Foto: Jiří IPSER
51 gólů vystřelilo kanonýra Burýška do třetí ligy. V přípravě už pálí za Admiru

51 gólů vystřelilo kanonýra Burýška do třetí ligy. V přípravě už pálí za Admiru

Bombarďák mění dres. Když byl střešovický démon uplynulé sezony Vojtěch Burýšek, autor 51 gólů, u zpovědi v podcastu FotbalPraha, všechno vypadalo tak, že bude i v další sezoně pálit v dresu nováčka Pražská teplárenská přeboru. O pár týdnů později už realita vypadá jinak, šestadvacetiletý snajpr přestoupil do třetiligové Admiry. „Cítím, že jsem fotbalově na maximu, takže mi přesun do Admiry dával smysl. Je to šance,“ říká Burýšek.

V podacstu jste říkal, že zatím nemáte nabídky a že to vypadá na pokračování ve Střešovicích. Leda, že by přišla nabídka, která by nešla odmítnout. Dostal jste tedy právě takovou z Admiry?
Oficiálně v té době žádná nabídka nebyla. Ale pak mě oslovil trenér Admiry Peřina s tím, že hledají útočníka. A já se rozhodl, že kývnu. Samozřejmě to pro mě bylo v určitém směru složité, protože jsem se těšil, jak si se Střešovicemi zahraju přebor. A byl jsem z toho i smutný, že kluky opouštím. Jsme kamarádi a oni mi přejí. Taky jsem jim slíbil, že kdybych se do nižší soutěže vracel, bude to do Střešovic.

Čím přesně vás trenér Peřina přesvědčil?
On mě ani přesvědčovat nemusel. Jen mi prostě řekl, jakou má představu a že mi dá příležitost ukázat, že na to mám. Vyhodnotil jsem si to jako šanci a velmi dobrou nabídku k posunu do vyšší soutěže.

V podcastu jste také prozradil, že běhání v přípravě není vaše oblíbená disciplína. Ale vždy všechno poctivě odběháte. Trenér Peřina je známý tím, že si na skvělé kondičce zakládá. Bylo to hodně náročně, zvyknout si na dávky v třetiligovém týmu?
Myslím, že z pohledu fyzičky nebyl problém. Kondičně byl asi nejtěžší první trénink, teď po pár týdnech už se cítím určitě lépe. Nebylo to nezvladatelné. Určitě jsem po tréninku nebyl mrtvola. Je logické, že zátěž je vysoká a že se hodně běhalo.

Přišel jste s pověstí kanonýra. Už jste se v novém dresu také trefil?
Mám za sebou tři přípravné zápasy. Minulý týden ve středu jsem se v Benešově konečně dočkal. Dal jsem dvě branky, docela hezké.

Máte výhodu, že když nebudete mít herní vytížení v áčku, můžete zaskočit v divizní rezervě. Co se týče soutěží, tak si stejně polepšíte. Vnímáte to tak?
Když jsme s trenérem mluvili, řešili jsme moje vytížení a postavení v áčku. Můj cíl je prosadit se v prvním týmu. Na další myšlenky je brzy, teď musím hlavně přesvědčit trenéra, že na áčko Admiry a sestavu mám.

Na pozici útočníka vás posunul až trenér ve Střešovicích, takže se v případě nouze můžete posunout i pod hrot. Řešil jste s trenérem tyto varianty?
Zatím jsme se bavili jen o místě hrotového útočníka. Na defenzivnější pozice by se mi úplně nechtělo, ale uvidíme, kde mě trenér bude potřebovat.

V podcastu jste si stanovil gólovou metu pro Pražská teplárenská přebor, teď míříte výš. Jakou gólovou představu máte pro ČFL?
Musím dělat postupné kroky, nejdříve se musím vybojovat místo v sestavě, takže co se týče gólů, tak si cíle nedávám. Kolik jich přijde, tolik jich bude.

Narážky na jednapadesát nastřílených gólů v minulé sezoně jste se ale asi v Admiře dočkal, že?
Jo, jo, něco padlo. Jeden spoluhráč si mě dobíral, když jsme trénovali střelbu z první a mně se povedlo překopnout i síť za brankou. Tak tam nějaké žertíky s narážkou na 51 gólů padly. Znovu říkám, že i já byl překvapený, jak to tam napadalo. Kdyby mi to někdo před rokem řekl, tak si zaklepu na čelo.

Dokážete tlak spojený s touto gólovou metou pustit z hlavy?
Nervózní nebývám, myslím, že s tlakem se vyrovnávám dobře.

Už se na vás byli podívat kamarádi ze Střešovic, aby vás viděli v akci?
Myslím, že na mistrák jich pár přijde, taky už byli na přípravném utkání proti Příbrami. To bylo ale na začátku přípravy a moc nám to nevyšlo. Věřím, že až přijdou v soutěži, že to bude lepší.

V minulosti jste se chvíli věnoval i boxu. Bude se vám tahle zkušenost hodit v ČFL?
Být důrazný je třeba. Neřekl bych o sobě, že jsem agresivní, ale hodně důrazný. Do soubojů chci chodit naplno, pak je větší šance, že budete úspěšný.

Trenérům se muselo a musí líbit i to, že si jdete v týdnu před prací zacvičit do fitka. Drží vás to, i když jste v tréninku na třetí ligu?
Ze začátku během hrubé přípravy jsem si dal od cvičení pauzu, bylo by toho moc. Ale třeba minulý týden jsem byl od pondělí do středy cvičit a ve čtvrtek se hrál zápas.

Třetí liga pro vás bude novou soutěží, máte přesto v ČFL tým nebo hráče, na kterého se těšíte?
Tak třeba ve Vltavínu chytá můj kamarád Patrik Štorc. Jestli proti sobě nastoupíme, bude to mít náboj a budu mu chtít dát samozřejmě gól. V Dukle jsem dlouho hrál, takže se těším i na zápas s jejím béčkem. Jsou tam derby s béčky Slavie, Bohemky. V jiných týmem narazím na soupeře, co prošli první ligou. Těch lákadel je víc. Kluci se o soupeřích v kabině baví, v tom mám smůlu, protože jsem proti těm týmům nehrál.

Jak si na hrotu sestavy vyhovíte se Štěpánem Zahálkou, který je pro Admiru nepostradatelný?
Hraje se mi s ním určitě dobře. Když jsme nastoupili spolu, já byl na hrotu a on pode mnou. Myslím, že to fungovalo a určitě můžeme hrát spolu.

Pracujete jako burzovní makléř, jak zvládáte práci a fotbal, když jste povýšil do týmu z ČFL?
V určitém směru je to samozřejmě náročnější, ale moje práce je flexibilní, takže všechno stihnu. Doufám, že to tak bude i dál. Každopádně už se těším, až se třetí liga rozjede.



Související články