Foto: Pavel Jiřík ml.
Fotbal v chůzi se opět hlásí o slovo. Skládá reprezentaci hráčů nad padesát let, blíží se svátek v Anglii

Fotbal v chůzi se opět hlásí o slovo. Skládá reprezentaci hráčů nad padesát let, blíží se svátek v Anglii

Milujete fotbal, ale nechce se vám běhat? Vyzkoušejte speciální disciplínu - fotbal v chůzi. Ten je v posledních letech na vzestupu a je šance dostat se i do národního týmu. Momentálně se dokonce tvoří nová reprezentace ve věkové kategorii nad padesát let. „Na přelomu května a června bude národní tým startovat na Světovém poháru národů v Anglii,“ láká adepty Zdeněk Srba, předseda Senior fitnes, pod který fotbal v chůzi spadá.

Fotbal v chůzi má zavedenou reprezentaci pro hráče nad šedesát let, teď přicházíte s novinkou pro mladší hráče. Vypadá to, že se sportu daří, jak si fotbal v chůzi vede?
Je pravda, že od prvopočátku jsme se soustředili na kategorii pro hráče šedesát plus, měli jsme už tři mistrovství republiky, celkem se nám daří. Poté, co fotbal v chůzi zaregistrovala FIFA, tak je třeba mít i národní tým pro hráče nad padesát let. Tak se teď dává všechno dohromady, fotbalových nadšenců, kterým je přes padesát let, je v Česku určitě dost. Pro zařazení do týmu je třeba splňovat jen podmínku, že to nesmějí být fotbalisté, kteří měli profesionální smlouvy.

Vaše organizace sídlí v hlavním městě, počítám ale, že šanci mají hráči z celého Česka...
To je jasné. V Praze jsme ale pochopitelně s projektem začali. Hraje se tu hanspaulská liga, zkusili jsme oslovit pražské týmy. Myslím, že podmínky, které máme vytvořeny, jsou výborné. Podporují nás městské části, přicházejí finance z ministerstev, podporu máme od Národní sportovní agentury. Jen se teď snažíme podnikat kroky, aby se zvýšil zájem hráčů.

V kategorii nad šedesát let ale pořádáte i mistrovství republiky, takže jste fotbalové nadšence našli.
Fotbal v chůzi je atraktivní, když ne pro tisíce hráčů, tak pro stovky určitě. Je důležité říct, že je to dobrá disciplína třeba ze zdravotního hlediska. Někoho bolí kolena, tak přestal hrát, tady se ale může prosadit. Kdo to umí s balonem, tak dva kroky udělá a dá ho někomu do nohy. Je z toho velká radost. Zahrajete si fotbal, pobavíte se, a nakonec si zajdete na pivo. To je přece nádhera.

Kdo se vám tedy může ozvat, když bude mít o fotbal v chůzi zájem a bude splňovat daná kritéria?
Myslím, že je to vhodný sport pro každého. Chůze zatěžuje tělo jen aerobně, to je vhodný stav pro odbourávání tuků, vážně je pro nás důležité to zdravotní hledisko. Kdo by chtěl další informace, už vyšly v časopise Pražského fotbalového svazu. Taky se může ozvat mně (kontakt zde) nebo Miroslavu Rodovi, ten je v Praze stále aktivním rozhodčím. Je zaměstnaný v Senior fitnes a je také trenérem nově vznikající reprezentace nad padesát let.

Takže už nějaké členy nároďáku přece jenom máte?
Zatím jsou dva a jeden z nich je trenér, takže prostor je obrovský. Jsme aktivní po celé Praze, chceme, aby měl tým pravidelné tréninky, počítáme, že v národním týmu bude deset hráčů, byl bych rád, aby se hrály v téhle kategorii i tady soutěže.

To bude asi třeba, vždyť vás za pár měsíců čeká Světový pohár v Anglii. To je přece ohromná motivace pro všechny, ne?
To je obrovská výzva a šance. Vždyť tam budou týmy jako Anglie, Německo, Brazílie nebo třeba Chile. To bude nádhera. Hrát se bude na přelomu května a června.

Kdy a kde se trénuje
Tréninky jsou každé pondělí v areálu Gymnázia Nad Štolou 1510/1 na Letné od 16:15 hodin, venkovní hrací plocha je umělá tráva, vchod od restaurace Na Baště.