Foto: Jiří IPSER
Slivenec dostal od ČAFC pohlavek. Trenér vítězů má jasno: přebor, nebo konec!
23.08.2021

Slivenec dostal od ČAFC pohlavek. Trenér vítězů má jasno: přebor, nebo konec!

ČAFC a remízový král? Tak to tedy ne! Dva nerozhodné výsledky v řadě úplně stačily. Ambiciózní tým trenéra Pavla Novotného skolil ve šlágru I. A třídy dosud stoprocentní Slivenec 3:0. A kdyby byl domácí tým přesnější v zakončení, mohli odjíždět hosté s daleko větším rancem gólů. „Nebyli jsme ve své kůži. Hráli jsme pomalu, nenutili jsme se do náročného fotbalu, hráli jsme stojatý fotbal,“ posteskl si trenér Slivence Aleš Majer.

Karty byly rozdané jasně. Tým ČAFC měl v nohách vložený zápas uprostřed týdne, Slivenec si užil volno, jelikož měl hrát s rezervou Vltavínu, ale ta ze soutěže odstoupila. I proto se čekalo, že hosté rozjedou aktivní a ofenzivní partii. Jenže směrem dopředu to od borců v červenobílém, tedy Slivence, nebylo ono. Od začátku.

„Po pár minutách se nám zranil Ondra Adamík. To náš výkon ovlivnilo. Museli jsme to přeskládat. Ve čtvrtek se nám navíc zranil na tréninku kapitán,“ posteskl si Majer. Sportovně ale uznal, že si soupeř výhru zasloužil a neschovával se za trable, které postihly jeho tým. „Nebudu se vymlouvat, v kádru je nás dost. Nehráli jsme prostě tak, jak jsme odehráli ty první tři zápasy a jak chceme hrát. Tedy náročný fotbal plný pohybu,“ zlobil se na svůj tým.

To muselo být pro příznivce Slivence zklamání. Souboj dvou celků, které se chtějí rvát o postup, vyžadoval úplně jiné představení a nasazení. Trenér poražených viděl ve výkonu svého celku velké rezervy. „Čafka byla lepší, v dalších věcech se nám vyrovnala, dala tři góly, i když po našich chybách, ale zaslouženě vyhrála,“ shrnul nejdůležitější fakta.

Kouč zápas prožíval, burcoval mužstvo, uděloval pokyny, občas si jen posteskl, že se jeho tým nedostal do zápasu. Evidentně mělo představení Slivence na pažitu v Záběhlicích vypadat jinak. „Nažhavení jsme na zápas byli. V týdnu jsme třikrát trénovali, ale neměli jsme vložený zápas, takže jsme měli být odpočatější. Nevím, čím to bylo, minulý týden jsme také hráli dopoledne a bylo větší vedro. I tak jsme zápas zvládli. Tady mi to přišlo unavené, od dvacáté minuty už to nebylo ono,“ krčil bezmocně rameny Majer. „Pokyny byly nutit se do náročné hry plné náběhů. Hráli jsme to stojatě a prostě jsme soupeře ničím nepřekvapili. I proto vyhrál.“

Domácí tým nakonec mohl dát klidně šest gólů, ještě za stavu 1:0 však Slivenečtí z dálky trefili tyč. „Nějaké šance jsme měli, chtěli jsme s utkáním něco udělat. Na možná se ale nehraje. Pak jsme udělali další chybu, ČAFC přidal druhý krásný gól, a bylo hotovo. Soupeř byl opravdu lepší,“ uznal Majer.

Utěšovat se může alespoň tím, že pro jeho celek jde o první klopýtnutí v soutěži. Zatím přišel o tři body, to mužstvo ČAFC už dvakrát remizovalo a z pohledu maximálního zisku už mu scházejí čtyři bodíky. „Bereme tenhle zápas jako pohlavek, dobře, že přišel hned ve čtvrtém kole. My ambice máme, já je neskrývám,“ prohlásil odhodlaně kouč Slivence. Připustil však, že stejně jako konkurence se i on s týmem musí vyrovnávat s nepříjemnostmi a problémy. Třeba v podobě zmíněných zranění. „Nemáme obránce a nejlepší útočník, který za posledních pět sezon dal sto dvacet gólů, tak musí hrát levého beka, protože ho nemáme... S ambicemi to nic neudělá, máme cíl. Na ČAFC je to jeden z osmadvaceti zápasů, který jsme nezvládli, důležité bude, jak na to zareagujeme v příštím týdnu. Musíme se vrátit na vítěznou vlnu a k tomu, co nás zdobilo,“ nepropadal poraženecké náladě a snažil se povzbudit tým.

