozor, Slavia B vyhrála v přípravě těžké zápasy se silnými soupeři. Jsou na tom velmi dobře fyzicky, takticky i herně. Je na nich vidět progres proti tomu loňskému mladému týmu. Hlavně v první půli byli směrem dopředu nebezpeční, připravovali jsme se na jejich průnikové přihrávky na rychlé útočníky. Zvládli jsme to. Takže to nijak nesnižuje náš výkon a myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Za klíčový moment považuji, že se nám do přestávky i přes neproměněnou penaltu povedlo vyrovnat. Soupeř byl v deseti, ale pořád hodně aktivní. Ve druhé půli jsme hráli pořád stejně, počkali jsme si na situace, které jsme chtěli proměnit a zvládli jsme to. 3:1 je fantastický výsledek. A co říct k výkonu Zahálky? Zahy nedal penaltu, což se prostě stává, trefil tyč. Zvolil druhou stranu, než kope normálně, asi už jich tam kopal hodně, tak to byl záměr a pokus něco změnit. Pak dal ale fantastický gól v době, kdy jsme to moc potřebovali. Vystihl rozehrávku soupeře. Říkal mi už deset minut před koncem, že toho má dost a nebude hrát proti Dukle. Já myslím, že bude hrát. Hru bez něj si dovedu jen těžko představit. On je nadstandardní rozdílový hráč. Každopádně proti Slavii B jsme získali moc důležité tři body.“

Statistiky ze zápasu Admira - Slavia B najdete ZDE