Foto: Jiří IPSER
Fotbal šel na půl roku na vedlejší kolej, teď je Mařík nadšený v Motorletu. Myslí i na ČFL

Fotbal šel na půl roku na vedlejší kolej, teď je Mařík nadšený v Motorletu. Myslí i na ČFL

Dřel a gólem zavelel k výhře Motorletu. Štírek David Mařík se přitom v Jinonicích pořád jen rozkoukává. Sice dřív kopal za Spartu, naposledy ale hrál I. A třídu v Ďáblicích. A v zimě skočil po nabídce z divize. „Chceme vyhrávat a poprat se o třetí ligu,“ tvrdí autor úvodní branky v derby proti Meteoru, které Motorlet vyhrál 2:0. „Věřím, že můžu být ještě lepší, musím ale víc trénovat a pracovat na kondičce,“ tuší Mařík.

První start v základu áčka Motorletu, první gól a výhra v derby. Mohlo to být vůbec v sobotu lepší?
Jsem hodně spokojený, jsem rád, že se to derby povedlo. Věřím, že teď tabulkou půjdeme jen a jen nahoru a budeme sbírat body. Chceme vyhrávat a doufám, že tuhle šňůru vítězství budeme držet až do konce.

K tomu, že derby dopadlo dobře, jste zavelel gólem. Pár lidem v hledišti připadala ta střela chytatelná. Vy jste věděl, že bude gólová?
Viděl jsem, že se gólman posouvá se mnou, tak jsem mu to dal po zemi do protipohybu, takže si myslím, že tak rychle nemohl zareagovat. Na tom terénu to docela jelo, takže podle mě moc šanci zasáhnout neměl.

Vedli jste 1:0, ale další šance jste zahazovali. Vy jste pak také vystřídal, trpěl jste na lavičce, že skóre nenarůstá?
Bylo to nervozní, to je jasné. Šance prostě musíme využívat, už v první půli jsme měli tři, čtyři brejky, kdy jsme šli tři na dva, a to se musí zvládat. My jsme si kolikrát v těch brejcích ani nenahráli. Ve druhé půli měli možná jednu šanci. Kdyby z toho byl gól, tak to ještě mohla být komplikace. Koncovku musíme zvládat lépe. Musíme dávat víc gólů.

Nakonec jste ale náskok pojistil. Pak už jste věděl, že to dobře dopadne?
Jakmile se nám povedlo přidat druhý gól, tak už jsme byli klidní, že to derby zvládneme a vyhrajeme.

Vzadu vám to skvěle ohlídal zkušený brankář Tomáš Foferka. Je důležitá i jeho nula?
No, moc si nezachytal. Říkal, že toho na něj moc nešlo. (směje se) Samozřejmě byl za nulu rád, říkal, že ji udělal v suchém triku. Všichni jsme za to rádi.

Vy jste v sestavě Motorletu nováčkem. Hrával jste vyšší soutěže, ale naposledy jste byl v Ďáblicích a kopal I. A třídu. Začínáte se opět posouvat fotbalově výš?
Jo, jo, jo. Já jsem tak na půl roku přestal hrát fotbal, protože mám cukrovku. Musel jsem hodit fotbal na vedlejší kolej, ale hrozně mi to chybělo. A rozhodl jsem se vrátit do vyšší soutěže, protože ta I. A třída, to není až tak o fotbale. Nenaplňovalo mě to. A když jsem dostal možnost hrát za Motorlet, tak jsem to využil. Je to tady super, pracuje se na fotbalovém zlepšení, ale vylepšuje se i areál. To je paráda.

Trenér říkal, že se teprve dostáváte do kondice. Cítíte to podobně?
Tréninků musím zvládat víc, to je pravda. Musím nabrat fyzičku, pak základ zvládnu. Pochopitelně se trénuje v divizi daleko víc, ale dá se to zvládat. Pracuji v Livesportu, naštěstí to nemám daleko, takže si někdy z práce odskočím na trénink. Kolikrát pak jdu zase zpátky. Ale baví mě to, mám to pestré. Jsem spokojený fotbalově i s prací. 

Prošel jste Spartou, trenér je slávista. Dává vám zabrat?
Je úplně v klidu, úplně v pohodě. Máme celkově dobrou partu, jsou tu super kluci. Je tu pohoda, když to takhle půjde dál, budeme spokojení. Snad to vydrží co nejdéle.

Daleko nemáte ani k postupu, divize B je hodně vyrovnaná. Ze sedmého místa ztrácíte osm bodů na první pozici. Co vy na to?
Víme o tom. Je to neskutečné, jak je to i díky penaltám vyrovnané. Chceme se poprat o postup. Máme plány, chceme hrát třetí ligu, cíle jsou jasné. My si za tím půjdeme na sto procent.

Zmínil jste cukrovku, jak moc vás při fotbale limituje? Stane se třeba, že si musíte říct o střídání?
Přesně tak. Ale je to jak kdy. Teď proti Meteoru jsem si ale o střídání řekl kvůli kondičce, teprve ji nabírám. Neměl jsem zimní přípravu. Vletěl jsem do toho v půlce února a stejně jsem toho moc nenatrénoval, takže mám na čem pracovat. Cítím, že můžu týmu pomoci ještě daleko víc.

Pozn.: V neděli odpoledne přispěl Mařík dvěma góly při výhře Motorletu B 6:1 nad Přední Kopaninou.


Derby očima trenérů
Martin Poustka, Motorlet: „Věděli jsme, že to nebude jednoduchý zápas. Respektujeme kvalitu Meteoru, byl jsem se na něj teď dvakrát podívat. Museli jsme se i vyrovnat s nástrahami prvního zápasu na domácí trávě, to nám dělalo v první půli asi větší potíže než Meteoru. Balon nám odskakoval, řešili jsme situace nepřesně. Nakonec jsme ale šli do zaslouženého vedení. Zápas jsme chtěli rozhodnout dříve, ale bohužel i nejjasnější šance jsme nevyřešili tak, jak bychom měli. Proto to bylo poněkud nervóznější. Jasně, že vám bleskne hlavou, že když prohospodaříte takové tutovky, tak může přijít rána do vazu. Nakonec jsme ale dali i druhý gól. Meteor jsme k ničemu nepustili a dokázali odčinit podzimní porážku z jeho hřiště. Budeme se snažit i dál vyhrávat a budeme rádi, když na konci soutěže budeme výš, než jsme byli po podzimu, který nám vůbec nevyšel.“
Jindřich Tichai, Meteor: „Přijeli jsme k derby se strašnou marodkou, to není výmluva, ani omluva. Měli jsme to zvládnout, dvacet minut jsme zvládli docela dobře, ale celý zápas jsme vlastně neměli šanci. Motorlet šel do vedení, chtěli jsme vyrovnat, ale dělali jsem chyby v rozehrávce. Soupeř měl spoustu šancí, výsledek 2:0 je pro nás milosrdný. Hráčům nemůžu nic vytknout, bojovali, ale Motorlet byl jasně lepší a zaslouženě vyhrál.“


Fotogalerii ze zápasu Motorlet - Meteor od Jiřího Ipsera najdete pod tímto článkem.



Fotografie