Foto: Pavel Jiřík st.
Na Spojích trpěl v roli fanouška, teď Brabenec dvěma góly pomohl nastartovat Duklu JM

Na Spojích trpěl v roli fanouška, teď Brabenec dvěma góly pomohl nastartovat Duklu JM

Oddechl si. Na tohle nebyli fotbalisté Dukly JM zvyklí. Po dvou porážkách ale zabrali a vyhráli v Miškovicích nad žižkovskou rezervou vysoko 5:1. Dvěma přesnými zásahy podtrhl vítězství týmu trenéra Josefa Světlíka bojovník Vojtěch Brabenec. „Věřím, že jsme to zlomili a příště to potvrdíme dalším dobrým výkonem i výsledkově,“ říká Brabenec.

Byli jste pod tlakem. Vzpomenete si, kdy naposledy Dukla prohrála dva zápasy za sebou?
Ne, co jsem v klubu. Stalo se to asi čtyři roky zpátky, to bylo ještě rok před covidem. Teď tam byly zbytečné červené karty, nějací hráči nám vypadli, byla tam i smůla. To všechno hru ovlivnilo. Kluci, co se toho zhostili, všechna čest. Ten základ, co zbyl, tak pracoval velmi dobře, ale nevyužili jsme nějaké šance. A naposledy nás třeba Spoje vytrestaly.

Podobnost byla v počtu šancí, proti Spojům jste je neproměnili, proti Žižkovu B ano...
Na Spojích jsem nehrál, byl jsem jen v roli fanouška, a to trpíte daleko víc, než když jste na hřišti. Šance byly, jen jsme je neproměňovali. My třeba máme pět, šest šancí a nedáme gól. Pak nás soupeř vytrestá, že někde jednou zakopneme a dostaneme z blbého brejku gól. Tohle nás sráží.

Bude jasná výhra nad Žižkovem B zlomem?
Tohle nás trošku zvedne. Herně, tak ten výsledek nás povzbudí, rozstříleli se hráči, přidá se i zbytek středu. Byla jen otázka tohle všechno protrhnout. Poslední dva tréninky to vypadalo velmi dobře, všichni kluci skvěle pracují. Předtím tam bylo něco trochu laxnější.

Trenér říkal, že za stavu 3:0 jste trochu ubrali plyn. Bylo to tak?
Hele, to tak možná působí. Vedete, trošku polevíte, to nebudu lhát. Máte penaltu, nedáte. Ale jsou tam fáze, nemůžete tlačit celý poločas. To se uběháte a druhou půlku budete koženej. Je to dvousečné. 

Za stavu 3:0 Žižkov korigoval skóre. Mohla přijít komplikace?
Dali gól z ojedinělé šance, my jsme trošku propadli. V tu chvíli oni trochu zatlačili, to nebudu říkat, že ne. Mladý tým to nakoplo, oni jsou pohybově velmi dobří. Ale nejsou tak siloví jako ostatní týmy, tak jsme je přetlačili. Dali jsme gól na 4:1 a myslím, že bylo po zápase.

Trenér říkal, že hlavní dojem ze zápasu je, že jste získali povinné tři body. Vnímáte to také tak?
To se takhle nedá brát. Jdeme do každého zápasu pro tři body, jdeme si to užít. Chceme ukázat nějakou hru. Posledních deset zápasů ale nehrajeme tak hezkou hru, jako jsme předváděli dříve. Dalo se na to dřív dívat.

Připisujete to změnám v týmu?
To se nedá takhle říct. I s těmi kluky to bylo stejné. Myslím, že trošku tam bylo to, že každý chce dát gól. Tahá to sám na sebe, místo abychom hráli více týmově. Myslím, že teď se to trochu nastartuje a bude se hrát více týmově. Bude to i hezčí fotbal, aby se i fanoušci bavili. A ne, že dáme gól z nějaký prasárny. To nechceme hrát ani my, to nás netěší.

Zvládli jste zápas s mladým soupeřem a na hřišti, které mělo do optimálního stavu opravdu daleko. Míč třeba letěl do autu, ale povrch nakonec balon udržel ve hřišti...
To nebudu ani komentovat. Na tomhle hrát přebor, to se nedá. Upřímně: nějaké kombinace, to bylo pro nás i pro domácí velmi těžké. Běžíte od praporku k praporku a máte rozdíl čtyři metry. To je špatně. Je to nepříjemné a špatné pro oba týmy. Akorát když si domácí tyhle věci okolo hřiště načtou a budou na to hrát, tak si myslím, že můžou uhrát spoustu bodů. My jsme to tu každopádně zvládli a musíme to potvrdit v dalších zápasech.



Související články