Foto: PFS
Na Valné hromadě Pražského fotbalového svazu nechyběl ani předseda Fotbalové asociace ČR Fousek
04.03.2022

Na Valné hromadě Pražského fotbalového svazu nechyběl ani předseda Fotbalové asociace ČR Fousek

Ve středu 2. března 2022 se sešli zástupci klubů Pražského fotbalového svazu k 26. řádné Valné hromadě. Setkání proběhlo v prostorách TOP HOTEL na Praze 4. Jednalo se o nevolební valnou hromadu, průběh byl klidný, za hodinu a půl bylo vše vyřízeno. Pozdravit delegáty přišli také předseda FAČR Petr Fousek a generální sekretář Michal Valtr. Oba v rámci setkání vystoupili a krátce pohovořili.

Vedle nezbytných procedurálních kroků byla hlavním bodem programu zpráva předsedy Pražského fotbalového svazu Dušana Svobody. Ten hovořil o stavu rozvoje fotbalu v hlavním městě Praze, činnosti VV PFS a rovněž o výsledcích hospodaření PFS v uplynulém roce.

Svoboda nejprve poděkoval za spolupráci kolegům z VV, členům odborných komisí, sekretariátu PFS a zmínil výrazné zastoupení funkcionářů Prahy ve vyšších strukturách FAČR. Klubům poděkoval za nárůst členské základny, která se v loňském roce poprvé dostala nad 24 tisíc.

Vyslovil přání konce covidu, i když ekonomický dopad podle jeho slov ještě pocítíme. Jako klíčový problém nejbližších týdnů vidí stoupající ceny energií, kde slíbil lobbing za mimořádné granty. Vyjádřil uspokojení nad udržením klíčového grantu od MHMP i s novou politickou reprezentací. Mluvil také o vzdělávání trenérů, náboru rozhodčích, projektech na podporu mládežnického fotbalu a komunikaci. Zde ocenil zejména vysokou úroveň oficiálního webu svazu www.fotbalpraha.cz.

Kromě předsedy hovořil také druhý místopředseda PFS Jiří Vrba, jehož hlavním úkolem je rozvoj infrastruktury v Praze. Vysvětlil klubům, že v blízké době je požádá o vyplnění dotazníku, ze kterého bude patrný současný stav pražských stadionů a vznikne potřeba, co řešit. Praha podle Vrby musí bojovat o finance ze všech zdrojů, ale zároveň mít plán jak je využít.

Kromě vystoupení řečníků se schvalovala také zpráva Odvolací a revizní komise. Ta byla předložená písemně a schválena bez připomínek.

V závěrečné diskusi vystoupil Rudolf Blažek, který ještě více rozebral situaci ohledně financování sportu z prostředků pražského Magistrátu, a také místopředseda Sokola Lipence Jaroslav Kábele. Ten vznesl dotaz ohledně termínu spuštění upravené verze informačního systému FAČR tzv. IS 2.0. Generální sekretář Valtr odpověděl, že termín je léto 2023, spíše však začátek roku 2024.

Tím valná hromada dospěla do svého konce. Předsedkyně návrhové komise Renáta Klíčová přečetla návrh usnesení, které bylo následně sto procenty odhlasováno a přijato.

Na závěr ještě jednou poděkování všem delegátům, že v březnový podvečer našli čas a splnili svou povinnost zúčastnit se tohoto zasedání nejvyššího orgánu.