Foto: Jiří IPSER
Stodůlky budou zlobit! Nechtěl bych, aby do budoucna zůstaly v I. B třídě, říká kouč Nešpor

Stodůlky budou zlobit! Nechtěl bych, aby do budoucna zůstaly v I. B třídě, říká kouč Nešpor

Naposledy dostaly Stodůlky pět gólů od MSM, ale jinak to ze strany týmu vedeného Markem Nešporem, bývalým hráčem Bohemians, žádný propadák není. Spíše naopak. Ze třetího místa dotírají na špičku tabulky A skupiny I. B třídy. Jaká soutěž by do budoucna klubu slušela a jak kouč Stodůlek vzpomíná na dobu mezi vršovickými Klokany? To prozradil Nešpor v rozhovoru pro web fotbalpraha.cz.

Co zatím na sezonu říkáte? Jaké ambice v téhle sezoně máte?

My jsme si cíle před sezonou nedávali. Samozřejmě, když jsme jako tým v tabulce nahoře, tak se mi to líbí. Musím říct, že celkově kluci herně šlapou a doufám, že nahoře v tabulce vydržíme. Nevím, zda z toho bude nakonec boj o postup, ale jsem spokojený.

Zatím Stodůlky prohrály dvakrát, přemohly je Lipence a naposledy MSM, najdete nějaký společný rys těch utkání?
Zápasy se prohrály, ale kvalitou tam nikdy nebyl velký rozdíl. Ano s MSM se prohrálo 0:5, výsledek vypadá jasně a musíme si přiznat, že byl soupeř dobrý. Ale hodně se na všem podepsalo to, že jsme nedali svoje šance. I za tenhle zápas musím kluky herně pochválit. Když se vrátím k tomu, co spojovalo obě porážky, tak nás trápí proměňování šancí. Ale musím říct, že od loňska či předloňska, když jsem ještě sám hrál, tak jsme se ohledně proměňování dost zlepšili. Ale pořád je na čem pracovat.

Říkáte, že jste spokojený s herním projevem, jaký Stodůlky předvádějí. Na co se tedy má fanoušek těšit?
Do kluků se snažíme už dlouho dostat to, aby se nebáli hrát po zemi. Samozřejmě se občas něco zkazí, všechno vycházet nemůže. Ale nechceme předvádět nějaké zbytečné nakopávání míčů. Rádi bychom byli hodně aktivní, chceme hrát běhavý fotbal a tlačit to dopředu, žádné čekání na soupeře.

Byl MSM nejtěžším soupeřem, na nějž jste narazili?
Řekl bych, že asi ano. Třeba z pohledu proměňování šancí nás ti kluci trestali hodně. Měli jedenáct mladých kluků, co jsem tak koukal, tak to vypadá, že prošli i nějakými akademiemi známých klubů. Nejstaršímu z nich bylo dvaadvacet, dokáží hrát v rychlosti celých devadesát minut, kvalita tam určitě je.

Jejich hráč Koval poutá pozornost svými kanonádami, čím zaujal vás?
Samozřejmě jsme o něm věděli a kluky jsem na něj upozorňoval. Musím ale přiznat, že někdy po dvaceti minutách hry jsem si říkal, že snad ani nehraje. Nevěděl jsem o něm. A on nám pak snad za minutu dal gól. Ale do té doby nebyl vidět... Dostal se do šance a prostě ji proměnil, je to rychlostní typ a buldok zároveň. Zakončení má skvělé, o tom nikdo nemusí pochybovat, stačí se podívat na to, kolik branek dává. A není to záležitost jen téhle sezony.

Je mu sedmnáct a chtějí ho kluby z vyšších soutěží. Zájem měly divizní Spoje.
Když dává tolik branek, tak není divu, že si ho nějaké kluby z vyšších soutěží všimnou.

A taky se něco proslýchá o vršovických Boheminas. Vy jako bývalý hráč Klokanů byste ho klubu doporučil?
To je složitá a náročná otázka, protože třeba nevidím hráče v tréninku. Fotbalově v sobě tenhle hráč ale určitě něco má.

Bohemians máte asi pořád v srdci, že?
Já tam byl v době, kdy klub procházel, dá se říct, znovuzrozením. Hrála se třetí liga, druhá. Ale bylo to neskutečné, na zápasy přišlo třeba deset tisíc lidí. V té době jsem vlastně dal asi svůj jediný rozhovor, dělal ho se mnou David Kozohorský z televize. Teď, když jste zavolal, tak mě to napadlo...

Tak teď přidáte druhý rozhovor, vedete si výborně. Radost bude mít i pokladník ve Stodůlkách.
Kdo ví, jestli by si toho všiml. Ale my tyhle věci hlásíme. Když někdo něco zatají, nebo zapomene oznámit, tak pak platí dvojnásobnou sazbu, takže já mu o rozhovoru řeknu. (směje se)

Jaká cesta vás vlastně dovedla do Stodůlek?
Brácha hrál za Stodůlky, k tomu trénoval malé kluky a říkal mi, ať si to jdu taky zkusit. Ve třech jsme tam pak dělali mládež, malé šestileté kluky. A teď je zajímavé, že tihle hráči budou vycházet z dorostu. Je to první ročník kluků, s kterými jsem jako trenér pracoval. A co se týče Stodůlek, narodil jsem se kousek od hřiště. Ale jako mladší jsem tu nikdy nehrál, byl jsem v Motorletu.

Sledujete po očku dál i Bohemku, která nakoukla letos i do evropských pohárů?
Já českou ligu zase tak moc nesleduji. Táta byl ale Bohemák, bral nás do Vršovic na fotbal, takže je pravda, že k Bohemce vztah mám, jen hráči, co jsem s nimi kopal, už v klubu skončili. Často se i kluci okolo vyptávají, hele, co Bohemka?

K trenérské práci máte i zaměstnání, láká vás prosadit se na pozici kouče třeba ve vyšší soutěži?
Na první dobrou řeknu, že trenérské ambice směrem k vyšší soutěži nemám. Ale víte, co se říká, nikdy neříkej nikdy. Co se týče trenéřiny, tak jsem si prošel všechno od žáčků. U dospělých jsem druhý rok, je to zase něco jiného. Ta práce mě baví. Ale když budete ve vyšší soutěži, určitě je ta práce časově víc náročná, takže je to pak složité skloubit se zaměstnáním.

Pak je tu také cesta, že si vyšší soutěž vykopete se Stodůlkami. Klub už si Pražská teplárenská přebor přece zahrál...
Tak na to bych slyšel. Nechtěl bych, aby Stodůlky zůstaly v I. B třídě. Zda to přijde už v téhle sezoně, to nevím. Ale do budoucna by to bylo fajn, posunout se výš. Vyjdou nám ročníky, kde jsou šikovní kluci. Kádr se určitě rozšíří, bude to fajn. V mládežnických kategoriích Stodůlky přebor hrají, tak proč by to do budoucna nemělo klapnout i u mužů. Určitě je to pro nás všechny v klubu motivace.



Fotografie