Foto: Nikol Kuncová
Souhrn 12. kola přeboru: Přední Kopanina se dotáhla na Tempo, které nečekaně zdolal Braník. Jeho trenér tak přišel o vlasy
23.10.2023

Souhrn 12. kola přeboru: Přední Kopanina se dotáhla na Tempo, které nečekaně zdolal Braník. Jeho trenér tak přišel o vlasy

Velmi zajímavé výsledky i dramatické fotbalové zápletky přineslo 12. kolo Pražská teplárenská přeboru. Největším překvapením je vítězství Braníku, který byl před víkendem poslední, na půdě lídra tabulky z Tempa. Zaváhání konkurenta využila Přední Kopanina, která se po triumfu 4:1 nad Třeboradicemi dotáhla na první místo a tři kola před koncem podzimu je druhá pouze o skóre. Třeboradice naopak padly na dno a jsou s osmi body poslední. Za vedoucím duem je trojice silných pronásledovatelů: Zličín, Střešovice a Vyšehrad s minimálními bodovými odstupy. Famózní závěr se povedl Dolním Chabrům, které na půdě Podolí daly dva góly v úplném závěru, takže dosáhly na bod za remízu 3:3.

TJ Sokol Královice - SK Střešovice 1911 0:1 (0:0)
Branka: 67. P. Junek. ŽK: 81. Misbakhetdinov (TJ Sokol Královice). Rozhodčí: Plášil – Suchar, Průša. Diváků: 80.
Královice: Hubínek – I. Habor, Lády, Vacík, Malík – Misbakhetdinov – Haluška, Semančík, Janoušek, Nejeschleba (85. Šemro) – F. Novák. Trenér: Martin Frýdek.
Střešovice: Borský – Štyks (59. Zvolenský), Veselý, Vyjdák, Charvát – Yarullin, Bialek (90.+3 Latiphy), Kříž, Rothe (78. Hojsák) – D. Věchtík, P. Junek (90.+3 Šimon). Trenér: Richard Havlík.

Ohlasy utkání
Martin Frýdek (Královice): Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání s minimem šancí na obou stranách. První půle byla z naší strany dobrá, ale bohužel jsme neproměnili naše šance. Ty měl i soupeř, tam nás podržel brankář Hubínek. Ve druhém poločase jsme začínali fyzicky odpadat, nevydrželi jsme a po zbytečné chybě jsme dostali rozhodující branku. Byl to zatím náš nejlepší výkon, co jsem v Královicích a věřím tomu, že toto družstvo má na to, aby do konce podzimu získalo ještě nějaké body.
Richard Havlík (Střešovice): První poločas probíhal oboustranně ve stylu plážového fotbalu, takový rekreační styl. Minimum šancí, minimum fotbalovosti, mraky nepřesností, klasický nelíbivý fotbal. O přestávce jsme si museli s hráči důvěrně promluvit. Nezměnili jsme rozestavení, změnili jsme posuny a prostory na hřišti. Druhá půle již proběhla v mnohem aktivnějším módu, a proto jsme si vytvořili mnohem více gólových příležitostí. Většinu šancí jsme bohužel nezužitkovali, kýženého gólu jsme se ale dočkali. Musím poděkovat domácím za vstřícné vystupování a skvěle připravený terén, klobouk dolů.

Nejlepší hráč TJ Sokol Královice: Tomáš Hubínek
Nejlepší hráč SK Střešovice 1911: Martin Charvát


SK Čechie Uhříněves - FK Viktoria Žižkov B 0:4 (0:2)
Branky: 36. a 48. T. Kuchař, 39. Štrombach, 85. Materna. ŽK: 65. Mazanec, 87. Chadim – 30. Kuzma, 79. Březina, 87. Bazal. Rozhodčí: Štěrba – Tvrz, Nebáznivý. Diváků: 71.
Uhříněves: Jevčák – Pergl, Chadim, Vaněk (80. Bobek), Kříž (34. Mazanec) – Vácha, Študent, (46. Kovařík), P. Hrubý, Aust – M. Blažek (46. Peterka), J. Svoboda (46. Seniv). Trenér: František Vitovský.
Žižkov B: Vild – Bárta, Talamon (69. Bazal), Březina, Oravec – Kuzma, Tomeček, Edrees (78. Soukup) – Vais (69. Barratt), Štrombach (84. Větrovec), Kuchař (84. Materna). Trenér: Josef Bazal.

