Foto: www.slavojvysehrad.cz
Žižkovská rezerva má nového kouče. Když se ozvala Viktorka, volba byla jasná, říká Švejdík

Žižkovská rezerva má nového kouče. Když se ozvala Viktorka, volba byla jasná, říká Švejdík

Rébus ohledně trenéra rezervy Viktorie Žižkov je vyřešen. Vedení druholigového klubu sice chvíli napínalo fanoušky, ale teď je jasno. Šestý tým tabulky Pražská teplárenská přeboru povede duo Ondřej Švejdík a Vojtěch Šandera, kteří v červenobílém dresu v minulosti hrávali. Švejdík je hlavním koučem, jeho bývalý spoluhráč z obrany pak jeho asistentem. Právě Švejdík pro web fotbalpraha.cz promluvil o nové štaci ve známém klubu.

Naposledy jste působil ve třetí lize ve Vyšehradu. Klubu se pod vaším vedením povedl podzim, jak moc bolelo, že Vyšehrad skončil v ČFL?
Z mého úhlu pohledu mohl být podzim lepší. Tím myslím, že od hry týmu, na který mám určitý trenérský vliv, očekávám více parametrů z fotbalu, na který jsem byl zvyklý v průběhu své hráčské kariéry. To znamená, že jsem tam čekal více fotbalovosti. Mrzí mě, že klub skončil v ČFL. Bolí mě také to, že to je zatím jediný klub, který byl dosud potrestán (v policií vyšetřované korupční kauze okolo Romana Berbra, Romana Rogoze a dalších - pozn. red.) a že tyto praktiky byly a jsou součástí českého fotbalu.

Když jste v klubu skončil, určitě jste hledal angažmá, nebo vás Viktorka oslovila sama?
Já jsem v klubu (Slavoj Vyšehrad) neskončil, takže jsem angažmá ani nehledal. Viktorka se ozvala sama. Představitelé klubu znám osobně, takže jednání proběhlo vesměs hladce.

Byla to jediná nabídka, nebo jich bylo více? Co rozhodlo pro Žižkov B?
Byla to první nabídka, která mi dávala hned smysl. Pak už jen proběhl jeden telefonát s jedním pražským týmem, ale to už jsem byl v kontaktu s lidmi ze Žižkova, takže volba byla jasná.

Už jste se díval, kdy se utkáte s béčkem Vyšehradu? Každopádně to pro vás bude mít náboj, že?
Ještě jsem se na to nedíval, ale na základě této otázky se asi podívám. Náboj bude asi trochu větší než u ostatních soupeřů, ale snažím se nevytvářet situace, které by mě mohly zatáhnout do emočních výkyvů a tím ovlivnit můj pocit vnímání skutečnosti.

S jakým cílem k žižkovskému béčku přicházíte?
Můj cíl je vytvořit spolupráci s hráči v týmu a díky ní zlepšovat jejich fotbalové schopnosti a zároveň mé trenérské, což by mělo vést k lepším výsledkům. Společně objevit radost ze hry a fotbal dělat s radostí.

Vyšehrad B hrával zápasy po áčku, máte nějaký přehled o Pražská teplárenská přeboru?
Nemám zkušenost a nemám ani přehled o této soutěži.

Jste trenérem rezervy, budete mít i nějaké povinnosti směrem k áčku?
Ne, nyní jsem trenérem "B" týmu. Pokud by ovšem klub potřeboval využít nějakým způsobem mé schopnosti, ať už směrem k áčku, popřípadě k mládeži a dávalo by to smysl, tak jsem tomu přístupný. Momentálně je to na úrovni spolupráce při rozehrávání hráčů po zranění, popřípadě vytížení hráčů, kteří nenastupují v áčku pravidelně.

V žebříčku fotbalových soutěží jste se posunul o dvě patra níže, láká vás do budoucna posunout se trenérsky třeba až do profesionálního fotbalu?
Nevím.... Po dlouhé hráčské kariéře si stále prozkoumávám fotbal z pohledu trenéra. Pokud mi bude dávat smysl role trenéra a ucítím, že se v tom cítím dobře, tak se rád posunu třeba až do profesionálního fotbalu.