Foto: Pavel Jiřík st.
Šlágr I. A třídy rozhodla posila z Vyšehradu. Můj nejdůležitější gól za Spoje, navíc pravačkou, říkal levonohý střelec Madej

Šlágr I. A třídy rozhodla posila z Vyšehradu. Můj nejdůležitější gól za Spoje, navíc pravačkou, říkal levonohý střelec Madej

Posila jako hrom. A nejspíš taky jeden z důležitých dílků fotbalové mozaiky, kterou v posledních letech skládají Spoje, tým z I. A třídy. Levonohý střelec Tadeáš Madej se v zimě přestěhoval z Pražská teplárenská přeboru, kde hrál za Vyšehrad B, do ambiciózního celku z nižší soutěže a hned při soutěžní premiéře rozhodl o výhře na půdě Uhříněvsi 1:0. „Říkali jsme si, že je to zápas o šest bodů. Je super, že jsme soupeři odskočili,“ pochvaluje si Madej. Spoje jsou v tabulce A skupiny druhé, dva body za vedoucím Tempem, třetí Uhříněves na svého sobotního soupeře ztrácí šest bodů.

Vy musíte mít dvojnásobnou radost, když jste se hned trefil a týmu to hned vyneslo tři body, co?
Docela mi to tam padalo už během zimy, dal jsem třináct gólů, takže snad kluci viděli, že branky dávat umím. Ale je pravda, že tahle trefa byla určitě z těch gólů za Spoje nejdůležitější. Dostal jsem krásný balon a pravačkou to dobře trefil. Je to zvláštní, protože jsem levák, ale góly dávám skoro výhradně pravačkou.

To je zajímavé, čím si to vysvětlujete?
Asi tím, že budu asi obounohý střelec. (směje se) Jen dobře, když to tam bude padat.

Situace Vyšehradu je dobře známá, byl právě trest pro klub ve známé kauze impulzem k odchodu?
To ne. Já jsem byl ve vyšehradském béčku, takže to na mě nemělo vliv. Spíš jsem cítil, že potřebuji změnu. Nám se na podzim vůbec nedařilo, prohráli jsme třináct zápasů. Trenér Pokorný dělal, co mohl, ale výsledky jsme neměli. V klubu jsem byl hodně dlouho a cítil, že potřebuji změnu. Chci se bavit fotbalem, mít z něj radost a taky chci víc vyhrávat. Ve Vyšehradu jsem toho hodně zažil, vzpomínky budou dobré, ale udělal jsem krok dál.

Vypadá to, že vám Spoje jako nová fotbalová adresa vyhovují...
Hraje se tady fakt dobrý fotbal, jsou tu hráči, co prošli vyššími soutěžemi, třeba i první ligou. Je to super, hrajeme útočný fotbal, to se mi líbí. Myslím, že kvalitou kádru by to klidně mohlo být na divizi.

Mluvíte o divizi, ale přesto Spoje nejsou na prvním místě tabulky I. A třídy. Tam je s dvoubodovým náskokem Tempo. Jak to vysvětlíte?
Tempo má taky velkou kvalitu. Mají mladé hráče, kvalitou jsou také určitě výš. Náš cíl je jasný, chceme vyhrát jarní vzájemný zápas a dostat se v tabulce před ně. Co jsem tak slyšel, tak Spojům se hraje dobře proti soupeřům z čela tabulky, ale nezvládly některé zápasy s týmy ze spodní půlky tabulky. Ono je to složité, když proti vám soupeř zaleze a brání v devíti lidech, tak se těžko prosazujete. Když se povede dát rychlý gól, tak je to pak jednodušší. Ale když nepadne, nemusí to výsledkově vyjít.

Tlak spojený s postupem by nemusel být tak velký, vždyť nahoru půjdou z vaší skupiny nejspíš dva týmy...
To je pravda, ale vždycky je lepší, když se skončí na prvním místě. Takže se chceme dostat před Tempo. Myslím, že Spoje by si vyšší soutěž zasloužily, vylepšuje se pořád i zázemí klubu, ani v přeboru by se náš tým nemusel zastavit. Ale podobné plány má i Tempo, takže to bude zajímavé.

Tempo vyhrálo v úvodním kole 13:0, vy jste brali tři body za vítězství o gól. Co na výsledek největšího konkurenta v boji o postup říkáte?
Takhle vysoko jsem snad nikdy nevyhrál, to je teda síla. Jen to potvrzuje, že mají kvalitu. Ale pro nás se nic nemění. I my jsme mohli vyhrát vyšším rozdílem, ale nedali jsme za stavu 0:0 penaltu.

K ní jste se nehnal, proč?
Klidně bych si troufl, ale už jsme o tom mluvili. V klubu jsou kluci, co prošli vyššími soutěžemi, je tu Míra Verner, Tomáš Košút, takže tyhle situace jsou jejich. Třeba se k penaltám ale někdy v budoucnu dostanu i já.

Pokud se povede postoupit, tak byste se vrátil jako soupeř i na Vyšehrad. Co vy na to?
Že by to pro mě byl zajímavý zápas, který by měl pro mě větší náboj. Zahrál bych si takový zápas moc rád, určitě není proč na Vyšehrad vzpomínat nějak ve zlém. Ale vyhrát bych chtěl já, to je jasné.


Očima trenéra Fabia Leggeriho
Jsem samozřejmě rád, že Tadeáš rozhodl gólem hned první mistrák za Spoje. Jsou to pro nás moc důležité body. Já jsem ale dobře věděl, že je to gólový hráč, právě kvůli tomu jsme ho z Vyšehradu brali. Navíc mu to u nás začalo padat hned během zimy, dal třináct gólů. Přišla s ním směrem dopředu kvalita a věřím, že nám hodně pomůže.



Fotografie