Foto: Jiří IPSER
Fotbalpraha.cz spustí svůj podcast. Zajímavé hosty z prostředí pražského fotbalu bude zpovídat Damián Farkaš

Fotbalpraha.cz spustí svůj podcast. Zajímavé hosty z prostředí pražského fotbalu bude zpovídat Damián Farkaš

Damiána Farkaše nejspíš budete znát z fotbalového hřiště, když v předešlých letech hájil barvy Dukly JM. Za tu už sice nehraje, ale v pražském fotbale je tenhle záložník nadále aktivní: od prosince bude mít na webu www.fotbalpraha.cz svůj podcast, kam bude zvát hosty právě z prostředí pražského fotbalu. „Chtěl jsem tvořit něco okolo fotbalu, abych trochu zúročil to, že za víkend vidím občas až šest zápasů, z toho minimálně dva živě,“ říká 26letý Farkaš.

Jak se zrodil nápad udělat podcast fotbalpraha?
Původně jsem měl v hlavě projekt v podobě webových stránek s rozhovory a reportážemi, ale velice brzy jsem zjistil, že by to byl projekt nad moje síly a bohužel se mi nepodařilo přesvědčit dostatečný počet kamarádů k aktivitě, takže z toho sešlo. Nicméně z toho vznikl nápad alespoň na podcast. Natočili jsme pár dílů s mým kamarádem Honzou Benešem, ale postupně to vyšumělo do ztracena a mně to přišlo škoda. Po několikaměsíční pauze mě napadlo oslovit kluky, co dělají web fotbalpraha.cz, protože jsem viděl, jak je stránka sledovaná a říkal jsem si, že tam by mohla být po takovém typu obsahu poptávka.

Máte kromě několika zmíněných dílů s moderováním nějaké zkušenosti?
Co se týká kamery, zvuku, střihu videa nebo moderování, jsem úplný začátečník, co se vše teprve učí, proto prosím o diváky o shovívavost a zaměření se hlavně na obsah víc než na formu.

Jaké hosty chcete pražské fotbalové veřejnosti představovat? Na co se v rozhovorech s nimi budete zaměřovat?
Rád se pobavím s každým, kdo má něco společného s fotbalem. Zvát chci především srdcaře, kteří fotbalem žijí, ať se jedná o jakoukoliv úroveň nebo funkci. Hráče, trenéry, funkcionáře nebo i rozhodčí, abych jim mohl konečně v klidu vysvětlit, jak to mají dělat. (směje se) Konkrétní záměr si asi najdu u každého rozhovoru jiný, podle toho, s kým budu mít zrovna tu čest. Každý je zajímavý něčím jiným. Doufám, že na rozhovory budou chodit, protože se v Praze vytvořila okolo fotbalu dobrá komunita a tohle je jeden ze způsobů, jak ji podpořit. Věřím, že když se podcasty podaří, tak by mohly možná někdy v budoucnu i pomoci tomu, aby v Praze chodilo na fotbal víc lidí. To by bylo super.

Ze hřiště i hlediště máte docela divokou pověst, nemáte obavy, že kvůli tomu někdy u hostů narazíte?
Nedivil bych se, kdyby se mnou měl někdo problém. Naopak bych pro to měl i pochopení, jelikož se často nechovám na hřišti nebo na tribuně úplně vzorově, to je potřeba si přiznat. Nicméně nemám problém si zkusit i trochu konfrontační typ rozhovoru. Ale každý, kdo mě zná, potvrdí, že mimo fotbal jsem vlastně úplně klidný a nekonfliktní.

Dlouho jste byl spojený s Duklou JM, proč jste tam skončil?
V Dukle JM mám bráchu a spoustu dobrých kamarádů na celý život, ale když to řeknu blbě, tak i když jsem zpětně za ty zážitky rád, tak jsem tam vlastně nikdy hrát nechtěl. Jedno přestupové období po docela povedené sezoně v ČFL jsem pokukoval po angažmá v Německu, které na poslední chvíli nevyšlo a mně už nezbylo nic jiného na výběr, jelikož Dukla JM byl jediný tým, který mě byl schopný dostat z Dukly Praha, která mě sice nechtěla nikam pustit, ale ještě míň chtěla, abych za ni ještě hrál. Teď jsem se rozhodl pro další výzvu. Chci ze sebe zase vymáčknout své fotbalové maximum, proto jsem se rozhodl pro přestup.

Zamířil jste do divizního Českého Brodu. Jak tenhle krok hodnotíte?
V Brodě jsem bohužel zatím nic nepředvedl. Poslední sezonu jsme se prali o titul do poslední chvíle, tak jsem poslední čtyři zápasy dohrával i se zraněním a bohužel jsem se ještě nedal dohromady a doufám, že budu moci začít v lednu, ale to je zatím ještě ve hvězdách. Po návštěvě asi pěti doktorů se ukázalo, že kromě třísla a břišního úponu nemám úplně v pořádku kyčle, tak těžko říct, co mi ještě zdraví dovolí. Mojí jedinou ambicí je vrátit se na hřiště zdravý a v plné síle.

Prvním hostem Damiána Farkaše byl střelec Kolovrat Michal Gračko. Na rozhovor s ním se můžete těšit už v příštím týdnu.