Foto: archiv Michala Kubaryče
Podzimním kanonýrem přeboru U19 je xaverovský Kubaryč
25.01.2023

Podzimním kanonýrem přeboru U19 je xaverovský Kubaryč

I když tým SC Xaverov Horní Počernice přezimuje po podzimu v tabulce Pražského přeboru staršího dorostu U19 až na 4. místě, jeho bombarďák Michal Kubaryč jednoznačně kraluje pořadí střelců. Brankáře soupeřících týmů překonal 20x, což je více než třetina (!) všech branek, které xaverovští starší dorostenci zaznamenali.

Kubaryč zahájil svou fotbalovou dráhu jako minižáček v dnes už neexistující střížkovské Bohemce. Odtud přešel nakrátko do Fotbalové akademie Praha a od 2. ledna 2020 obléká xaverovský dres. Hornopočernickému klubu tak vyrůstá střelecký talent, který by už zanedlouho mohl doplnit kanonýry A-mužstva v 1. A třídě, jimiž jsou syn Denis a otec Karel Pitákovi. Pokud ovšem po Michalovi nesáhne klub z vyšší soutěže.

Na děleném 2. místě figuruje s 15 trefami Matěj Naskos z Admiry B. S fotbalem začínal v Čechii Kralupy a do Kobylis přišel přes FK Neratovice-Byškovice. Matěj už příležitostně sbírá i zkušenosti v České lize U19, kterou hraje starší dorost kobyliského klubu.

Dalším 15gólovým střelcem je teprve 15letý (!), mimořádně talentovaný Petar Šoškić z Vyšehradu B. Jeho cesta k šemíkům vedla z Aritmy přes Duklu a Slavii. Petar vsítil skoro 40 procent všech podzimních gólů, které vyšehradští mladíci zaznamenali.

Pouze o jeden podzimní vstřelený gól méně má na svém kontě Josef Kalina z Fotbalové Akademie Alexe Zbura. Jeho mateřským klubem je FK Králův Dvůr, ale už sedm let hájí barvy pražského týmu, který našel domácí prostředí na stadionu FC Zličín.

Tato čtveřice svými přesnými zásahy své jedenáctky táhla k bodovým ziskům a lze zřejmě čekat, že tomu tak bude i na jaře.

Pořadí střelců po podzimu 2022

20 – Michal Kubaryč (Xaverov, po podzimu 4. v tabulce)

15 – Matěj Naskos (Admira B, 5.), Petar Šoškić (Vyšehrad B, 7.)

14 - Josef Kalina (Fotbalová Akademie Alexe Zbura, 1.)

11 - Jakub Krátoška (Motorlet Praha B, 3.)

9 – Václav Muroň, Tobias De Korver (Střešovice 1911, 6.), Martin Dupal, Matěj Procházka (TJ Praga, 2.), Filip Bálint (Union Vršovice, 12.), Adam Bydžovský (Zbraslav, 9.)

8 - Matyáš Dostálek, Jan Uchal, Jiří Ševčík (Fotbalová Akademie Alexe Zbura, 1.), Petr Sojka (Zličín, 8.).