Foto: Pavel Jiřík st.
Braník poprvé v přeborové sezoně vyhrál doma. O záchranu se budeme rvát do poslední minuty, říká kapitán Vybíral

Braník poprvé v přeborové sezoně vyhrál doma. O záchranu se budeme rvát do poslední minuty, říká kapitán Vybíral

Vyhráno zdaleka nemají, pořád jsou u dna tabulky, stejně se Braníku pořádně ulevilo. Na domácí půdě tým smázl rezervu Motorletu 4:1 a oslavil první vítězství na vlastním hřišti v této sezoně. „Čekali jsme na tu výhru hodně dlouho, moc jsme ji potřebovali,“ přiznává bez rozpaků kapitán týmu Marek Vybíral.

Jaro zatím nebylo nic moc, co?
Příprava přitom byla dobrá, dařilo se nám uhrát kvalitní výsledky proti soupeřům z divize. Jenže pak přišla zranění. Já se třeba zranil čtrnáct dní před mistráky, no a pak ještě na začátku jara. Byla tam i svalová zranění dalších hráčů, přišly nemoci. V soutěži to vypadalo jinak než v přípravě. Na začátek jsme to nechytili v Královicích, pak jsme byli pod dekou. Myslím, že kdo hrál fotbal, tak si něčím podobným prošel.

Motorlet B je týmem dvou tváří, porazil třeba suverénně vedoucí Přední Kopaninu. Věřili jste si, že to může přijít právě v tomto utkání?
No, upřímně... Spíš jsme si mysleli, že nás bude čekat podobný zápas jako o týden dříve proti béčku Žižkova. Tam se hrálo na hlavním stadionu, jejich kluci jsou dobře trénovaní, mají před sebou vidinu prvního týmu ve druhé lize. Motorlet má áčko ve třetí lize, ale stejně ti kluci trénují třeba čtyřikrát týdně. Na druhou stranu: na to, jestli bude mít Motorlet hráče z áčka a kdy hrají svůj zápas v ČFL, na to jsme nekoukali.

Tak kde se to ve vás vzalo?
Prostě jsme si řekli, že to zkusíme. Že to jednou musíme urvat a nadechnout se, semkli jsme se, každý se snažil něco změnit. Výsledek 4:1 je jedna věc, odvedli jsme poctivý výkon, kdy jsme bojovali jeden za druhého a prostě si všechno sedlo. A taky jsme asi ze šesti šancí dali čtyři góly. To nebylo u nás zrovna obvyklé.

Zatím jste klíčové duely nezvládali, proč?
On je pro nás v naší situaci každý zápas klíčový. Třeba s Třeboradicemi to nebyl obecně řečeno hezký fotbal. Teď jsme před zápasem udělali další věci, změnily se týmové rituály.

Prozradíte, co jste změnil vy osobně?
Já třeba v kabině pouštěl hudbu, teď jsme to nechali na panu Maříkovi, který se nám o všechno skvěle stará. Tak se z něj stal i DJ a nejspíš mu to tedy i zůstane, když to zabralo.

Pustil vám něco netradičního?
On dobře ví, co v kabině jede, takže to bylo v pohodě.

Pořád se na tabulku nekouká dobře, ale ulevilo se vám?
Ulevilo, ale rozhodně si nemůžeme myslet, že je po jedné výhře vyhráno a všechno se teď bude dařit. Je hezké, že se vyhrálo, určitě se bude v týdnu lépe trénovat a budou se lépe léčit zranění, ale čeká nás pořádně těžký úkol, kdy to musíme všechno v dalších zápasech potvrdit. Musíme zůstat pokorní.

Doma jste vyhráli poprvé v sezoně… Je tam na tým větší tlak, že se nedaří?
Je to zvláštní, protože doma máme fakt skvělé hřiště, dřív jsme doma sbírali body, ale teď nic. Říkali jsme si, že to není možné. Jsme na tom hřišti třikrát v týdnu, vedení nám vycházelo maximálně vstříc a výsledkově to bylo špatné. Teď se to naštěstí zlomilo.

Spolehnout jste se mohli i na skvělé fanoušky. Když přijely Dolní Chabry, to vás hnal do útoku mládežnický kotel, na hřiště nastoupili zkušení Trávník a Cvrček…
To byl zápas o bytí a nebytí. O týden dříve jsme hráli na Zličíně, kde také chodí fandit mládežníci a našemu trenérovi se to zalíbilo. Tak jsme zkusili něco podobného. Ale zrovna na ten zápas bylo pět lidí pryč. A tak přišli pomoci Adam Trávník a Milan Cvrček. Byli hodní, že šli. Jen výsledkově to nevyšlo.

Do konce přeboru vás čekají ještě Uhříněves, Tempo, Podolí, Kolovraty, ČAFC, Přední Kopanina. Máte spočítáno, kolik bodů bude třeba uhrát?
My nekalkulujeme. Musíme jít do každého zápasu s tím, že musíme bodovat. Podívejte se, jak dobře vstoupily do jara Královice a Třeboradice. Něco takového bychom teď potřebovali my. Přebor je vyrovnaný, každý může porazit každého.

Narážíte na to, že jste vyhráli na Přední Kopanině, s kterou soutěž končíte?
Kopanina má skvělý tým, ale v tom zápase prostě nemohli dát gól. Takže jsme u nich vyhráli. A teď jsme konečně uspěli proti Motorletu B i doma. Moc se nám všem ulevilo, že jsme teď vyhráli a můžu slíbit, že se budeme prát do poslední minuty, aby to v Braníku dobře dopadlo.



Související články