Ohlasy utkání
Martin Kovařík (hrající asistent Č. Uhříněves): Zápas se mi hodnotí špatně, protože jsme podruhé za sebou na domácím hřišti nevyhráli, a navíc opět nedokázali vstřelit branku. Přitom výkon nebyl zdaleka špatný, ale herní kvalita byla na straně soupeře, který přijel v sestavě i s posilami z kádru áčka. A právě kvalita těchto hráčů se plně projevila, a tak vítězství hostů bylo naprosto zasloužené.
Josef Bazal (V. Žižkov B): V zápase jsme chtěli hrát hodně na míči, být aktivní a kontrolovat hru, což se nám celkem dobře dařilo. Věděli jsme, že soupeř je kvalitní v rychlém přechodu a má dobré míče za obranu. Musím říct, že si s tím tým poradil výborně a snad poprvé v sezoně jsme opravdu spokojeni i s defenzivní činností. Dopředu jsme si taky dokázali vytvořit spoustu šancí a čtyři z nich i proměnit. Celkově jsme se zápasem opravdu spokojeni.

Nejlepší hráč SK Čechie Uhříněves: nikdo
Nejlepší hráč FK Viktoria Žižkov B: David Štrombach


AFK Slavoj Podolí – SK Dolní Chabry 3:3 (2:1)
Branky: 2. Brezina, 17. vlastní D. Janda, 69. Podobský – 45.+2 Matějka, 90. J. Škurek, 90.+5 Strnad. ŽK: 90.+2 Podobský – 88. Matyáš. Rozhodčí: Zelený – Vítek, Morávek. Diváků: 90.
Podolí: Vondrka – V. Vlasák (76. Hrubý), Urban, Němeček, Čmelík – Šídlo (57. Podobský), V. Procházka (46. Bednář) – Kocour, Štrajt (46. Sitta), Brezina – Jůzek (46. France). Trenér: Petr Majer.
Dolní Chabry: Provazník – Vágner (78. M. Škurek), Horáček, Matyáš, Š. Veselý (67. Sevček) – J. Škurek – D. Janda (57. Jirsa), Matějka, Jírovec (78. Strnad), Klimt (78. Outlý) – Palma. Trenér: Vladimír Šmicer.

Ohlasy utkání
Petr Majer (Podolí): Dvacet minut velmi dobrá hra podpořená dvěma góly, mohlo jich být i více. Potom jsme, pro mě nepochopitelně, od této hry ustoupili a začali hrát tak na třicet procent svého maxima, a to v této soutěži prostě nejde. Pro hosty nakonec zasloužená remíza. Vůbec náš výkon od dvacáté minuty nedovedu pochopit, jako by si hráči ani neuvědomili, o jak důležité body se hrálo.
Dominik Janda (hrající asistent trenéra SK Dolní Chabry): Šťastný bod. Minulý týden jsme doma bod ztratili na konci nastaveného času, teď naopak v samém závěru získali. Prvních dvacet minut jsem nás nepoznával. Naše hra byla jeden velký chaos, který se projevil na výsledku a rychle jsme prohrávali 2:0. Poté jsme se zvedli a zbytek poločasu již byl z naší strany lepší. Vypracovali jsme si několik náznaků šancí, a nakonec v nastaveném čase korigovali brankou Matějky z přímého kopu. Ve druhém poločase jsme mohli srovnat na 2:2, ale místo toho jsme inkasovali potřetí. Domácí tým své vedení ještě mohl navýšit, ale přežili jsme klinickou smrt. Pak se nám povedlo zmrtvýchvstání, kdy se nám nejprve v devadesáté minutě podařilo snížit na 3:2 a v úplném závěru nastavené pětiminutovky i vyrovnat na konečných 3:3. Získaný bod musíme s ohledem na průběh utkání brát. V neposlední řadě stojí za pochvalu připravenost hrací plochy.

Nejlepší hráč AFK Slavoj Podolí: nikdo
Nejlepší hráč SK Dolní Chabry: Jan Škurek


Sokol Kolovraty - FC Zličín 4:2 (1:1)
Branky: 39. D. Hájek, 70. Bláha, 81. Kalenda, 89. Hynek – 12. a 58. Bagou. ŽK: 60. Jákl, 80. trenér Kudela (oba FC Zličín). Rozhodčí: Hruška – Marek, Eiselt. Diváků: 111.
Kolovraty: Bébr – Ráža, Votřel, Ponert, Žitný – Lechner – P. Klouček (47. Bláha), D. Hájek, Hladký, Kalenda (90. Aberle) – Hynek. Trenér: Jakub Slezáček.
Zličín: Machač – Havrila, Horák, Žák (55. Hák), Šmalcl – Jákl (84. Jiras), Kohout, Popovič, Ondrejka – Bagou, Jíra. Trenér: Zdeněk Kudela.

