Foto: Pavel Jiřík st.
Knockout ve druhém poločase. Nabušená Hostivař otočila čtyřmi góly bitvu s Duklou JM

Knockout ve druhém poločase. Nabušená Hostivař otočila čtyřmi góly bitvu s Duklou JM

Senzační obrat se povedl na startu Pražská teplárenská přeboru fotbalistům SK Hostivař. Ti prohrávali s Duklou Jižní Město na jejím hřišti v poločase 0:1, aby nakonec čtyřgólovou smrští dosáhli na tři body za vítězství. „Je to super začátek. Ale zůstáváme při zemi, naším hlavním cílem je vyhnout se umístění v pásmu sestupu,“ krotil euforii šťastný trenér Petr Procházka.

V poločase jste prohrávali 0:1, to vám asi nebylo zrovna příjemně. Proč se v úvodu nevedlo?
Začali jsme dobře. Měli jsme po pár minutách tutovku, kdy Špaček obešel i gólmana, ale pak netrefil prázdnou branku. Myslím, že tenhle moment na nás dopadl, kluci měli svázané nohy. Naopak Duklu to nastartovalo, byla běhavější a taky šla do vedení.

O přestávce tedy byla bouřka, aby se tým zvedl?
My jsme v létě hodně makali, naběháno máme. Třeba v generálce jsme hráli 3:3 s béčkem Bohemky ze třetí ligy. Kluci si tam sáhli na dno, věděli jsme, že kvalita na naší straně je. Takže bouřka v kabině... Spíš to bylo takové burcující.

A odměna se dostavila. Dát čtyři góly za poločas soupeři jako je Dukla JM, to budí respekt.
Možná bychom před zápasem byli rádi i za bod. Věděli jsme, že Dukla má kvalitu. Ale v koutku duše jsem si říkal, že by body mohly být i tři. A nakonec se to povedlo. Ty čtyři góly jsou jen taková třešnička, ještě jedna naše branka neplatila. Mladí kluci měli po první půli hlavu dole, ale neskutečně jsme se zvedli a otočili zápas.

Pomohlo i to, že jste druhou půli začali hrát na dva útočníky?
Je pravda, že jsme změnili rozestavení. Chtěli jsme něco změnit, tak se šlo hrát na dva útočníky. Soupeře jsme dokázali napadat. Byl to určitě klíč k úspěchu. Zvládli jsme to fyzicky, i když bylo ve druhé půli pořádné horko.

Vyšel vám i taktický záměr za stavu 2:1, kdy jste nechali Duklu hrát a udeřili z brejků...
Přesně tak jsme to chtěli. Dukla chtěla body, potřebovala útočit a my jsme hráli víc zezadu. Vyšlo to dokonale a my jsme chytili tu příležitost vyhrát za pačesy.

Výhrou jste vyslali jasný signál soupeřům – na Hostivař si dejte pozor. Co vy na to?
Je to jeden vítězný zápas, který nám vyšel. Ale jinak bych to asi nepřeceňoval. Přebor je soutěží, kde může každý porazit skoro každého. V soutěži jsou béčka, která se mohou posilovat, takže zůstáváme při zemi. Samozřejmě je tenhle výsledek super, zápas se nám povedl a klukům zvedne sebevědomí. Ale tvrdě makat musíme dál.

To jistě ano, ale určitě byste mluvil jinak, kdyby zápas dopadl opačně...
Jasně, že ten výsledek je příjemný. Jak tým do soutěže vstoupí, od toho se odvíjí celý podzim. Takže jsme moc rádi, že ta tvrdá příprava i výkon ve druhé půli přinesly ovoce a my máme tři body. Ale hlavní cíl je vyhnout se sestupovému pásmu.

Cenný výsledek je to pro Hostivař i vzhledem k poslednímu roku, kdy klub procházel turbulentními změnami. Hrálo se o záchranu, tým angažoval exligisty, pak sezonu předčasně ukončil koronavirus a řada exligistů odešla. Je v kontextu toho všeho ve vašich očích tahle výhra extra důležitá?
Je pravda, že se toho v klubu stalo dost. V zimě přišli exligisté Pešír, Krejčí, Slavík. Odmakala se příprava a pak přišel koronavirus a předčasný konec přeboru. Samozřejmě, teď je Hostivař jiná. Z exligistů nám zůstal jen brankář Slavík, jsme za něj moc rádi, protože dává mužstvu klid. Ale když tady byli i Pešír s Krejdou, kluci se vedle nich na tréninku mohli a měli co učit. A také se učili. Když srovnám hostivařský kádr před rokem a teď, tak bych řekl, že jsme silnější. Vyhráli jsme první zápas, ale pracujeme dál.