Foto: Pavel Jiřík st.
Rozbitý fotoaparát a škoda za desítky tisíc korun. Incident z průběhu utkání ČAFC – Střešovice šetří policie
11.10.2023

Rozbitý fotoaparát a škoda za desítky tisíc korun. Incident z průběhu utkání ČAFC – Střešovice šetří policie

Dohru na policii bude mít utkání Pražská teplárenská přeboru mezi ČAFC a Střešovicemi. Během zápasu, v němž domácí tým vyhrál 2:1, došlo k incidentu mimo hřiště mezi vedoucím ČAFC Miroslavem Kalibou a fotografkou ze Střešovic. Výsledkem byl rozbitý fotoaparát, škoda za desítky tisíc korun a příjezd policistů. K čemu přesně v Záběhlicích došlo? Verze obou stran se liší.

„Před zápasem došlo k domluvě mezi hlavním pořadatelem a rozhodčím utkání, kde se bude pohybovat řádně označená fotografka našeho týmu,“ uvedl Stanislav Žuček, jeden ze střešovických trenérů, který byl na zápase přítomen. „V 73. minutě byla tato 16letá fotografka napadena v blízkém prostoru laviček, přímo pod hlavní tribunou mimo technické zóny obou týmů. Napadl ji vedoucí domácích, pan Miroslav Kaliba. Naremploval ji na zábradlí, čímž došlo k vyražení jejího fotopřístroje, který byl pádem na zem zcela zničen. Byla přivolána Policie ČR, která klasifikovala tuto událost jako trestný čin. Situaci zaznamenala většina diváků, včetně hráčů, funkcionářů obou týmů, zaznamenal ji i hlavní pořadatel i domácí kameraman. Incident vyvolal konflikt mezi lavičkami, který je i slyšitelný ve videozáznamu,“ pokračuje Žuček, který zaslal do redakce fotbalpraha.cz písemné vyjádření.

„Za ostudné považuji i to, že ani jeden z rozhodčích či delegát utkání situaci neřešili, ba dokonce ji ani nezaznamenali. Po utkání dokonce poznamenali, že když je nikdo neinformuje o dění v technické zóně, tak oni to nemohou vědět,“ napsal Žuček, sám bývalý sudí.

Hlavní rozhodčí utkání Tomáš Marek incident v zápisu o utkání popsal takto.

„Vedoucí domácího družstva pan Kaliba uvedl: „Ke konci utkání jsme vykazovali po několikanásobném upozornění fotografku hostujícího družstva, kdy odmítala opustit prostor hřiště.“ Vedoucí hostujícího družstva pan Kubíček uvedl: „V 68. minutě došlo k napadení hostující fotografky domácím vedoucím panem Kalibou, tím, že uvedenou narazil na klandr a zároveň ji přitom rozbil fotoaparát. Při tomto napadení došlo k rozbití fotoaparátu hostující fotografky. Na místo byla přivolána PČR, která si převzala šetření celé události.“ Kvůli tomuto incidentu proběhl v prostoru diváků zásah PČR, který neměl vliv na průběh utkání, zákrok prováděli příslušníci MOP Zahradní město, ČOZ 340010. Nikdo z delegovaných osob tento incident nezaznamenal, a vedoucím ani žádným dalším funkcionářem jednoho nebo druhého družstva nebyli rozhodčí o incidentu během utkání informováni, až po ukončení utkání.

Na videozáznamu z utkání, na který se můžete podívat ZDE, není incident vidět. Konflikt je pouze slyšet a na záznamu začíná v hracím čase 74:45. Na fotografii u článku je vidět prostor před lavičkami na hřišti ČAFC, kde k potyčce došlo.

„Je mi smutno, ani se mi o tom nechce moc mluvit, protože s podobnou situací jsem se setkal poprvé za šedesát let. Problém nastal, že se v prostoru u hřiště pohybovala fotografka ze Střešovic. Už v první půli byla hlavním pořadatelem upozorněna, v jakých prostorech nemá být. Ve druhé půli se dokonce pohybovala kolem technické zóny a při střídání stála a fotografovala u půlící čáry. Bylo to vedle naší střídačky. Hlavní pořadatel ji třikrát upozornil, že v daném prostoru nemá být, ale ona odmítla odejít. Chytil jsem jí proto rukou za její rameno, chtěl jsem, aby ustoupila. Ona se po mně ale ohnala a jak měla fotoaparát na krku, tak se v návaznosti na ten její pohyb zhoupl i fotoaparát a došlo k uražení objektivu. U situace stáli maximálně dva nebo tři příznivci Střešovic, další byli jinde, situaci podle mě neviděli a ani nemohli vidět, v tu dobu se hrálo v úplně jiném rohu hřiště,“ nabízí svůj pohled Miroslav Kaliba, vedoucí a manažer ČAFC. „Opakuji, že jsme fotografku upozorňovali, aby ustoupila. Byla v místech, kde by shodou náhod mohlo kvůli její přítomnosti dojít ke zranění hráče a průšvih by měl domácí klub. Jenže tohle teď nikdo neřeší. Té fotografce je šestnáct let, snažil jsem se proto domluvit na vyřešení situace s jejím otcem, ale ten nepřipouští pochybení své dcery. Podle něj jsem na vině já. Případ tak řeší policie.“

Po příjezdu policistů absolvovali Kaliba i hlavní pořadatel utkání dechovou zkoušku, jestli nebyli pod vlivem alkoholu. „Neměli jsme ani ň. Na policii jsem zatím nebyl. Bylo mi řečeno, že když dojde k dohodě, případ bude odložen. Jinak se to bude vyšetřovat jako trestný čin. Vážně jsem měl snahu se domluvit. Stojím si za tím, že fotografka neměla povolení v daném prostoru být. Druhé straně by se podle všeho líbilo, kdybych se omluvil a uhradil škodu. V té chvíli byli někteří střešovičtí jak nepříčetní. Hlavní pořadatel policii řekl, že fotografku opakovaně upozorňoval na to, kde se nemá pohybovat,“ zdůrazňuje Kaliba.

Zástupci hostujícího celku jsou však o jeho vině přesvědčeni. „Jsou situace, které nesmí nastat. A kazí image celého pražského fotbalu. Tohle je pořádný škraloup. Bylo by fajn vědět, že se tím někdo zabývá, že takové jednání panu Kalibovi neprojde ani ve fotbalovém prostředí. My jsme jako klub přišli o talentovanou studentku fotografie, která už zřejmě nikdy fotit fotbal nepřijde,“ odhaduje Žuček.

„Situace mě hodně trápí, spojil jsem se proto i s právničkou,“ řekl Kaliba.

Okolnosti incidentu prověřuje i Disciplinární komise Pražského fotbalového svazu.



Související články