Foto: Jiří Ipser
Před sezonou jsme se bavili o postupu, přiznává opora Meteoru. Šance může přijít

Před sezonou jsme se bavili o postupu, přiznává opora Meteoru. Šance může přijít

Opora, zkušenost. Brankář Michal Toma byl v divizním Meteoru jasnou jedničkou. Aby ne, předchozí angažmá ve druhé či třetí lize ho k tomu předurčovala a on si v libeňském klubu užíval. „Svoje výkony nerad hodnotím. A co se týče tabulky, chtěli jsme být na tom lépe,“ ohlédl se za podzimem ve čtvrté nejvyšší soutěži. Meteor přezimuje na třetí příčce divizní skupiny B. Na vedoucí Český Brod ztrácí deset bodů, na druhou Souš bodů pět.

S Českým Brodem i Souší jste v závěru podzimu doma prohráli 0:1. Pokazilo vám to dojem z první poloviny sezony?
Ty výsledky nás hodně mrzí, protože jsme nebyli herně horší. Ale stejně jako v řadě dalších utkání jsme doplatili na neproměňování šancí. Vnímám Meteor jako tým, kde je plno mladých nadějných fotbalistů. V těch zmíněných zápasech se ale ukázala právě naše bolest v koncovce. Když se proti tak kvalitním soupeřům dostanete do šance, tak se prostě musí proměnit.

Mluvíme o konci podzimu. Vy jste ale podzim začal dvěma duely, kdy jste dostal po třech gólech a Meteor dvakrát prohrál. Co jste si v tu chvíli říkal?
Určitě mě to štvalo, když takhle odstartujete. Ale mám něco za sebou, nepoložilo mě to. Věřil jsem dál, že ten tým kvalitu má. Viděl jsem kluky, jak pracují na tréninku, že jsou šikovní. Stojím si za tím, že patříme mezi nejlepší týmy.

Vážně to nenahlodalo vaše sebevědomí?
Já jsem povahou věčný optimista, věděl jsem, že zlepšení musí přijít. A ono naštěstí opravdu přišlo a my jsme v té střední části podzimu udělali dlouhou vítěznou šňůru. Posunuli jsme se tabulkou nahoru mezi nejlepší.

Chytal jste v Táborsku druhou ligu, pak za Písek ve Fortuna ČFL. Jaký dojem na vás udělala divize?
Je pravda, že v divizi jsem nováčkem. Nečekejte, že řeknu něco převratného, fotbal je všude stejný. Úroveň divize určitě není špatná. Jen jezdíte po menších stadionech, občas hrajete proti nějaké vesničce. Je to něco jiného, než když přijedete do Opavy, kde je iks tisíc fanoušků.

Meteor se netajil plánem zaútočit na postup. Vy jste hrál třetí ligu v Písku. Co byste říkal na to, kdyby se to povedlo a vy jste zase fotbalově povýšil?
Je logické, když něco hraju, že chci hrát co nejvýše. Samozřejmě, čím je člověk starší, mění se priority. Prvořadá je pro mě rodina, narodil se mi kluk, bydlím v Praze, našel jsem si tu práci. Přišel jsem do Meteoru s tím, že bych v klubu chtěl zůstat delší dobu. Třetí lize bych se nebránil, kdyby šlo o druhou nejvyšší soutěž, tam už bych musel přemýšlet, ale třetí liga by nebyl problém.

Problém je ale ztráta deseti bodů na první místo, že?
Ztrácíme deset bodů na první místo, ale jsme teprve v polovině, stát se může všechno. Taky se stává, že někdo třetí ligu třeba odhlásí, tak je šance dostat se nahoru třeba ze druhého místa. Takže je naším cílem držet se v tabulce co nejvýše. Chceme vyhrávat a uvidíme, proč to nezkusit?

V Písku jste skončil a v nové sezoně se mu docela daří. Sledujete po očku svůj bývalý tým?
Udělal jsem si tam nějaké kamarády, takže na ně koukám. Ty jejich zlepšené výsledky jsou pro mě překvapením, to nebudu skrývat. Udělali tam šikovné hráče a vede se jim. Podmínky jsou tam skvělé, myslím, že by si druhou ligu zasloužili.

Třetí ligu si teď hráči chválí i proto, že si mohou zahrát proti béčkům Sparty, Slavie i dalších ligových týmů. Byla by to i pro vás výzva?
No jasně. Zahrát si proti takovým týmům, kde jsou známí hráči, je pro každého příjemné. Nastoupit třeba proti Karlsonovi i dalším, to jsou VIP zápasy. Kdyby ta šance přišla, bylo by to příjemné.

Meteor přezimuje na třetím místě. Jakou známku byste mu dal za první půlku soutěže?
Školní stupnicí bych řekl, že byl podzim chvalitebný. Před sezonou jsme mluvili o postupu, výsledkově to mohlo být lepší. Ale mezi první trojkou je Meteor oprávněně.

Co říkáte na to, že trenér Fíček je také správcem a stará se o hřiště? Takže připravuje nejen tým, ale i trávník, kde se bude hrát...
Honzu jsem znal už z minulosti, dá se říct, že to co zvládá, je rarita. Zvládá to všechno dobře, soupeře má skvěle nastudované a hřiště je vždycky výborně připravené.

A vy mu to musíte oplatit tím, že podržíte tým z branky. Dostal jste na podzim devatenáct gólů, z toho šest v úvodních dvou kolech. Sedí vám pozice hráče, na němž leží odpovědnost?
Když jsem byl mladší, tak se dá říct, že jsem se trochu vezl v balíku. Hrál jsem se známými kluky jako byl třeba Honza Šimák, na ně se soustředila pozornost. Čím jsem starší, tak je logické, že se ta role přesouvá i na moji osobu. Odpovědnosti se nezříkám, ale že by to na mně nějak extra leželo, to nevím. Samozřejmě dělám všechno, abych týmu pomohl.

Vzal jste si jako zkušenější hráč během podzimu někdy slovo v kabině?
Nejsem z těch, co by byli výřeční v kabině. Já ten tým diriguji na hřišti, v kabině si svoje řeknou další zkušení kluci jako Frohna nebo Rada. Ti mají také fotbalově hodně za sebou. Já se měnit nebudu, udělám maximum pro tým, aby uspěl. Třeba poslední zápas jsem dochytal zraněný. Měl jsem po něm fialovou patu a týden jsem nemohl pořádně došlápnout. Nikdy ale neutíkám z boje. 



Fotografie