Foto: Pavel Jiřík st.
Motorlet trápí marodka, přesto na jaře v ČFL jen vítězí. V derby zdolal i rezervu Bohemians
21.03.2023

Motorlet trápí marodka, přesto na jaře v ČFL jen vítězí. V derby zdolal i rezervu Bohemians

Rozjed snů. Motorlet na startu jarní části A skupiny Fortuna ČFL válí. Naposledy zvládl tým z Jinonic derby s Bohemians (2:0) a připsal si třetí vítězství v řadě. „V naší situaci je to pro nás obzvlášť cenné. O to víc si vítězství vážíme,“ oddechl si trenér týmu Martin Poustka. Jeho tým na jaře již zdolal doma Přeštice a vyhrál i v Karlových Varech. Na jaře je tedy stoprocentní.

Mluvíte o situaci, v níž se Motorlet nachází, narážíte na velkou marodku?
Spíš tak nějak celkově. Je pravda, že když máte v kádru šestnáct fotbalistů a tři vám vypadnou, tak to je hodně nepříjemné. K tomu potřebujeme dohánět určité bodové manko z podzimu, kdy se nám výsledkově určitě nedařilo podle představ.

I když čelíte problémům, výsledkově vstup do jara Motorletu vyšel. Co na to říkáte?
To je pravda, z pohledu bodů je to povedené. Ale z hlediska hry je to ubojované. Kluci hrají poctivý fotbal. Není tam tolik fotbalovosti jako na podzim, ale body děláme. O to víc si toho vážíme. Pořád to ale bereme s respektem, tři vlaštovky jaro nedělají.

To ano, ale v případě tří porážek by se vám jistě duely hodnotily daleko hůř. Takhle jste si mohl vychutnat oběd a užít krásné soboty...
Oběd mi pochopitelně chutnal. Porazili jsme béčko Bohemky, měli jsme k němu respekt. Oni hrají o první místo, nejsou pod žádným tlakem. Chtějí hrát fotbal, na hřišti působí jistě. Přežili jsme jejich první šanci a pak šli do vedení gólem Michala Vaňka. Ve druhé půli jsme náskok dokázali pojistit po trefě Sehediho. Ten se ale následně zranil, takže máme další problém.

Jeden z přítomných zápas hodnotil tak, že Motorlet vytěžil z minima maximum. Vystihl dění na hřišti?
To mi zní tak, jako bychom skoro nebyli na hřišti. Hra byla bojovná, vyrovnaná. Ve druhé půli byla hra Bohemky otevřenější, chtěla pochopitelně vyrovnat. Soupeř byl sebevědomější, hodně si dovolili. Ale moc šancí stejně neměl.

Branku opět zavřel gólman František Kotek, kterého jste přivedli ze Sparty. Je velkou oporou, že?
Znám ho delší dobu a jsme rádi, jaké výkony u nás předvádí. Pomáhá nám a věřím, že i Motorlet pomůže jemu. Bude mít u nás potřebné zápasové vytížení, které mu pomůže připravit se na angažmá v profesionálním fotbale. Postavou je sice menší, ale má celou řadu dalších předností.

Minule pro změnu zářil Miroslav Stoch, kterého si fandové spojují se Slavií. Těžíte z výkonů hráčů, co prošli pražskými S?
Proti Bohemce dal náš první gól Michal Vaněk, který prošel Slavií. Druhý vstřelil Sehedi, to je odchovanec Motorletu, ale má také zkušenosti ze Sparty. Chodil na jejich střední školu. U obou najdete nějakou spojitost s pražskými S, tak je to přece i se mnou.

A teď všichni bojujete za Motorlet.
Jsem rád, že to teď tak jde. Bojujeme společně všichni v jednom dresu.

Dokážete potvrdit dobrou formu i příště proti rezervě mistrovské Viktorie Plzeň?
Čeká nás další zajímavý soupeř, který bude zase o stupínek výš než týmy, které jsme dosud na jaře potkali. Čeká nás náročné utkání, ale opět se začíná za stavu 0:0 a my uděláme všechno, abychom byli úspěšní.

Jak budete řešit velkou marodku týmu?
V tomhle je problém, protože za normálních okolností bychom sáhli pro hráče do rezervy nebo do devatenáctky. Jenže dorost bojuje o postup do druhé ligy, béčko má také svoje komplikace, takže je to složité. Tímhle směrem to nepůjde.

Mimochodem: pomohlo vám proti Bohemians B také to, že se hrálo na umělé trávě?
Neměli jsme jinou možnost, než hrát na umělce. Naše tráva ještě není ideální. Trénujeme navíc až od půl šesté, takže jsme na trávě ještě nebyli. Přijde to nejspíš až po změně času.

Derby očima trenéra Bohemians B Dalibora Slezáka

„Do utkání jsme vstoupili výborně a diktovali tempo hry. Spoustou rychlých přechodů, soupeře jsme nepouštěli do hry. Jak už to ve fotbale bývá, po neproměněných šancích Koutského a Müllera, udeřil z ojedinělého útoku Motorlet. Druhý poločas jsme opět zahájili aktivně, z čehož pramenila vyložená šance Bartka. Bohužel opět neskončila gólem. Soupeř hned vzápětí zvýšil hezkou střelou z hranice vápna. Ačkoliv jsme dál dobývali obranu domácích, chyběla nám kvalita řešení předfinální fáze. Když v závěru neproměnil Zeman samostatný nájezd, bylo jasné, že přijdeme naprosto zbytečně o body. Tým odvedl dobrý výkon, ale body nemáme.“ 



Fotografie