Ohlasy utkání
Jakub Slezáček (Kolovraty): Opět náš špatný vstup do utkání. Tak jako celý podzim pořád doháníme skóre, což bychom si už taky někdy rádi odpustili. Často je to až frustrující. Na druhou stranu ta reakce byla velmi dobrá. Dvakrát jsme prohrávali a vyhráli o dvě branky, takže od nějaké pětadvacáté minuty musím kluky skutečně pochválit. Šli si za tím, stupňovali tlak a celkově si myslím, že výsledek odpovídá dění na hřišti, jak herně, tak na počet brankových možností. Obě mužstva měla několik absencí, ale náš výkon to nepoznamenalo. Vítězný gól Lukáše Kalendy byl pohlazením po duši, prostě nádhera.
Zdeněk Kudela (Zličín): Měli jsme velký problém poskládat sestavu kvůli zraněním, ale nakonec jsme se během utkání dostali dvakrát do vedení a padli až góly po strašných chybách v poslední desetiminutovce. Bohužel jsme za utkání vyrobili mnoho individuálních chyb, které zkušený celek domácích gólově trestal. Myslím si, že jsme po třetí brance Kolovrat měli kopat za faul na našeho kapitána Kohouta penaltu, ale rozhodčí to tak neposoudili. Přesto vítězství domácích považuji za zasloužené. Jen tak na okraj chci zmínit, že jsem v 80. minutě oprávněně obdržel žlutou kartu za opuštění vymezené zóny a kritiku rozhodčího kvůli odmávanému ofsajdu. Na druhou stranu, pokud chceme někam fotbal směřovat, tak přeci není možné, že z domácí lavičky po celé utkání vůči nám zaznívají výsměšné až urážlivé výroky bez povšimnutí a trestání ze strany hlavního rozhodčího.

Nejlepší hráč Sokol Kolovraty: Lukáš Kalenda
Nejlepší hráč FC Zličín: nikdo


FC Přední Kopanina - SK Třeboradice 4:1 (2:0)
Branky: 28. a 71. Urban, 42. Mejdr, 68. F. Zelenka – 53. Šťovíček. ŽK: 45.+1 Mejdr – 21. Moltaš, 45.+1 Pozníček, 66. Šťovíček, 78. R. Klouček. Rozhodčí: Vondráček – Kučera, Tvrz. Diváků: 78.
Kopanina: Zavadil – Tržický, Wise, L. Kučera - Schierreich (74. Hollerbach) – Mejdr (67. Hovorka), Razetto, Hýsek (46. Šalanský), Bradáč (46. Mainolfi), F. Zelenka - Urban. Trenér: Daniel Vott.
Třeboradice: Prebsl – Pozníček, Moltaš, Jurčík, J. Hájek - Kvapil (74. R. Farkaš), R. Klouček - Ježek (67. Ploc), Vávra (81. Štegl), Kraus – Šťovíček. Trenér: Jan Novák.

Ohlasy utkání
Daniel Vott (Kopanina): Na začátku většinou všechna mužstva stihnou běhat, stihnou hrát, takže pokud se nepovede otevřít rychlým gólem, tak je to složité. A je to otázka toho, jestli je přehrajeme v té vyrovnané hře a dáme gól. My jsme ho naštěstí dali. Ve druhém poločase už hosté fyzicky odpadali, což jsme věděli. Protože není náhoda, že jak s Kolovraty, tak na Čafce, odpadávali. Věřil jsem, že i přes zbytečný gól na 2:1 to zvládneme. Byl jsem pozitivní, že fyzicky jsme na tom lépe, pomohou i střídání a dovedeme zápas do vítězného konce. Teď jsme zjistili, že i Tempo prohrálo, trochu jsem tomu věřil, protože mělo už spoustu štěstí. Třikrát otáčelo zápas v poslední minutě, bylo jasné, že pokud Braník nesmetou, tak by se mohlo povést i nějaké překvapení proti nim. Braník vyhrál u nás, teď na Tempu. Tabulka se zamotává, nikdo přeborem neprojede. Nás čekají tři těžké zápasy stejně jako Tempo. Na dostřel je Vyšehrad, čelo je o pěti mužstvech. Je třeba bodovat naplno. Je ale příjemné být nahoře, chceme se tam udržet.
Jan Novák (Třeboradice): Dobře se mi nehodnotí už asi devátý zápas v řadě. Herně to není špatné, máme tam dobré pasáže. Na Kopanině byl dobrý úvod zápasu i začátek druhé půle. Jenže první gól krásně trefil Urban. Bohužel. Nás první gól vždycky rozhodí, pak se prostě složíme. Bohužel už nejsme ani zdravotně v pohodě. Je na nás obrovská deka, jsme teď v háji. Každý zápas si říkáme, že to musí přijít, bohužel ale nezvládáme ani domácí zápasy, nepomáhá nám ani když jsme vedli o gól či o dvě branky. Sráží nás, že dostáváme hodně laciných gólů. Spadne nám tam teď všechno, nezbývá, než se zatnout a zvládnout Královice.

