Foto: Jiří IPSER
Braník rozstřílel Cholupice a je ve hře o postup. Ale nelétáme v oblacích, říká trenér Bukovský

Braník rozstřílel Cholupice a je ve hře o postup. Ale nelétáme v oblacích, říká trenér Bukovský

Braník čeří vodu. A na jaře je zatím v I. A třídě hodně suverénní. V úvodním kole nasázel šest branek týmu Praha 1999, následně zničil Cholupice 5:1 a pomohl je sesadit z první příčky tabulky skupiny B. Tým trenéra Marka Bukovského se díky šestibodovému zisku hlásí do hry o postup do přeboru, čelo tabulky je ale hodně nabité: pět prvních týmů je namačkáno v rozmezí tří bodů! „Samozřejmě jsem s tím rozjezdem spokojený, ale nechci nic zakřiknout,“ říká kouč branických fotbalistů.

Na podzim jste měli po dvou kolech jeden bod, teď jedete jako mašina. Čím to vysvětlíte?
Je pravda, že v létě jsme nastartovali až tak po třetině soutěže. Až pak se nám začalo dařit. Asi se projevilo, že je pauza kratší, je méně utkání na sehrání, není tam tolik prostoru. Teď jsme měli zápasů více a je to vidět.

V úvodním jarním kole jste porazili soupeře ze spodku tabulky, teď jste pomohli sesadit Cholupice z pomyslného trůnu. A pořád jste měli nabito...
Cholupice byly těžší soupeř, ale pro Braník platí, že se mu proti těžším soupeřům hraje lépe. Potvrdilo se to na podzim i proti Zbraslavi a Slivenci. Proti celkům z horší poloviny je nejspíš těžší se pro kluky vyhecovat, možná si trochu myslí, že se porazí skoro sami... Ale my je vždycky upozorňujeme, že každý soupeř má kvalitu. Musíme si na to dávat pozor.

Máte v kádru střelce Sklenáře, ale jinak se o góly dělí celý tým. Během dvou jarních kol jste nastříleli jedenáct branek a nikdo se netrefil v utkání dvakrát. Je právě tohle plus pro Braník?
Dokonce si myslím, že je to velké plus. Asi bych úplně nechtěl, abychom měli jednoho hráče, co dá kvanta gólů a ostatní se netrefují. Když je to takhle rozložené, tak se to samozřejmě soupeřům hůř brání, když máte v týmu osm, devět kluků, co jsou schopní dát gól.

Přece jen ale vyniká Jakub Sklenář, který je u vás od léta...
To je moc důležitý hráč, to je pravda. Ten nám tady chyběl. My jsme měli útočníky, kteří odpracovali hodně práce pro tým, ale střelecky jim to třeba tolik nepadalo. Sklenář spoustu míčů vybojuje, maká pro tým, a ještě dává hodně branek. Je to stěžejní hráč, ale další kluci ho skvěle doplňují. Je tam jediný problém, že Skleny nemůže být na každém utkání. I proto je výhoda, že je ta produktivita rozložená na více hráčů.

Když jste říkal, že proti těžším soupeřům se Braníku hraje lépe. Byl jste tedy před duelem s Cholupicemi klidnější než před minulým kolem?
Tak to ne. Já jsem naopak tentokrát naspal jen tři hodiny. Se spaním to bylo hodně špatný. Vím, že je před námi ještě spousta kol, ale kdybychom tenhle zápas nezvládli, tak bychom tu špičku už hodně těžko dotahovali. Cholupice by nám odskočily na sedm bodů, takhle jsme je dotáhli na bod my a jsme ve hře. Ale nelétáme v oblacích, naopak. Ano, start se podařil, ale do konce soutěže je ještě daleko.

Co rozhodlo, že jste duel s Cholupicemi zvládli vyhrát rozdílem třídy?
Byli jsme na soupeře dobře připravení. Věděli jsme, na koho se musíme soustředit, koho musíme uhlídat. A zvládli jsme to skvěle. Byl bych tedy raději, kdybychom ten zápas dohráli s nulou, to je vždycky lepší i pro gólmana. Ale tři body máme...

V půli jste vedli 2:0, což bývá ošidný výsledek. Kdy jste si řekl, že je rozhodnuto?
Věděli jsme, že soupeř bude chtít ve druhém poločase s výsledkem něco udělat, ale naštěstí se nám povedlo dát brzy třetí branku. Když jsme přidali čtvrtý gól, tak jsem si říkal, že už snad bude klid. Pak jsme přestali trochu běhat a dostali jsme gól, ale celkově jsme zápas zvládli.

Už jste koukal na tabulku? Tým ČAFC prohrál doma se Zbraslaví. Co říkáte na to, jak se čelo vaší skupiny vyrovnává?
Nám by na Čafce spíš vyhovovala remíza. (usměje se) Výsledky samozřejmě sledujeme, ale hlavně se soustředíme na to, abychom my vyhrávali svá utkání. Už v prvním jarním kole bylo dost překvapení. Nečekal jsem třeba, že prohraje doma Slivenec, takže to jen potvrzuje, co jsem říkal, že si musíme dát pozor na každého soupeře. Rozhodovat nakonec může každý bod.

Rozhovor děláme v době, kdy sledujete zápas béčka. Jak si následně užijete vysoké vítězství nad Cholupicemi?
Upřímně řeknu, že Cholupice už jsme hodili za hlavu. Teď už mám v hlavě jen našeho dalšího soupeře, kterým budou Nebušice. Ty okysličily kádr, myslím, že do zápasu s námi nepůjdou jen bránit. A kluky budeme důsledně varovat, že bez práce to nepůjde. Soutěž je moc vyrovnaná a každý může ztratit body. Musíme se mít na pozoru.



Fotografie