Foto: Jiří IPSER
Odměna za výhru v derby? Celý Meteor zašlapával drny. Máme nejlepší hřiště, lebedil si hrdina Michálek

Odměna za výhru v derby? Celý Meteor zašlapával drny. Máme nejlepší hřiště, lebedil si hrdina Michálek

Dlouhá léta byl Jakub Michálek neodmyslitelnou součástí ofenzivní řady Admiry, teď ale zkušený fotbalista válí v dresu konkurenta z Meteoru. Právě on se gólem postaral o výhru 2:1 v divizním derby se silným Újezdem Praha 4. Původně ale mezi střelci nefiguroval. „Míč jsem tečoval. Ale i kdyby gól nepřipsali mně, tak je nejdůležitější, že jsme vyhráli,“ říkal hrdina domácích.

Jak chutná výhra nad silným soupeřem?
Získali jsme tři důležité body. Věděli jsme, jak Újezd hraje. A potvrdilo se to. Vsadili na jednoduchý fotbal. Myslím, že je hodně rozhodila už ta první červená karta. Přestali se pak soustředit na hru a hádali se s rozhodčím. To nám trošku hrálo do karet.

Do vedení jste šli ale později z penalty po faulu na vás, nechtěl jste si ji kopnout?
Zaprvé chci říct, že penalta byla jasná. Na to, že ji budu kopat, jsem nemyslel. My máme na penalty specialistu Dvořku, ten všechny proměňuje, tak není důvod to měnit.

Zápasy proti soupeři hrajícímu v deseti bývají občas hodně složité, čekal jste dál náročnou partii, nebo jste cítil sílu, že už Meteor derby zvládne?
Pokračovali jsme s tím, že ještě přidáme dalšího góla. Což se povedlo a za stavu 2:0 jsme kontrolovali hru. Navíc přišlo druhé vyloučení soupeře.

Kromě penalty jste zařídil i vítězný gól. Původně vám ho ale nepřipsali, že?
Nakonec mi ho snad připíšou. Já jsem to zakončení tečoval, ten gól bude můj. (v zápisu o utkání je nakonec Michálek uveden jako střelec branky).

Výhru máte, čtvrté čisté konto jste ale nakonec neudrželi, proč?
Dostali jsme z ojedinělého útoku blbej gól. Tam jsme si to nepohlídali a zbytečně jsme se pak trápili. Nebo trápili... Prostě to bylo o gól a je tam vždycky nebezpečí, že balon nějak propadne a soupeř toho může využít. Naštěstí se to nestalo.

Trenér Fíček se zlobil, že se mělo utkání dohrát jinak. Cítíte to podobně?
Závěr z naší strany nebyl asi úplně ideální. I když byli v devíti lidech, stát se mohlo cokoliv. Měli jsme si to pohlídat lépe, podržet míč. A hlavně jsme měli přidat třetí gól, šance jsme měli. Bohužel jsme to tam nedotlačili.

Jak se vám zatím po letech v Admiře u konkurenta v Meteoru líbí?
Jsem spokojený. Na Admiře už jsem v základu v minulé sezoně moc nehrál, tak jsem se rozhodl změnit adresu.

Nejste první, podobně tramvají popojel z Kobylis do Libně v minulosti třeba asistent trenéra František Jakubec...
Samozřejmě, že se známe z působení z Admiry. Je to zkrátka osvědčená trasa. (směje se) Trenér Jakubec na tom měl velký podíl.

Meteor se ve druhé části podzimu rozjel, vyhráli jste čtvrtý zápas v řadě. Co se změnilo, že to najednou tak jde?
Škoda jen, že jsme předchozí čtyři zápasy prohráli, tam jsme měli sérii přesně opačnou. Změna podle mě přišla hlavně v nasazení a změnila se i taktika. Začali jsme hrát jinak a vyplatilo se. Třikrát jsme udrželi i nulu. Škoda, že to nevyšlo i tentokrát. Tomys v brance (gólman Toma) nás vždycky nějak podržel. Ale důležité tři body máme, v tomhle směru je jedno, jestli je to za výsledek 2:1, nebo 2:0.

Po vítězném pokřiku jste se všichni vydali na hřiště, abyste pomohli zašlapat drny, trávník při utkání dost trpěl. O hřiště se přitom stará váš trenér Fíček. To je tedy hezká odměna za výhru...
Tohle hřiště je jedno z nejlepších v divizi, pokud tedy není úplně to nejlepší. Jsme vždycky moc rádi, že je trávník na další zápas připravený ve špičkové kvalitě. Celou noc před derby s Újezdem pršelo, takže se to trošičku trhalo, pak to musíme zašlapat. Pořád ale bylo hřiště připravené suprově.

Je tedy pravidlo, že po utkání máte s týmem místo výklusu zašlapávací dohrávku utkání?
To se spíš děje jen výjimečně. Trenér nám za výhru v derby slíbil i nějakou odměnu, tak rádi pomůžeme. On si pak s hřištěm během týdne dost vyhraje i sám, stráví na něm hodiny. A jsme rádi, že máme hřiště připravené. Když jsme vyhráli, tak je dobrá nálada. Kdyby se prohrálo, bylo by to horší... Snad tu naši sérii do konce podzimu ještě udržíme a uděláme nějaké body. Hodilo by se to, tabulka je až na Chomutov, který se utrhl, hodně vyrovnaná. To se jen tak nevidí.

Tři klíčové okamžiky derby Meteor - Újezd Praha 4

22. minuta: červená karta pro hráče ÚP4 Matyáše Jánského
Důvod: surová hra, prudké udeření soupeře loktem se zaťatou pěstí do obličeje v souboji o míč za použití nepřiměřené síly
37. minuta: faul na domácího Jakuba Michálka v pokutovém území. Penaltu proměnil Dvořák a Meteor vedl 1:0
52. minuta: červená karta pro hráče ÚP4 Petra Jackla
Důvod: Hrubé nesportovní chování, úmyslné kopnutí (šlápnutí) na záda ležícímu protihráči v přerušené hře


Derby očima trenéra Meteoru Jana Fíčka

„Ulevilo se mi, že jsme zápas zvládli. Ale my si to sami děláme těžké. Soupeř je o devíti, vedeme 1:0, pak přidáme druhý gól a místo, abychom přidali další góly a dohráli zápas v klidu, tak hrajeme nesmyslně pomalu. Zbytečně držíme balon, místo abychom roztahovali hru a chodili do otevřené obrany, protože mít o dva hráče víc už je hodně. Nějaké šance jsme sice měli, ale blbě jsme to řešili. Jak už to bývá, soupeř snížil a my jsme se nakonec strachovali o výsledek. Musím říct, že soupeř se cítil ukřivděný, ale za mě obě červené karty byly úplně stoprocentní. A i oba hráči soupeře mi to potvrdili. A možná mohla být udělena klidně ještě jedna. Z toho, jak jsme zápas dohráli, jsem trochu zklamaný. Vím, že je to pro hráče něco nového. Hru proti devíti nenatrénujete, to se nestává každý týden. Ale my jsme tu výhodu měli docela dlouhou dobu a měli jsme si s tím poradit lépe.“



Fotografie