Nejlepší hráči FC Přední Kopanina: Jakub Tržický
Nejlepší hráči SK Třeboradice: Tomáš Jurčík


FC Tempo Praha - ABC Braník 0:1 (0:1)
Branka: 11. Benlalam. ŽK: 17. Valta, 89. Schwank – 18. Vybíral, 34. Benda, 45.+2 Kodytek, 57. Hrazdíra, 61. M. Zelenka. Rozhodčí: Sýkora – Zelený, Pazderský. Diváků: 150.
FC Tempo: Filip – Hampapa, Schwank, Plíšek – Valta (46. Ling), Viktorin, Trajhan, Rakušan (58. T. Havlíček), Doležal (83. Kleček) – Babický (46. Pytlíček), J. Klouček (58. Sedlář). Trenér: Petr Vanko.
Braník: Paleček – Benda, D. Hejduk, Vybíral, Kodytek – Šebák (85. Bublík), Hrazdíra, Platil, Benlalam (77. Pekárek) – Seidler (79. Bergmann), M. Zelenka (85. Jesze). Trenér: Petr Hejduk.

Ohlasy utkání
Petr Vanko (FC Tempo): Nechci zápas nazvat ostudou, protože bych tím degradoval vynikající výkon Braníka. Nicméně už se musíme zamyslet nad tím, co od začátku soutěže předvádíme. Není možné, abychom prakticky v každém zápase prohrávali, a to ještě po takových hloupostech. Sice jsme si pak vytvořili velké množství šancí a můžeme mluvit i trochu o smůle, ale to nic nemění na faktu, že se za nerozhodnutého stavu chováme naprosto nezodpovědně a nedisciplinovaně. Logicky pak přijde zápas, kdy se nepovede dát gól, i kdybychom hráli až do rána. Braník svoje šance měl taky, takže výsledek je sice krutý, ale tuhle facku si zasloužíme.
Petr Hejduk (Braník): Na derby s Tempem jsme se pečlivě připravovali a věděli jsme, že nás čeká hodně těžký zápas a že s lídrem tabulky a v naší situaci nemůžeme hrát otevřený fotbal nahoru dolů. Od začátku jsme trpělivě čekali, zda nám soupeř nabídne nějakou šanci v podobě chyby - ta přišla hned v desáté minutě a my jsme ji naštěstí potrestali. Zbytek poločasu jsme do puntíku plnili taktické pokyny, a i přes nějaké šance na obou stranách jsme šli do kabin s jednobrankovým vedením. Ve druhé půli jsme pokračovali ve stejném duchu a věřili jsme, že když zápas poctivě odbráníme, můžeme uspět. Prezentovali jsme se jako tým, jeden hráč bojoval za druhého a konečně jsme měli i trošku štěstí, když jsme všechny šance domácích přežili, i díky skvělému výkonu brankáře Palečka. Pro nás zlaté tři body. Věřím, že nás to nakopne a do konce podzimu ještě nějaké body posbíráme a tohle cenné vítězství potvrdíme. Na závěr bych se chtěl omluvit Tempu za malý nepořádek v kabině po utkání, ale klukům jsem slíbil, že se v případě vítězství nechám ostříhat dohola, což si samozřejmě nenechali ujít.

