Foto: Jiří IPSER
Praha bude mít svou reprezentaci: krajský výběr čekají bitvy v Region Cupu. Zabojuje o finále v Severním Irsku?

Praha bude mít svou reprezentaci: krajský výběr čekají bitvy v Region Cupu. Zabojuje o finále v Severním Irsku?

Pražský výběr není jen hudební skupina. Jeden fotbalový bude nově reprezentovat v turnaji krajských výběrů nazvaném Region Cup hlavní město. Krajské výběry nastupovaly k utkáním již v minulosti, účast však byla dobrovolná, teď se kraje budou zapojovat povinně. „Region Cup se bude v tomhle formátu hrát poprvé, zapojeny do něj budou výběry z Čech a Moravy. Vítěz by pak měl reprezentovat Česko v říjnu na finálovém turnaji v Severním Irsku,“ prozradil Tomáš Kubr, sportovní ředitel divizní Aritmy a člen VV PFS, který má dění okolo výběru na starosti spolu s kolegou z VV PFS Tomášem Cigánkem z Přední Kopaniny.

Kdy Praha nastoupí k prvnímu utkání? Už se ví, kdo bude soupeřem?
Zápas prvního kola se musí odehrát do 30. dubna a soupeřem našeho výběru by měl být výběr Ústeckého kraje. Soupeře jsme informovali o tom, že chceme utkání odehrát 15. března večer. Termín jsme zvolili záměrně ještě před tím, než začnou nižší soutěže v Praze. Problém je v tom, že soupeř tvrdí, že o akci nemá žádné informace, takže nestačí do tohoto termínu mužstvo sestavit. Nezbývá nám tedy než čekat, jak to v Ústeckém kraji dají dohromady.

Jsou nějaká omezení pro to, kdo v daném výběru může být?
Mělo by jít o fotbalisty, kteří hrají od divize níž. Zároveň musí splňovat kritérium, že nikdy neměli registrovanou profesionální smlouvu a nikdy nebyli v žádném reprezentačním výběru. Věkově musí být mezi devatenácti a čtyřiceti lety. Tým musí být složený z hráčů minimálně tří mužstev. Uvidíme ještě, jak to dopadne se zástupci rezerv třetiligových týmů. Kluky už jsme každopádně oslovili.

Jak moc velký zájem mezi fotbalisty o Region Cup byl?
Bylo to různé. Volali jsme do klubů, někde byli vstřícnější, další se k možnosti uvolňovat hráče pro Region Cup stavěli spíše odmítavě. Je jasné, že některé týmy budou bojovat o postup, další o záchranu. Nakonec se ale povedlo dát soupisku dohromady, pražský tým je připravený. Co se týče šířky kádru, tak uvažujeme okolo nějakých pětadvaceti hráčů, je to takový průřez pražským fotbalem. Chtěli jsme oslovit raději širší spektrum hráčů, nikdy v téhle době nevíte, kdy do toho hráči něco vleze. Mají povinnosti v zaměstnání, doma, může přijít nemoc. Je dobré být na to připravený.

Řeč je o hráčích, ale co trenéři? Kdo dostal důvěru výběr koučovat?
Vybraný byl triumvirát: Láďa Prošek od nás z Aritmy, Dan Vott z Přední Kopaniny a Josef Světlík z Dukly Jižní Město. Máme i vedoucího mužstva, tím bude František Vitovský.

Už jste měli tým pohromadě?
Říkali jsme si, že by bylo fajn udělat alespoň jeden trénink. Zároveň bychom to spojili s povídáním, kde bychom hráčům celý ten projekt představili, kluci by se poznali. Zatím se ale nic podobného neuskutečnilo, může za to zpráva z Ústeckého kraje. Vlastně nevíme, co bude. A je možné, že třeba postoupíme bez boje.

Teď tedy budete čekat do 30. dubna a dál se uvidí?
Nic jiného nám nezbývá. Víme, že na téhle úrovni hrají kluci fotbal pro zábavu. Myšlenka, že budou hráči i trenéři reprezentovat Prahu, je zajímavá. Finále naší skupiny 4 se bude hrát 16. a 17. října v Severním Irsku, kde budou kromě domácích i mužstva z Walesu a Švédska. Kluci se k tomu projektu postavili aktivně. Jen je problém, že zatím nemáme proti komu hrát. Termín prvního zápasu jsme zvolili záměrně na úterý před prvními jarními mistráky, aby tam byl i dostatečný čas na odpočinek a regeneraci.

Takže se pro první kolo může stát, že projektu obětujete spoustu času a nakonec z toho ani nemusí být zápas?
I tahle varianta může nastat. Samozřejmě bych byl ale rád, aby všechno klaplo a Pražský výběr své zápasy v pohodě odehrál. Mladým hráčům dává tenhle turnaj prostor pro zajímavé zviditelnění, je to pro ně šance.