Foto: Pavel Jiřík st.
Kuchař trefil první jarní výhru Vltavínu v ČFL. Chtěl bych dokázat více než táta, říká odhodlaně

Kuchař trefil první jarní výhru Vltavínu v ČFL. Chtěl bych dokázat více než táta, říká odhodlaně

Oddechl si. Parádní ranou z trestného kopu v 79. minutě vystřelil Tomáš Kuchař Vltavínu vítězství 1:0 na horké půdě konkurenta z Písku v jarní premiéře ČFL. Pražané si tak dál užívají pozici lídra soutěže. „V Písku jsem snad hrál ve třetí lize jen jednou, a to jsme dostali šest gólů. Tak teď budou vzpomínky trochu lepší,“ usmívá se šikovný fotbalista, jenž má v kariéře na co navazovat. Jeho otec byl oporou Slavie, hrál třeba i za Bohemians a zakopal si i na zahraničních štacích.

Jak moc se vám ulevilo po vítězném startu?
Hodně, protože zápasy v Písku bývají vždycky strašně těžké. Bylo to vyrovnané, ale naštěstí jsme chvíli před koncem proměnili standardku a pak už jsme to ubránili a udrželi výsledek.

Standardku jste proměnil vy, čekám, že šlo o povedený trestný kop, trefil jste šibenici?
Byla to taková pološibenice. Trefil jsem to na přední tyč. Byl jsem ale hlavně rád, že to tam spadlo a my jsme vyhráli. Do téhle doby jsem kvůli těm covidovým přestávkám v Písku hrál jen jednou a nedopadlo to zrovna dobře.

Byl to první zápas bez kanonýra Pejši, bylo to těžké i v tomhle směru?
Všem bylo jasné, že nám Petr bude chybět. Snažili jsme se v zimě zapracovat na tom, abychom si zvykli na hru bez něj. Ale systém hry se nezměnil.

Gól jste dal vy, ale kdo podle vás může Pejšu nahradit?
Jestli je někdo schopný dát dvacet gólů za jaro, to nevím. Myslím, že se o tu porci gólů, co Petr dával, musíme spíš podělit. Kvalitu směrem dopředu máme, chystali jsme se, že to bude na jaře bez Petra jiné. Tam to bylo jednoduché. My jsme mu ty góly připravovali a on měl skvělou fazonu, tak prostě šance proměňoval.

Na hrotu teď nastoupil Jaroš. Mluvil jste o stejném herním systému, kdy útočníka doplňujete vy, Veselý nebo případně Maione. Je Jaroš třeba vyšší, že to alespoň v něčem bylo jiné?
Fakt bylo všechno stejné. On je i výškou podobný, možná bych řekl, že je ještě hubenější, než byl Petr Pejša. Všechno odběhá, tenhle styl mu vyhovuje. Snad se nám povedlo všechno v přátelácích vyladit tak, aby to fungovalo.

Petr Pejša zamířil do Plzně, berete to jako motivaci, že se můžete prostřílet do ligy?
My jsme mu ten posun přáli. Jen je strašný, že mu to na startu zkomplikovalo zranění. Držíme mu palce, aby se co nejdříve vrátil na hřiště a ukázal se v lize. Plzni fandil, tak se mu tím odchodem tam splnil sen.

Váš táta v lize hrál. Jak těžké je prosadit se s tímhle jménem?
Občas něco zaslechnu, že tam lidé vidí fotbalovou návaznost na tátu. Ale snažím se si to nepřipouštět. On měl nějakou svoji kariéru a já mám svoji, snažím se být lepší a lepší.

Táta válel za Slavii, působil i v zahraničí, kam byste to rád dotáhl vy?
Chtěl bych dokázat víc než on. (směje se)

To jste si nedal úplně jednoduchý úkol, když se podívám, kam to dotáhl. Takže by vás lákala třeba Slavia?
Bylo by super, kdybych se dostal do ligy. Uvidíme, když to tam bude dál padat, co se stane. Co se týče Slavie, tak já jsem tam chodil odmalinka, držím jí palce. Teď tady fotbalově nikdo lepší není.

Slavia sbírá tituly, takže pokud by se vám povedlo do Edenu opravdu dostat, nejspíš byste mohl tátu ohledně trofejí trumfnout...
Je pravda, že on tam byl v období, kdy se o nich říkalo, že jsou věčně druzí. V tom měl v tomhle smyslu samozřejmě smůlu, když teď Slavia sbírá tituly. Ale stejně si tam zahrál evropské poháry, zakopal si v cizině.

Když se vrátíme do třetiligové reality. Na vaše domácí zápasy chodí on i maminka. Jak moc utkání rozebíráte?
Když za ním přijdu a chci radu, tak mi ji samozřejmě dá. Utkání vždycky lehce probereme, pobavíme se o tom jako kamarádi.

Je hodně kritický?
S přísností je to jak kdy. Někdy tam kritika je, ale taky umí pochválit.

On sám teď bude hrát za Jíkev, zajdete se na něj podívat? Pak pro změnu můžete jeho výkon zhodnotit vy, ne?
(směje se) Podívat se určitě někdy zajdu a o utkání si promluvíme. V sobotu měl první přípravný zápas.

Třetí liga bude na jaře jiná v tom, že v ní nebude Vyšehrad. Co jste říkal na to, že byl vyřazen kvůli aféře?
Samozřejmě jsme sledovali, co se o tom všem píše v médiích. Ze začátku jsme si mohli myslet, že Vyšehrad normálně dohraje sezonu, ale nakonec ho ze soutěže vyřadili. Bereme to jako fakt, přišli jsme o derby, jeden víkend nebudeme mít mistrák.

V zápisu o utkání figuruje Tomáš Freisler, ten původně také dostal trest. Takže tam se to vyřešilo?
Když se první informace objevila, trenér za námi přišel do kabiny a něco nám řekl. Víme, že se pak proti trestu odvolával a teď byl normálně na lavičce. To je celé, co k tomu můžu říct.

Asi je hodně znát, když ho máte na lavičce. Říká se, že je v přípravě náročný, ale pak je to vidět na výsledcích.
Příprava je hodně náročná, dostáváme zabrat. Ale pak je to v nás a ve druhých poločasech se nám daří soupeře přehrávat i střílet rozhodující góly. To se stalo i teď v Písku. Připravení na jaro jsme dobře. A bylo by super, kdyby se nám povedlo udržet první místo. Neznám u nás nikoho, kdo by třetí ligu nechtěl vyhrát.