Foto: Prague Raptors
Prague Raptors jsou s podzimem spokojení, v Evropě bral tým dvě výhry, porazil i celek slavného Jariho Litmanena

Prague Raptors jsou s podzimem spokojení, v Evropě bral tým dvě výhry, porazil i celek slavného Jariho Litmanena

Bojovali na dvou frontách a po podzimu na sebe mohou být hrdí. Prague Raptors dosáhli v B skupině I. A třídy na páté místo, k tomu pak parádně rozjeli soutěž Fenix Trophy, evropský pohár pro amatérské celky. V základní skupině vyhráli oba zápasy, v tom druhém v Helsinkách nad FC Gilla 4:1, kdy soupeře vedl do boje Jari Litmanen, který během hráčské kariéry válel třeba za slavný Liverpool. Podzim zhodnotil pro web fotbalpraha.cz šéf Raptors Daz Moss.

Pojďme začít podzimem v hlavním městě. Jak zvládli Prague Raptors první polovinu sezony očima šéfa klubu?
Pozitivním překvapením je mužské áčko. Sice jsme v létě přišli o několik opor, ale povedlo se je nahradit. Prohráli jsme pouze s béčky Kopaniny a na Aritmě. Kdybychom dovedli některé remízové zápasy do vítězného konce, byli bychom špičce tabulky ještě blíže. Našim cílem je rozhodně hrát o postup, ale bude to těžké. (na vedoucí Kbely ztrácí tým 9 bodů - pozn. red.). Béčko by mělo být v tabulce své soutěže výš, čekalo se první nebo druhé místo. Tam se budeme na jaře snažit všechno vylepšit. Na umístění ženského celku se podepsala zranění, čekali jsme ho výš, ale nemůžeme být zklamaní. Remizovali jsme třeba se Spartou B, což pro nás byl velký úspěch.

K tomu jste ale neodolali a opět jste se rozhodli hrát evropský pohár Fenix Trophy. Co to pro Raptors znamená?
Skvělou příležitost, jak budovat jméno klubu. Pro hráče je to šance zažít něco, co se obecně podaří jen profesionálům. Fenix Trophy proti sobě staví amatérské týmy. Myslím, že dokazujeme, že český fotbal je ve srovnání s obdobnými ligami z různých částí Evropy velmi konkurenceschopný.

Hrajete již třetí ročník. Mění se nějak Fenix Trophy?
Pořád je to unikátní turnaj. Devadesát minut na hřišti je tvrdě vybojovaných, každý chce vyhrát. Ale čas před a po utkání je o poznávání nových přátel. Na hřišti jsme soupeři, ale jinak potkáváme lidi z celé Evropy, kteří sdílejí stejnou vášeň. To je důvod, proč se do turnaje opakovaně rádi zapojujeme. Tentokrát máme ve skupině týmy, které Fenix Trophy dosud nehrály. Neměli jsme tušení, co nás čeká. Úkol jsme měli jasný, jako obvykle se dostat ze skupinové fáze a pak uvidíme, co se stane. Postupuje pouze jeden ze tří týmů, takže i jeden špatný výsledek může všechno změnit. Musíme být připravení.

Oba zápasy jste zvládli, jak těžké to bylo?
V prvním utkání jsme hráli s rumunským týmem Venus Bukurešť a vyhráli jsme 4:1. Odveta u soupeře bude určitě těžší i kvůli cestování. Nelétáme první třídou a není čas na rozmazlování. (směje se) Povedlo se vyhrát, ale měli jsme udržet čisté konto a přidat víc branek.

Jste hodně náročný, ale určitě vás potěšilo, že jste zvládli i zápas venku. Finský tým FC Gilla byl složený z youtuberů, muzikantů a jeho trenérem byl Jari Litmanen, někdejší hvězda Liverpoolu.
Zápas byl skvělý, přítomnost Litmanena tomu všemu jen dodala na významu. Parádní bylo, že jsme měli příležitost zahrát si na ikonickém stadionu a předvést na něm skvělý výkon. Přivítání bylo přátelské, atmosféra úžasná. Dvakrát jsme prohrávali, ale dokázali jsme výsledek otočit. Vyhráli jsme 4:2. Po utkání se šlo společně na večeři a na pivo. Kluci toho po utkání moc nenaspali. (směje se)

Je díky startu v evropské soutěži a úspěšným výsledkům větší zájem o Prague Raptors?
Rozhodně ano. O našem klubu se zmínila média jako Sky Italy, BBC News, časopis FourFourTwo a spousta dalších sportovních či zpravodajských médií. Takže to opravdu pomáhá. Mnoho hráčů nás kontaktovalo právě díky naší účasti v turnaji. Máme štěstí, že se mnoho hráčů rozhodlo přestěhovat za námi do Prahy.

V obou předchozích startech se Prague Raptors dostali do finálové fáze. Můžete být na tým hrdý, že?
Pouze my a FC United of Manchester jsme v turnaji od začátku. Jsme jediným týmem, který se zatím dostal do obou finálových zápasů. V první sezoně jsme hráli s FC United of Manchester a ve druhé s dánským týmem Skjold. Ten zápas jsme hráli na slavném stadionu San Siro. Bohužel jsme ale obě finále prohráli a nedali ani gól. Myslím, že můžeme být i tak pyšní, kam jsme se dokázali dostat.

Když postoupíte do finále, kam se podíváte v tomto ročníku?
Pravděpodobně to bude opět v Itálii. Rádi bychom v budoucnu finále turnaje přivezli do Prahy – bylo by skvělé, kdyby finálový víkend mohl pořádat některý z větších týmů. Jsem si jistý, že by to fanoušci z Manchesteru, Paříže nebo Krakova velmi přivítali.

Ve vašem kádru jsou většinou cizinci, kdy dostanou ve větší míře šanci i Češi?
Určitě bychom chtěli více českých hráčů, nemáme jich mnoho. Máme ale dva Čechoameričany. A to včetně syna bývalého reprezentanta Luboše Kubíka. Máme v plánu během příštího roku dostat do týmu další české hráče. V nadcházejících letech plánujeme rozšířit klubové výběry o C tým mužů a béčko žen.




Související články