Foto: Jiří IPSER
Zličín prohrál čtvrtý zápas v řadě. Pozici kouče lepíme, na týmu se to podepisuje, přiznává Zahálka

Zličín prohrál čtvrtý zápas v řadě. Pozici kouče lepíme, na týmu se to podepisuje, přiznává Zahálka

Byl zklamaný. Pořádně dlouho rozdýchával porážku v Třeboradicích. K šatně zličínských fotbalistů dokráčel trenér Martin Zahálka až pěkných pár minut po závěrečném hvizdu. Prohra 2:4 ho bolela. I když je koučem, dá se říct na záskok, protože zdravotní trable poslaly z lavičky trenéra Daniela Drahokoupila, jede na maximum. A neúspěchy ho drtí. „Pokud budeme dostávat takové góly jako v Třeboradicích, prohráváme zaslouženě,“ posteskl si Zahálka.

Zličín už pěknou chvíli hledá kouče, ale na lavičce sedíte dál vy. Nedojedete už sezonu?
Snažíme se najít trenéra, který by splňoval i naše podmínky směrem do dalších let. Sezona je rozjetá, je to ohromně těžké. Možná se i tohle všechno podepisuje na týmu, který teď počtvrté za sebou prohrál. Nemůžeme se z toho dostat.

Budete tedy na lavičce i dál?
Určitě hledáme, pracujeme na tom, aby trenér přišel, ale musí tam být ta koncepce směrem do budoucna. Všichni vnímají, že to není jednoduchý úkol, trenéři jsou rozebraní. Je šest kol do konce sezony, je třeba všechno dobře rozmyslet. Nový trenér musí přicházet s ohledem na novou sezonu, trenér musí začít stavět mužstvo. Odpočinek bude krátký a je tu nová sezona. Všechno se to na týmu podepisuje, přišla čtvrtá porážka, i když nemusela. Pokud budeme dostávat takové góly, jako v Třeboradicích, tak si musíme přiznat, že jsme prohráli zaslouženě.

Třeboradice se ještě rvou o záchranu, měl jejich výkon ve vašich očích přeborové parametry?
Určitě ano. A to dlouhodobě. Ještě když jsem sám hrál, tak se v Třeboradicích hrál vždycky výborný fotbal. Je vidět, že kostru týmu mají. Tam je vidět rozdíl oproti Zličínu. Ten dělal body na podzim, sešel se mu dobrý kádr a věci fungovaly. Třeboradicím se to daří na jaře. Uvidíme, zda to manko doženou, nebo nedoženou, ale stále by si i Zličín měl uvědomit, že záchrana ještě není definitivní.

Zkoušíte dělat všechno možné, hráčům posíláte po utkání rozbory, dal jste šanci v útoku i nováčkovi Touremu. A ten nezklamal. Co jste na jeho výkon říkal?
Všechny velice překvapil. Aklimatizoval se. Leckdo mu třeba nevěřil, říkali, že je to hubený kluk z ciziny, ale musím říct, že šlo vidět, jak šel na hřiště s čistou hlavou. Byl jeden z mála, kdo si chtěl užít fotbal a makat.

Kde jste na něj vůbec přišli?
Objevil se v zimě. Po podzimu nám odešlo hodně hráčů, byly tam i kauzy okolo Uvíry. Snažili jsme se přivést hráče a dát jim šanci. On byl jeden z nich. Dostal šanci a ukázal, že i na téhle úrovni je fotbal o pohodě v hlavě. Ta tady teď není. Myslím, že za to částečně může i klub a to, že prostě lepíme po nešťastné události s trenérem Drahokoupilem neustále pozici kouče. Bohužel, to je realita.

Vy jste člen výboru, ale připadá mi, že vás trenérská práce chytla. Jak si ji užíváte?
Je to relativní shoda náhod, že trénování teď dokážu skloubit se svojí časově náročnou prací. V následujících týdnech už jsou tu varianty, kdy kvůli práci nebudu ani v republice. Je tam mistrovství světa v hokeji, děláme i finále Ligy mistrů ve volejbale ve Slovinsku, nechci ale nechat kluky ani Zličín na holičkách. Všichni vnímáme, že já jsem pro kluky spíš kamarád, jejich bývalý spoluhráč, člověk, co se je snaží dostat do pohody. Ale klub by měl fungovat jinak. Na úrovni, která má jasný cíl. Tým má mít trenéra, velitele a my další se máme starat o zázemí. O hráče a rozvoj klubu.

Nikdo z vás nemohl tušit, že bude mít trenér Drahokoupil vážné zdravotní problémy...
To je pravda. Bohužel to přišlo v úplně tu nejhorší chvíli. Nejsme na ligové úrovni, kdy byste sáhli po deseti volných trenérech a někdo by přišel a dávalo to hlavu a patu. Abychom tam všichni vnímali prostor pro spolupráci do dalších sezon. Nebo minimálně do další sezony. Je čas začít stavět mužstvo pro další ročník a je třeba se domluvit co nejdříve s perspektivním trenérem, který využije kompletní zázemí i dorůstající ročníky 2002 a 2003, 2004.

Mistrovství světa v hokeji začíná v pátek. Budete na lavičce v příštím kole?
Uvidíme, jak se to vyvrbí. Hrajeme v sobotu s Újezdem nad Lesy, obrovsky těžký zápas po sérii čtyř porážek, je třeba nastartovat mužstvo, aby dokázalo porazit další tým ze spodku a aby se trošku zvedlo. Nechci předbíhat, jak to bude.