Foto: PFS
Učitelé v rolích žáků. V Praze proběhl třetí seminář projektu Škola v pohybu

Učitelé v rolích žáků. V Praze proběhl třetí seminář projektu Škola v pohybu

V minulém týdnu proběhl již třetí seminář „Škola v pohybu“, který je určený pro učitele základních a mateřských škol, vedoucích sportovních kroužků a vychovatele v družinách. Mezi zúčastněnými však bylo i několik fotbalových trenérů mládeže, čímž došlo k propojení světa učitelského a fotbalového. Seminář pořádali pražští Grassroots trenéři mládeže v čele s Lubošem Zákostelským.

„Po dvou seminářích, které proběhly na ZŠ Květnového vítězství, jsme se přesunuli do velmi pěkných prostorů ZŠ Jitřní. Dorazilo 33 učitelů, což hodnotíme velmi kladně. Během úvodu byly učitelům vysvětleny základní principy našich ukázkových hodin, jako například zapojení maximálního možného počtu dětí do činnosti. Poté už jsme se přesunuli na praxi do tělocvičny,“ řekl jeden z pražských Grassroots trenérů Otmar Litera, který zároveň akci moderoval.

První hodinu měl na starost místní učitel a Grassroots trenér mládeže David Perl. „Ukázková hodina proběhla se žáky druhé třídy a byla zaměřená především na rozvoj herních dovedností zábavnou formou,“ popsal Perl.

Poté už si navlékli své cvičební úbory sami učitelé a během jedné vyučovací hodiny si vyzkoušeli, jaké to je být zase dětmi. Tuto hodinu vedli další dva Grassroots trenéři Filip Krhut a Miroslav Navara. „Prvních dvacet minut bylo zaměřeno na rozvoj pohybových schopností, především pak na rozvoj síly. Vše jsem se snažil dělat zábavnou formou a podle obličejů cvičících si myslím, že se mi to dařilo,“ hodnotil Krhut.

„Ve druhé části hodiny jsme se věnovali míčovým sportům. Mým cílem bylo všem přítomným ukázat, jak pracovat u žáků s vnitřní soutěží,“ přibližuje Navara.

Ve třetí hodině pak byli účastníci semináře opět v roli pozorovatelů. Náplní této hodiny byla gymnastická průprava a ukázka neřízené činnosti při kolektivních sportech. Ve vedlejší tělocvičně mohli účastníci semináře shlédnout hodinu tělesné výchovy pod vedením taktéž místního učitele a šéftrenéra mládeže FC Tempo Jaroslava Teplana. Na tři hodiny v tělocvičně navázala teoretická část v učebně a především následná diskuze. „Z předešlých seminářů víme o problému v komunikaci mezi učiteli na prvním a druhém stupni. Dnes se nám tato informace opět potvrdila,“ říká Litera.

Hodně se debatovalo také o bezpečnosti a motivaci žáků při hodinách. „Jsme rádi, že nám učitelé sdělují své poznatky o fungování na ZŠ, na kterých učí,“ přidává Perl.

„Zpětná vazba od zúčastněných byla velmi kladná. Jsme rádi, že je o tyto akce pořád zájem,“ pochvaluje si krajský Grassroots trenér mládeže Luboš Zákostelský.