Foto: Pavel Jiřík st.
Velký šlágr přeboru je tady! Snad to bude záživnější než Plzeň se Slavií, přeje si střelec Kotlík. Svátek pro všechny, přidává se obránce Jackl
07.04.2022

Velký šlágr přeboru je tady! Snad to bude záživnější než Plzeň se Slavií, přeje si střelec Kotlík. Svátek pro všechny, přidává se obránce Jackl

Větší šlágr v jarní části Pražská teplárenská přeboru nenajdete. Újezd Praha 4, druhý tým tabulky, přivítá v sobotu před obědem vedoucí Duklu JM. Oba týmy jsou v čele tabulky se stejným ziskem padesáti bodů. Skóre posunulo na první místo Duklu, podzimní měření sil skončilo 0:0. „Je to bonbonek, svátek pro oba týmy. Těžko říct, zda rozhodne jeden gól, nebo to bude přestřelka,“ dumá Petr Jackl, opora Újezdu Praha 4.

Na podzim do prestižní bitvy nezasáhl, o to víc se Jackl na bitvu s velkým rivalem těší. „Takových zápasů během sezony moc není. Je jasné, co bude ve hře, nikdo nebude chtít udělat chybu,“ předpovídá napínavou bitvu. Jedním dechem dodává, že chloubou jeho týmu je skvělá defenziva, Dukla JM pro změnu sype soupeřům mraky gólů. Na jaře si v Pražská teplárenská přeboru drží průměr tří nastřílených branek na utkání.

Do výkopu zbývají desítky hodin, minimálně v kabině Újezdu už to ale šlágrem žije, a to celý týden. „Je cítit, jak se těšíme. Jsou za to sice pořád tři body, ale normální zápas to není. Věřím, že to zvládneme, ale bude to těžké,“ tuší Jackl.

Újezd Praha 4 má jako domácí hřiště plochu s umělým povrchem. Menší rozměry soupeřům nesedí, minimálně tyto hlasy z jejich táborů často zaznívají. „Už mi to přijde jako obehraná písnička, je to od soupeřů tak trochu alibi. Ale jsme na hřiště zvyklí, mohla by to být naše výhodu,“ soudí defenzivní hráč.

Umělky jsou všeobecně menší, tenhle argument v jeho očích neobstojí. „Navíc, když se podíváte, jak se nám daří venku, na normální trávě a na větších hřištích, je to důkaz, že máme kvalitní mužstvo,“ hájí před zápasem svůj klub.

Újezd Praha 4 každopádně kromě skvěle fungující defenzivy před startem jara posílil i útok, když angažoval střelce Roberta Jůzka. Bude právě on trumfem pro souboj o první místo? Na hrotu zatím dostává víc prostoru jeho mladší parťák Jiří Doležel. Tým trenéra Karla Jeřábka nesází na hru s dvěma hroty. Nezvolí ve šlágru taktiku hry na „dvě věže“? Jackl to nedokáže odhadnout. „Je to jedna z možností, ale zatím nikdo z nás netuší, kdo dostane šanci v základní sestavě. Trenér je stratég, on na Duklu něco vymyslí,“ nechává Jackl otevřenou otázku složení základní jedenáctky a rozestavení.

Že jdou oba týmy do šlágru bodově bok po boku, to Jackla nepřekvapuje. „Že by na začátku jara Dukla ztratila nějaké body, to jsem nečekal. Bylo to spíš zbožné přání,“ usměje se. Výsledek prestižní bitvy tak může napovědět, jak dopadne celý Pražská teplárenská přebor. „Ale ztratit body můžeme i dál oba, bude to otevřené,“ vykládá.

Není třeba pátrat po tom, na koho si Újezd Praha 4 bude dávat v sobotu největší pozor. „Ondřej Kotlík je obrovsky kvalitní. Nastoupí klidně po zranění a stejně rozhodne zápas. Na podzim jsem proti Dukle nehrál a obrovský dojem na mě udělal Damián Farkaš, co ten toho naběhal,“ kroutí hlavou Jackl.

V táboře soupeře má pár známých. S Dominikem Farkašem chvíli kopal za Admiru, zná se i s kanonýrem Kotlíkem. „Potkali jsme se vlastně náhodou, když se zapíjelo narození dítěte nějakého společného známého. Byl fajn a v pohodě,“ hlásí Jackl s tím, že i kdyby měl na někoho z tábora soupeře číslo, do žádného hecování se pouštět nebude. „To nikdy nedělám. Rád si to užiju po utkání. Když máte dopředu kecy, většinou se vám to vymstí,“ dodává.

Podobně vše vnímá i bombarďák Dukly a nejlepší kanonýr Pražská teplárenská přeboru Ondřej Kotlík, jenž je momentálně zraněný, ale doufá, že mu zápas jara neuteče a zdravotní stav mu dovolí nastoupit.

I když už má něco odkopáno i ve vyšších soutěžích, je znát, jak se na možný vrchol Pražská teplárenská přeboru těší. „Zápas o postupu nerozhodne, ale takový klíček k prvnímu místu by to být mohl. Chceme získat tři body,“ plánuje.

Menší hřiště, na kterém se bude hrát, považuje před výkopem za plusové body pro soupeře. „Spíš nám sedí větší hřiště. Ale nedávno na Zličíně jsme si malou umělku vyzkoušeli a padalo nám to tam taky,“ vzpomíná na výhru 3:2. Ostatně Kotlík a spol. mají nabito po celou sezonu a kanonýr věří, že to dobře dopadne i ve šlágru. „Spíš to ale v sobotu bude o štěstí a jednom gólu.“

Když už přišla řeč na jarní výsledky a zápas na Zličíně, Dukla JM tam prohrávala 0:1, když skóre otočila na 2:1, soupeř brzy srovnal. I tak favorit urval těsnou výhru. „S Újezdem si ale nic podobného nesmíme dovolit. Na Zličíně jsme to zvládli, nemá takovou kvalitu, jaká nás čeká nyní,“ konstatuje Kotlík, který se svými parťáky od začátku sezony netají, že jediným cílem týmu kouče Josefa Světlíka je první místo na konci soutěže. „Na tom se nic nezměnilo,“ usměje se Kotlík.

Stejně jako Jackl nepředpokládá, že by mezi oběma tábory došlo před výkopem k nějakému slovnímu škádlení. „Znám trochu Petra Jackla, on byl v béčku Admiry a já tam trénoval s áčkem, ale jinak tam nikdo známý u soupeře není. Na pošťuchování před zápasem nedojde, ale věřím, že po utkání si to užijeme my,“ dodává a na připomínku, že v nejvyšší soutěži došlo na souboj prvního s druhým minulý víkend, kdy Plzeň remizovala 1:1 se Slavií, reaguje: „Doufám, že to bude záživnější fotbal."

Přijďte se podívat i vy! Velký šlágr má v sobotu na hřišti Újezdu Praha 4 výkop v 10.15 hodin, řídit ho bude trojice rozhodčích: Július Šaróka - Borek Stěhule, Karel Kučera.