Foto: Lukáš Fabián
Základní škola Dolní Měcholupy slaví vítězství v Dětském fotbalovém poháru 2023

Základní škola Dolní Měcholupy slaví vítězství v Dětském fotbalovém poháru 2023

Třináctý ročník populárního dětského turnaje je minulostí. Opět po roce se ve sportovní hale Základní školy Věry Čáslavské utkalo osm nejlepších pražských škol ve velkém finále. Letos se celého turnaje zúčastnilo přes 700 dětí z více než 70 pražských základních škol. Do finále se probojovaly skrz základní a semifinálová kola.

Finále se zúčastnily týmy ZŠ Radlická, ZŠ Slivenec, ZŠ Dolní Měcholupy, ZŠ K Milíčovu, ZŠ Nepomucká, ZŠ Zličín, ZŠ Edvarda Beneše a ZŠ Chelčického. Ambasadorem finálového turnaje se stal Vladimír Šmicer. Bývalý český reprezentant a vítěz Ligy mistrů byl pro děti velkým lákadlem, což bylo vidět i na autogramiádě. Bývalého hráče Slavie a Liverpoolu doplnil fotbalový freestylista a moderátor finálového turnaje Honza Weber. Turnaj také navštívil předseda Komise mládeže a člen výkonného výboru Pražského fotbalového svazu Tomáš Kubr.

Jsem velmi rád, že se nám opět podařilo uskutečnit tuto krásnou akci. Každým rokem se nám daří oslovovat další a další školy, za což jsme velmi rádi. Velké poděkovaní patří také Magistrátu hlavního města Prahy a Praze 1, bez kterých by tento turnaj nebyl takto úspěšnou akcí,“ řekl Kubr.

Finále bylo nalosováno do dvou skupin, stejně jako tomu bylo v základních a semifinálových kolech.
Skupina A byla tvořena týmy reprezentující tyto školy: ZŠ Radlická, ZŠ Dolní Měcholupy, ZŠ K Milíčovu a ZŠ Slivenec.
Skupina B se skládala ze ZŠ Zličín, ZŠ Chelčického, ZŠ Edvarda Beneše a ZŠ Nepomucká.

Skupinu A ovládly děti ze ZŠ Radlické, které do semifinále z druhého místa doprovodil tým ze ZŠ Dolní Měcholupy. Ze skupiny B postoupila ZŠ Nepomucká a ZŠ Edvarda Beneše. Úvodní semifinále nabídlo utkání mezi vítězem skupina A (ZŠ Radlická) a druhým týme ze skupiny B (ZŠ Nepomucká). Zápas byl vyrovnaný, ale vítěz mohl být jen jeden. Misky vah překlopily na svoji stranu děti ze ZŠ Radlická, které se po výborném a zodpovědném výkonu radovaly z postupu do finále 13. ročníku Dětského fotbalového poháru. Druhým finalistou se stal tým ze ZŠ Dolní Měcholupy, který přehrál ZŠ Edvarda Beneše.

Jsem nadšen. Po celou dobu turnaje jsem viděl, jak děti do utkání dávají plno radostí a emocí. Opravdu se mi to moc líbilo. Když jsem byl malý, tak jsem také hrával za školu tyto turnaje a vždycky mě to moc bavilo. Byl jsem pyšný, když se nám podařilo něco vyhrát, a přesně to jsem viděl i tady. Bylo krásné sledovat to, jak se děti radují ze vstřelené branky nebo z vítězného utkání,“ hodnotil Šmicer.

Ještě předtím, než se dva nejlepší týmy utkaly o titul vítěze celého ročníku, odehrál se zápas o 3. místo. Na obou neúspěšných týmech ze semifinálových bojů byl vidět velký smutek z toho, že nepostoupily do finále. Po velmi vyrovnaném utkání se z vítězství 2:1 radoval tým ze ZŠ Edvarda Beneše.

Do finálového utkání nastoupil za velmi mohutné povzbuzování svých fanoušků tým ze ZŠ Radlická a Základní škola Dolní Měcholupy. Duel od začátku nabídl velmi pěkný fotbal. Po základní hrací době skončilo utkání nerozhodným stavem a o vítězi třináctého ročníku DFP musely rozhodnout pokutové kopy. V těch udržel pevnější nervy tým ze ZŠ Dolní Měcholupy, který tak ovládl celý letošní ročník Dětského fotbalového poháru.

Cesta celým turnajem byla pro nás celkem snadná. (úsměv) Máme skvělý tým, podařilo se nám vyhrát základní kolo, semifinále i finále. Je to naše třetí účast na turnaji a opět se potvrdilo to, že to je skvělá akce, která přináší vše, co má. A kterou si pokaždé s dětmi moc užijeme,“ řekla učitelka vítězného týmu Petra Huclová.

Konečné pořadí Dětského fotbalové poháru 2023:
1. ZŠ Dolní Měcholupy
2. ZŠ Radlická
3. ZŠ Edvarda Beneše
4. ZŠ Nepomucká
5. ZŠ K Milíčovu
6. ZŠ Chelčického
7. ZŠ Zličín
8. ZŠ Slivenec


Fotografie