Foto: PFS
Vítězem Dětského fotbalového poháru 2022 se stala ZŠ Kbely

Vítězem Dětského fotbalového poháru 2022 se stala ZŠ Kbely

Turnaj, kde první a druhé třídy základních škol měří své fotbalové dovednosti napříč hlavním městem. Turnaj, který umožňuje všem mladým sportovcům zažít radost z fotbalu. To je Dětský fotbalový pohár, jehož 12. ročník zná vítěze!

Ve středu 27. dubna se ve sportovní hale Základní školy Věry Čáslavské utkalo osm nejlepších pražských škol ve velkém finále. Letos se celého turnaje zúčastnilo téměř 500 dětí z více než 40 pražských základních škol. Do finále se školy probojovaly skrz základní a poté i semifinálová kola. Cesta do finále tak rozhodně nebyla jednoduchá.

Finále se zúčastnily týmy ZŠ Břečťanová, ZŠ Kbely 1 a 2, Dino School, ZŠ Ke Kateřinkám, ZŠ a MŠ Věry Čáslavské, ZŠ a MŠ Angel a ZŠ Radlická. Kromě těchto nejlepších týmů se finálového turnaje zúčastnilo i několik hostů. Hlavním z nich byl bývalý český reprezentant a v současné době trenér mládeže Roman Bednář, kterého doplnil fotbalový freestylista a moderátor Honza Weber. Turnaj také navštívil člen výkonného výboru Pražského fotbalového svazu Tomáš Kubr.

Jsem velmi rád, že jsme se po covidové době vrátili k tradičnímu modelu Dětského fotbalového poháru. Jsme také rádi, že počty škol, které se přihlásily, neklesají, ale naopak přibývají. To nám dává za pravdu, že tento model je dobrý a dětem přináší spoustu hezkých zážitků,” řekl Kubr.

Velké finále začalo skupinami o čtyřech týmech, kde každý odehrál tři utkání. V obou skupinách byly výsledky jednotlivých utkání velmi vyrovnané, často s rozdílem pouze jednoho gólu. Ve skupině A si nejlépe vedl tým Dino School a tým ZŠ Kbely 1. Ve skupině B pak tým ZŠ Radlická a ZŠ a MŠ Věry Čáslavské. Tyto čtyři týmy postoupily dále do semifinálových zápasů a měly možnost dál bojovat o pohár vítěze.

O sedmou příčku se utkaly týmy ZŠ a MŠ Angel a ZŠ Kbely 2. Toto utkání rozhodly dvě branky ve prospěch prvního týmu. Souboj o páté místo spolu svedly týmy ZŠ Břečťanová a ZŠ Ke Kateřinkám. Toto utkání už bylo více gólové, tým ZŠ Břečťanová zvítězil jasně 4:0.

V prvním semifinále proti sobě nastoupily týmy Dino School a domácí tým ZŠ Věry Čáslavské. Domácí prostředí možná přineslo určitou výhodu. Tým Dino School podlehl 0:4. Díky tomuto výsledku byl znám první finalista, který si ještě musel počkat na svého soupeře z utkání mezi týmem ZŠ Kbely 1 a ZŠ Radlická. Toto semifinálové utkání nabídlo velmi vypjatý moment. Tým ZŠ Kbely 1 vedl více než polovinu utkání 1:0. ZŠ Radlické se však podařilo srovnat. Přibližně dvě minuty před konce utkání šel kbelský tým opět do vedení. Týmu ZŠ Radlická se méně než minutu před koncem hrací doby znovu podařilo vyrovnat na 2:2. Všichni fanoušci v hale tak očekávali, že utkání půjde do penaltového rozstřelu. To se ale nakonec nestalo a tým ZŠ Kbely 1 dokázal 10 vteřin před závěrečným hvizdem převrátit misky vah na svou stranu. Na tento rozhodující gól už ZŠ Radlická nedokázala odpověď a z postupu do finále se tak radovala ZŠ Kbely.

Po druhém semifinále jsem viděl, že děti ze ZŠ Radlická zalezly do šatny a brečely. Šel jsem za nimi je povzbudit. Myslím si, že do budoucna to je pro ně pozitivní zkušenost. Já si na takovéhle turnaje jako malé dítě pamatuji a nesmírně mě to bavilo. Myslím, že tyto akce mají i nadále dobrý a pozitivní ohlas,” povídal Roman Bednář.

Finálová dvojice tak byla jistá, ale ještě předtím, než se dva nejlepší týmy utkaly o titul vítěze celého ročníku, odehrál se zápas o 3. místo. Tým ZŠ Radlická se nenechal svoji těsnou porážkou v semifinále rozhodit a do utkání o bronz nastoupil s novým elánem. Mužstvo Dino School porazil jasným rozdílem 3:0.

Do utkání, na které se všichni těšili, nastoupil domácí tým ze Základní školy Věry Čáslavské proti Základní škole Kbely. Utkání od začátku nabídlo velmi pěkný fotbal. Úroveň byla vysoká - jeden tým ale celou dobu v zápase určoval tempo, a tím týmem byla ZŠ Kbely 1, která zvítězila 2:0 a mohla tak slavit triumf v letošním ročníku DFP.

Já jako učitel jsem to viděl poprvé a musím říct, že to byl turnaj velmi kvalitní, hlavně co se týče fotbalových dovedností dětí. Kluci i holky jsou tady hodně šikovní. Byli jsme v očekávání, jak dopadnou ostatní utkání, protože všechny týmy byly opravdu dobré. Myslím, že to mělo dobrou úroveň a děti si to užily, což je nejdůležitější,” hodnotil učitel Michal Nebeský ze ZŠ Kbely.

Konečné pořadí Dětského fotbalové poháru 2022:

  1. ZŠ Kbely 1
  2. ZŠ a MŠ Věry Čáslavské
  3. ZŠ Radlická
  4. Dino School
  5. ZŠ Břečťanová
  6. ZŠ Ke Kateřinkám
  7. ZŠ a MŠ Angel
  8. ZŠ Kbely 2

Fotografie