Foto: Pavel Jiřík st.
Za vítězný gól na Spojích desetkrát pizza do kabiny. Bod by byl dobrý, přiznal střelec Blažek po senzačním obratu Uhříněvsi

Za vítězný gól na Spojích desetkrát pizza do kabiny. Bod by byl dobrý, přiznal střelec Blažek po senzačním obratu Uhříněvsi

Uhříněves je v pozoru. Na podzim doma připravila Spoje o dva body za remízu 0:0, v jarní odvetě pak suverénního lídra Pražská teplárenská přeboru dokonce porazila 3:2 a získala tři důležité body v boji o udržení. „Moc se nám nevěřilo, ale my jsme chtěli vyhrát,“ říká Martin Blažek, autor vítězného gólu a hráč, co měl podíl na všech trefách hostů. V tabulce je Uhříněves s 33 body devátá.

Na podzim jste Spojům vzali bod, čekalo se, zda to dokážete zopakovat. Jeli jste na půdu lídra se stejným cílem?
Jeli jsme tam s tím, že chceme podat co nejlepší výkon a taky pochopitelně uhrát i co nejlepší výsledek. Taky jsme před zápasem zaslechli, že na Spojích dostaneme nakládačku, že nám budou chtít vrátit ten podzim. Řekli jsme si, že nemáme co ztratit. Soupeř je první a my potřebujeme body, takže se nemůžeme ohlížet na to, proti komu hrajeme. Chtěli jsme vyhrát.

Hlavně jste asi chtěli zvládnout začátek bez inkasované branky, že?
To je pravda, chtěli jsme stejně jako na podzim proti nim hrát zodpovědně zezadu. Nakonec to dopadlo jinak...

Co se vám honilo hlavou za stavu 2:0 pro domácí?
No, nebylo to nic příjemného. Ale nevzdali jsme to, hecli jsme se, řekli jsme, že do toho dáme všechno, ať se každému můžeme po utkání podívat do očí. V tu chvíli je jedno, jestli prohrajete 0:2, nebo dostanete pět gólů. Jde o váš pocit, že uděláte v tom utkání všechno, aby byl výsledek co nejlepší.

Naději na lepší výsledek jste rozdýchali chvíli před poločasem díky penaltě. Brankář se vám pak za ten zákrok omlouval.
Tomáš Podvín si při rozehrávce všiml, že zabíhám za obránce, tak mi poslal míč. Gólman proti mně vyběhl a sestřelil mě. Trefil mě jasně, neprotestoval, vzal to sportovně. Penalta byla jasná, kdyby ji sudí nepískl, tak bych se asi zlobil. (směje se)

Míč si vzal Toby Mazanec, nechtěl jste jít kopat vy?
Ne, ne. Faulovaný hráč přece nemá chodit penaltu kopat. Ale kdyby faul nebyl na mě, tak bych klidně šel.

To byl případ druhé penalty deset minut před koncem. Na penaltové akci jste se podílel centrem.
Dával jsem centr před bránu, kde mohl náš hráč uklízet míč do prázdné branky, ale kvůli faulu na to nedošlo. Byla z toho druhá penalta. Já jsem se Tobyho ptal, ale on si věřil, tak jsem mu penaltu nechal. A dobře jsem udělal, zkušeně ji proměnil.

Za stavu 2:2 byste bral remízu?
Samozřejmě nás nakoplo, že jsme dokázali vyrovnat. Bod by byl dobrý.

Zdálo se mi, že se domácí hádají. A vy jste následně vypíchl míč kapitánovi Spojů a poslal ho do sítě.
Už po gólu na 2:2 tam po sobě někteří hráči Spojů začali štěkat, neposlouchali trenéra. Tohle všechno samozřejmě nahrávalo nám. Prakticky pár sekund po rozehrávce ve středovém kruhu chtěl jejich kapitán přihrávat, ale já mu do toho stihl dát nohu. Míč se pro mě ideálně odrazil a pak už stačilo jen prostřelit gólmana, což se mi povedlo.

Čekal jste, že se zbytek zápasu promění domácí v peklo? Jednou skvěle zasáhl gólman, byl tam i pád v pokutovém území. Dávali jste si na tyhle situace pozor?
My jsme dobře věděli, že jejich dva hráči to takhle ve vápně zkoušejí. Tak jsme si dávali pozor, stejně jako na fauly poblíž našeho vápna. Když už, tak jsme akce přerušovali ještě na jejich půlce.

Asi pomohlo i to, že Spojům chyběl zkušený Košút, který je velmi nebezpečný při standardkách, co?
Na podzim jsme ho zdvojovali a povedlo se nám ho uhlídat. Ale je pravda, že když na hřišti nebyl, měli jsme to v řadě věcí jednodušší.

Po skončení zápasu byly na hřišti emoce, domácí těžce kousali, že prohráli. Bylo to divoké?
Myslím, že to neusnesli hlavně cizinci v dresu soupeře, nesli to hodně těžce. Měli kecy, nadávali. Co se stalo po konci, to přesně nevím. Podávali jsme si ruce, pak jsem se otočil a Kovy se držel za břicho. A padla tam červená karta pro soupeře.

Co tahle výhra znamená směrem k záchraně?
Tyhle body se nám určitě hodí. Ostatně, jak je to vyrovnané, hodí se každý bod. Pro nás je důležité, že jsme dokázali potvrdit poslední výhru proti Zličínu. Teď bychom na to ještě rádi navázali v utkání s Braníkem. Je jasné, že to bude něco jiného než proti Spojům, ale určitě bychom rádi udělali třetí výhru v řadě.

Dal jste gól v druhém utkání po sobě. Minule jste se trefil v závěru, prý jste měl motivaci v podobě pizzy... Už jste si pošmákl a nečeká vás teď další odměna?
Je pravda, že mi Kovy (Martin Kovařík) slíbil, že když proti Zličínu dám gól a vyhrajeme, koupí mi pizzu. A já mu na to řekl, že si pizzu dám, ale až dám gól na Spojích a vyhrajeme tam. Kovy na to reagoval, že v tom případě bude pizz deset, takže si v kabině pochutnáme.

V Uhříněvsi se nebojíte určitých heců a sázek. Nečeká někoho po Spojích změna barvy vlasů?
Ne, ne. To se stalo jen na podzim po derby, jako všechny sparťany to tehdy čekalo i mě. A na blond šel i Tomáš Podvín, ten zase kvůli zápasu s béčkem Motorletu. 



Související články