Foto: Jiří IPSER
Pražská reprezentace odkládá vstup do Region Cupu. Jeden z trenérů promluvil o nominaci i plánech
15.03.2022

Pražská reprezentace odkládá vstup do Region Cupu. Jeden z trenérů promluvil o nominaci i plánech

Ve středu to mělo vypuknout. Pražský krajský výběr si ale na premiéru na Region Cupu, nové fotbalové soutěži pro krajské výběry z celé republiky, musí počkat. „Jsem přesvědčený, že se hrát nebude. Ústecký kraj námi navrhovaný termín 15. března nepotvrdil s tím, že neměl informace, takže myslím, že to se zápasem neklapne,“ říká Daniel Vott, kouč Přední Kopaniny, týmu z Pražská teplárenská přeboru. Právě on, Ladislav Prošek z divizní Aritmy a Josef Světlík z přeborové Dukly JM, pražskou reprezentaci povedou.

Jak velká komplikace to pro vás je, že se zrušil termín prvního duelu v Region Cupu?
Říkali jsme si, že by bylo dobré odehrát první zápas před soutěžemi. Když si vezmete, že nás v Praze čeká kromě přeboru a A třídy ještě pohárová soutěž a přidáte si k tomu utkání v Region Cupu, tak nám to vychází, že budeme nějaký čas hrát v rytmu středa - sobota.

Což bývá problém i pro týmy z profesionálního fotbalu, co?
Přesně tak. Soutěž je zajímavá, je tam motivace v podobě finálového turnaje v Severním Irsku, věřím, že pro mladé hráče je tam motivace ukázat se. Navíc si musíte uvědomit, že jak budou přibývat zápasy, může to být s uvolňováním hráčů pro Region Cup složitější. Bude se hrát o postup, o záchranu, budou tam zranění.

A jak jste na nabídku reagoval vy?
Zavolal mi Tomáš Kubr, který má projekt za Pražský fotbalový svaz na starosti, jestli bych to nechtěl s Láďou Proškem a Pepou Světlíkem dělat. Už jsme dokonce měli trenérskou schůzku, všechno jsme směrovali k tomu 15. březnu, ale vypadá to, že hrát se nebude.

Jak to bylo s výběrem hráčů? Mohl třeba některý z koučů říct, toho a toho hráče ve výběru nechci?
Kdepak, žádné právo veta tady nebylo. Každý si řekl své a vybralo se nějakých pětadvacet hráčů, ale pořád se všechno mění. Byl to takový širší kádr, který se ještě může vzhledem k okolnostem měnit. Řešily se také otazníky, jak je to s některými hráči, zda neměli někdy smlouvu, která by jim start v Region Cupu znemožnila. Stejně jako případný start v reprezentaci, zkoumalo se, zda vadí, když hráč startoval třeba i za nějaký výběr.

Když si vezmu vaše trenérské trio, každý jste osobností, která má svoji představu o sestavě, výkonu. Kdo bude mít na lavičce hlavní slovo?
Tohle rozhodnutí nepadlo. Když budu mluvit za sebe, já jsem chtěl ve výběru jen mladé kluky, třeba od devatenácti do dvaadvaceti let. Nakonec v tom výběru jsou ale i fotbalisté, kterým je okolo pětadvaceti let.

Kolik zástupců jste si do týmu nominoval ze „své“ Přední Kopaniny?
Na papíře v tom prvním výběru jsme měli čtyři kluky. Byly tam další kluby, které měly třeba tři hráče. Pokud by se hrálo toho 15. března, tak to nakonec vypadalo, že by tam Kopanina měla jen jednoho hráče - Mainolfiho. Huleš, Mejdr ani Hovorka v tom termínu, kdy se mělo hrát, nemohli.

Jaké další kluby mají hráče v nominaci pro Region Cup?
Vybírali se fotbalisté křížem krážem. Jsou tam kluci z Aritmy, Hostivaře, Dukly Jižní Město, Podolí, nebo třeba Tempa. Mluvili jsme o pětadvaceti hráčích, kdyby ale mělo dojít k tomu, že bychom třeba 24. dubna měli jet k zápasu na druhý konec republiky, tak bychom tam určitě všechny hráče nebrali. Střídat se smí pět hráčů, podle toho bychom dělali nominaci. Určitě nechceme někoho brát na výlet, aby celý den někam cestoval, bral si v práci volno a pak by třeba ani nenastoupil. Tak to nebude.

Ale zase na druhou stranu: dostat se do finále Region Cupu a zahrát si v Severním Irsku, to by bylo pro hráče z Pražská teplárenská přeboru či divize jistě příjemné, že?
Všichni víme, že přebor tady má kvalitu, a to i když vezmu v potaz mladé hráče, kteří v přeboru nastupují. Otázkou ale pořád zůstává už ten náš první zápas, jenž se musí odehrát do 30. dubna. Na tahu je Ústecký kraj, že bychom vyhráli kontumačně, to podle mého nenastane, to by nemělo smysl. Pořádání Region Cupu mělo přece nějaký důvod. Soutěž je, řekněme, v plenkách a začít to kontumacemi by nebylo šťastné.

V hlavě už jistě máte i blížící se jarní část Pražská teplárenská přeboru. Jak na tom je Přední Kopanina?
Jsem hlavně rád, že k nám přišel gólman Zavadil. Chytal v minulosti v Německu, ale jinak je z Moravy. Jezdil z Prahy chytat do Pelhřimova, teď se naštěstí povedlo domluvit jeho působení u nás. Pro jaro můžeme počítat i s Mejdrem, Hovorkou a uzdraveným Flaksem. Co můžu slíbit, tak budeme hrát hodně s mladými.


Související články