Foto: Pavel Jiřík st.
O (ne)pokračování nižších soutěží může napovědět 7. duben
31.03.2020

O (ne)pokračování nižších soutěží může napovědět 7. duben

Nemůžou se dočkat, až se zase bude hrát. Jenže celosvětová pandemie koronaviru rozhodla o nečekané přestávce soutěží. Sedm pražských týmů ve Fortuna ČFL, dva zástupci z divize a desítky týmů z hlavního města působících od Pražská teplárenská přeboru níž tak čekají na zprávy o tom, jaká bude budoucnost, zda se sezona dohraje. „Co se týče ČFL a divizí, čekáme na Výkonný výbor, který bude zasedat 7. dubna,“ řekl Jan Hořejší, sekretář Řídicí komise soutěží pro Čechy.

Fotbalové jaro se rozjelo, odehrálo se ale jen jediné kolo. Pak však pandemie koronaviru rozhodla o přerušení soutěží. Jenže jde o zdraví a v některých zemích už nižší soutěže odpískali. Třeba na Slovensku, neligové soutěže ukončily sezonu i v Anglii. V Česku platí, že je program zatím odložený. Otázka, jak to bude dál, zůstává bez odpovědi. „Po výkonném výboru budeme vědět víc, pak se i my budeme zabývat situací a rozhodneme, zda se naše soutěže dohrají," tvrdí Hořejší.

Podle sekretáře Řídící komise soutěží pro Čechy je zhruba stejný počet zastánců dohrání sezony, i těch, kteří by kývli na předčasné ukončení sezony. „Je to tak půl na půl," říká Hořejší.

Nechce předjímat, která ze skupin může mít v budoucnu navrch. Nikdo netuší, jak se situace může vyvinout. Představte si třeba, že se soutěže rozjedou a u jednoho z hráčů se následně potvrdí nákaza koronavirem. Tým bude okamžitě ze hry, skončí v karanténě, stejně jako soupeř. A co celek, s kterým hrálo zmíněné mužstvo o týden dříve? I to by čekala karanténa? Byly by pak kvůli nemoci hráče a karanténě týmy považovány za sestupující? Jen kvůli tomu, že by prostě nemohly soutěž dohrát? Otázek na vyřešení je spousta.

Jasné je, že se pauza protahuje a hrozí i nedostatek termínů. Hráči z profesionálních soutěží jsou schopní hrát v rytmu víkend – středa – víkend. Jenže od Fortuna ČFL fotbalisté v drtivé většině chodí do zaměstnání a v současné kritické situaci lze čekat, že u nich bude práce na prvním místě. Vložené středy by tak mohly znamenat velký problém, a to i kvůli cestování.

FORTUNA:LIGA má do konce základní části šest kol, pak by měla přijít na řadu nadstavba. To ve Fortuna ČFL a divizích, stejně jako v Pražská teplárenská přeboru, se odehrálo jediné kolo jarní části, a to ještě některé týmy ve třetí lize kvůli nezpůsobilému terénu musely zápasy odkládat. Takže je před nimi ještě čtrnáct, někdy i patnáct utkání. K tomu je třeba vnímat i omezený počet rozhodčích...

Jistá je jediná věc. Zda se nižší soutěže v této sezoně dohrají, to zůstane minimálně do 7. dubna velkou neznámou. „Všichni bychom byli rádi, aby se soutěže dohrály. Fotbal chybí všem, ale zdraví je na prvním místě. Musíme si počkat, jak to dopadne," dodává Hořejší.

Rozhodnutí ze Strahova bude klíčové i pro budoucnost všech pražských soutěží, aby byla zachována návaznost.