Nejlepší hráč FC Tempo Praha: nikdo
Nejlepší hráč ABC Braník: Adam Paleček


ČAFC Praha - FK Dukla Jižní Město 1:2 (1:1)
Branky: 32. Sváta – 45.+1 Š. Kulhavý, 77. Temelkovski. ŽK: 66. M. Štěpánek, 67. T. Kaliba, 76. Pyšek, 81. Lukeš, 89. Sváta – 25. Brabenec. ČK: 67. vedoucí týmu M. Kaliba (ČAFC Praha). Rozhodčí: Pytloun – Kučera, Hejma. Diváků: 50.
ČAFC: M. Štěpánek – Kubec (74. Lukeš), M. Vlasák, Machurka, T. Kaliba – Sváta – Nováček (88. Klymskyj), Fridrich, Peake (88. Šanda), Peričevič – Pyšek. Trenér: Ivan Kovačík.
Dukla JM: Skokánek – Stříbrský (78. P. Konjevič), Solař, Š. Kulhavý, Růžička – F. Novák, Jerie – Kolařík (65. Temelkovski), D. Farkaš, Brabenec – Kotlík. Trenér: Josef Světlík.

Ohlasy utkání
Jiří Machurka (hrající asistent trenéra ČAFC Praha): Chtěli jsme potvrdit výsledky z posledních tří zápasů, ve kterých jsme získali sedm bodů, což se nám bohužel nepodařilo. Opět rozhodly obdržené branky po standardních situacích soupeře. Je to během podzimu už obehraná písnička, ale naše neproměňování šancí a neubráněné standardky soupeřů nás stálo již mnoho ztracených bodů. Dukla je soupeřem, na kterého se nám dlouhodobě nedaří a pevně věřím, že se na jarní odvetu dobře připravíme a tuto nepříjemnou bilanci konečně zlomíme.
Josef Světlík (FK Dukla JM): Zápas na těžkém terénu, kdy po našem dvacetiminutovém tlaku začal být nebezpečnější soupeř, a také se mu podařilo vstřelit úvodní branku. Pak to pro nás bylo těžké. Naštěstí v závěru poločasu jsme si dokázali pomoci standardkou. Druhý poločas byl o jednom gólu, ten se podařilo vstřelit nakonec nám a odvážíme si vybojované tři body. Ale upřímně to nebylo moc koukatelné utkání a místy bramboračka všech zúčastněných stran.

Nejlepší hráč ČAFC Praha: Tomáš Kaliba
Nejlepší hráč FK Dukla JM: Filip Novák


FC Slavoj Vyšehrad - FK Motorlet Praha B 1:1 (1:1)
Branky: 2. Matějíček – 35. vlastní Holan. ŽK: 41. Vodička, 67. Lískovec, 77. Lisa, 88. Romanishak – 29. Šmerda, 52. Průša, 77. M. Blažek. Ve 27. minutě neproměnil Heřman (FC Slavoj Vyšehrad) pokutový kop. Rozhodčí: Tikal – Štěrba, Janšta. Diváků: 80.
Vyšehrad: Lisa – Lískovec, Holan, Vodička, Romanishak – Prýmas, Matějíček (71. Krčmář), A. Krivosheev, Junek – M. Krivosheev – Heřman. Trenér: Jaroslav Klíma.
Motorlet B: Šmerda – Průša, Dvořáček (80. Klaban), Lukášek, Kučerka – Latchvliani (82. Musil), Kornacki, Žižka, Krym (46. Novotný) – M. Blažek, Vorlíček (46. Čuba). Trenér: Václav Socher.

Ohlasy utkání
Jaroslav Klíma (Vyšehrad): V první půli z naší strany opakovaná písnička: dáme sice rychlý gól na 1:0, ale pak zahodíme pět vyložených šancí včetně penalty. A kopec smůly následně završíme vlastním gólem. V poločase jsme měli vést rozdílem tří branek. Podle druhé půle už ale byla remíza spravedlivá. Hrál se divácky atraktivní fotbal nahoru dolů, kdy oba soupeři usilovali o vítězství. Prohospodařená první půle mě však dost mrzí.
Václav Socher (Motorlet B): V úvodní půlhodině jsme se srovnávali s důrazem domácích a úplně jinou typologií povrchu, než jsme zvyklí. Mohli jsme klidně prohrávat 0:3, namísto toho jsme ale se štěstím vyrovnali a zbytek první půle už byl vyrovnaný. V té druhé jsme byli určitě lepší, nebezpečnější a fotbalovější. Proto jsme také uvítali pětiminutové nastavení: cítili jsme, že můžeme zápas zlomit na svoji stranu. Vyšehrad měl ve druhé půli také jeden závar. Jsem velmi spokojen ne s výsledkem, ale s naší předvedenou hrou ve druhém poločase – proti Vyšehradu, který podle mě hraje nejlepší fotbal v přeboru. Tedy alespoň doma ano.

Nejlepší hráč FC Slavoj Vyšehrad: Yevhen Romanishak
Nejlepší hráč FK Motorlet Praha B: Ondřej Lukášek