Foto: Pavel Jiřík st.
Zkušený obránce Košút pálí za Spoje a chce postup. Vystřelí ho důležité góly zpátky do ligy?

Zkušený obránce Košút pálí za Spoje a chce postup. Vystřelí ho důležité góly zpátky do ligy?

Válel za Slovácko v první lize, teď střílí obránce Tomáš Košút důležité góly v pražské I. A třídě. Tam tlačí ambiciózní Spoje za postupem do Pražská teplárenská přeboru. Tým vede svou skupinu A, v zádech má ale Tempo. „Definitivně se rozhodne až v posledním kole, ale věřím, že první skončíme právě my,“ tvrdí 32letý Košút.

Necukají vám nohy, když vidíte v nejvyšší soutěži svůj bývalý klub ze Slovácka?
Samozřejmě že Slovácko sleduji a klukům držím palce. Někdy mi vrtá v hlavě, že jsem tam mohl i pokračovat, ale stalo se, už se s tím nedá nic dělat.

Do pražské I. A třídy to byl docela sešup. Jak jste se do Spojů vůbec dostal?
Byl jsem naposledy na Vyšehradě, ale pomalu jsem přestal mít chuť na profi fotbal. Bylo tam několik špatných zkušeností, kdy mi klub dlužil peníze. V té době jsem dostal nabídku od Aleše Vondráčka, který dělá Spoje spolu s Fabiem Leggerim, a dohodli jsme se.

To se vám musel převrátit život. Jaké to bylo, být najednou fotbalovým amatérem?
Samozřejmě to bylo jiné. Našel jsem si práci. Jsem prodejcem aut v AAA Auto. Už jsem dostal i nabídku, abych se posunul na vyšší pozici, manažerskou. Z fotbalového hlediska pro mě bylo hlavní, že jsem zase dostal chuť do fotbalu.

Určitě jste ožil. Střílíte důležité góly, užíváte si roli lídra?
Máme kvalitní tým. Vzadu to mám na povel já, vepředu Míra Verner. Máme jasný cíl, chceme Spoje posunout do vyšší soutěže a nic jiného nás nemůže zajímat. A že mi to tam občas spadne? Od toho v klubu jsem.

Vašich zásahů si musela všimnout řada klubů, působíte v hlavním městě. Neoživíte ještě přece jenom profesionální kariéru?
Uvidíme. Je pravda, že se jedna první liga ozvala, že bych tam mohl zkusit přípravu, tak bych to třeba mohl oprášit. Nevím, jak to dopadne, třeba se stane, že mě někdo vezme. Teď se ale chci soustředit hlavně na to, abychom se Spoji vyhráli soutěž a postoupili výš.

Takže máte o motivaci postaráno...
Teď mě nezajímá nic jiného než Spoje, chci jim k prvnímu místu pomoci. Ale na druhou stranu, je tam i osobní motivace dokázat, že ještě nepatřím do starého železa. Našel jsem si kondičního trenéra, makám na sobě. Ale znovu opakuji, že za každou cenu nebudu někam odcházet. Vážím si šance, co mi Spoje daly. Hodně to prožívám, někdy až moc.

Chápu to správně, že emoce pracují. A je jedno, zda je o ligu či nižší soutěž. Jste někdy při zápasech i naštvaný?
To jsou spíš chvilky, kdy je vidět, že máme mladé kluky. Ti si musí uvědomit, že nejdou některé věci řešit fotbalově, když je třeba vsadit na jednoduchost. Není ostuda prostě balon zahrát do autu. Taky mě naštvalo, nebo spíš mrzelo, že jsme vypadli z poháru.

V I. A třídě Spojům na záda dýchá Tempo. Nahoru půjdou nejspíš oba celky, přesto, zůstane Tempo v tabulce za Spoji?
V prvním utkání jsme Tempo dokázali porazit. Teď se s ním utkáme až v posledním kole, tam se rozhodne. Uvidíme. Chceme skončit první.

Tempo dává hodně branek, nepřestřílí vás?
Od toho jsem na hřišti, abychom neinkasovali. A vepředu to zařídí Míra Verner. O to se nebojím.

A nebo přijde váš zásah v poslední minutě, jako se to povedlo už několikrát v téhle sezoně. Přitom si vás soupeři jistě hledí, že?
Hlídají mě, to je jasný. Ale mám něco odkopáno, tak se čeká, že se dokážu prosadit. A že to jsou vítězné góly v poslední minutě, jen dobře. Jsem rád, když můžu pomoci týmu a tak to bude i dál.


Jarní zásahy Tomáš Košúta za Spoje
22. kolo Spoje - Praga 2:1, vítězný gól v čase 90.+1
21. kolo: Kyje - Spoje 0:15, hattrick
20. kolo: Spoje - Vršovice 4:0, vstřelil 1 gól
18. kolo: Spoje - Háje 3:2, vstřelil dva góly, rozhodl v čase 90.+1