I když mu po porážce nebylo lehce na srdci, určitě si prý nebude hrát se svým týmem na Spartu. Když Letenští chybovali v defenzivě, vsadil zkrátka trenér Pavel Vrba na to, že jeho tým soka přestřílí. „Určitě by to možnost byla. Mně by to ani nevadilo, já jsem celý život hrál útočníka. Ale my opravdu máme tři obránce a já nechci hrát na tři obránce. Věřili jsme si, že to zvládneme, ale náš výkon nebyl takový, abychom Čafku fotbalově přehráli,“ doplnil na závěr kouč Slivence.

V lepší náladě byl po závěrečném hvizdu pochopitelně kouč vítězů Pavel Novotný. V poločase utkání, za stavu 0:0, s letmým úsměvem přešel poznámku, zda se z jeho týmu nestane remízový král. A po zápase už se mohl smát naplno, mohl si vychutnat jednoznačný triumf nad silným soupeřem. „V naší situaci, kdy máme zraněné hráče, další mají pracovní povinnosti, je to obrovsky důležité vítězství. Měli jsme z toho utkání obavy a za tyhle body jsme vážně moc rádi,“ oddechl si trenér ČAFC.

Tušil, že soupeř může mít více sil, když měl místo vloženého kola volno, jenže Novotného prý trápila úplně jiná věc. „V tom vloženém kole jsme hráli fakt hodně špatně. Nakonec jsme to ale tady takhle obrátili,“ říkal s úlevou.

Dokud prý rozhodčí neodpískal konec, nelétaly mu hlavou myšlenky, že je hotovo. „My totiž umíme ledacos,“ usmál se. „Umíme ztratit zápas.“

Nakonec ale Čafka zápas zvládla. Prvním gólem ji vysvobodil defenzivní záložník Martin Sadílek. „Pracujeme s ním a snažíme se ho dostat nahoru,“ poznamenal kouč. A mladý fotbalista mu roste pod rukama. Kouč mu občas svěří i ofenzivní úkoly a světe div se, mladík s třináctkou na triku dal v posledních třech zápasech vždy gól. Neskončí nakonec na hrotu sestavy? „Uvidíme,“ netrápil se touhle myšlenkou zkušený kouč.

Po výhře nad Slivencem se všem v ČAFC lépe dýchá. Tým má po pěti zápasech 11 bodů a vede tabulku skupiny B. „Pořád je to začátek sezony,“ brzdil optimismus Novotný. Při zmínce, že by určitě mluvil jinak, kdyby odjížděli s bodovým ziskem hosté, souhlasil. „Kdybychom to nezvládli, už bychom to měli těžké, předek by nám odskočil. Jsou tam Cholupice, nahoru se tlačí béčko Aritmy, Řeporyje chtějí nahoru,“ poznamenal, že konkurentů na špici bude víc než dost. Slivenec je šestý s 9 body, má ale oproti ČAFC zápas k dobru.

Svému týmu však Novotný věří. Cíl je jasný - postup do Pražská teplárenská přeboru, nebo konec. „Máme jasné cíle, že chceme výš. Čafka je klub s tradicí i areálem, do přeboru prostě patří. Snažíme se, co to dá. Co bude v létě příští rok, to uvidíme. Hlavně aby se soutěž nezastavila, aby se dohrálo,“ přeje si Novotný, který na závěr prozradil, že v rámci soutěživosti uzavřel tajemnou sázku ohledně inkasovaných branek ČAFC. „Uvidíme, jestli to kluci zvládnou. Je vypsaná velká odměna,“ smál se kouč. „Aby padla, musí se dostat pod deset branek, tak jsem zvědavý, jak se s tím popasují,“ dodal.



Fotografie