Foto: Jiří IPSER
Fotbalistky Prague Raptors se chtějí posunout výš. Brzy je čeká svátek, pohárová bitva s Plzní
21.02.2022

Fotbalistky Prague Raptors se chtějí posunout výš. Brzy je čeká svátek, pohárová bitva s Plzní

Muži Prague Raptors bojují o body na domácí scéně i v Evropě, brzy čeká velký svátek i fotbalistky tohoto pražského klubu: 26. února sehrají čtvrtfinále ženské pohárové soutěže a jejich soupeřkami budou fotbalistky prvoligové Plzně. Pražanky už v minulém kole poháru vyřadily Liberec, teď budou útočit na další senzaci a historický úspěch.

Pohárovou bitvu proti slavnému soupeři berou hráčky Raptors velmi vážně. „Pro klub je to úžasná příležitost, jak se dostat do povědomí větších týmů a také dobrá zkušenost, protože to bude zápas nejvyšší úrovně, jaký kdy klub hrál,“ tvrdí přesvědčivě kapitánka týmu Anna Osterthun a další hráčky Carly McCann a Harriet Marshall bez nejmenších výhrad souhlasí.

„Obvykle máme na zápasech dost fanoušků, ale u takových utkání, jaké nás čeká, jich chodí více. Takže je to ještě více vzrušující,“ vyhlížejí duel fotbalistky divizního klubu. „Pro nás hráčky je to úžasná příležitost, kdy můžeme předvést kvalitu před větším počtem fanoušků a většími týmy,“ dodává kapitánka Raptors.

Plzeň patří dlouhodobě do české nejvyšší soutěže a bude obrovským favoritem. Hráčky Raptors se i proto nemohou dočkat, až se s Viktorií poměří. „Všechny hráčky jsou nadšené, že mohou hrát proti týmu, který působí na nejvyšší úrovni. I náš celek ale ukázal kvalitu a zaslouží si takový zápas. Jsem si jistý, že hráčky jsou na tuto výzvu více než připravené. Víme, že bez ohledu na to, co se stane, ze sebe vydají všechno, ať bude výsledek jakýkoliv. Celý klub je na ně a jejich úspěch hrdý,“ říká trenér Luis Pereira.

Druhý z koučů, Peter Williams, promluvil o ambicích Raptors v utkání. Plzeň by se měla mít na pozoru. „Každý tým hraje na vítězství, každý tým hrající český FA Cup se chce dostat do finále a vyhrát ho! Stát se může cokoli, takže sníme dál a budeme svůj sen posouvat tak daleko, jak jen to půjde,“ prozradí trenér pražských fotbalistek. Jedním dechem dodává, že přípravu týmu komplikuje stejně jako v konkurenčních klubech covid. „Hráčky jsou opatrné, dávají pozor, stejně se ale stane, že nejsme na trénink kompletní,“ povzdechne si.

Nic to však nemění na tom, že jeden skalp soupeře z nejvyšší soutěže už hráčky Raptors získaly, když v penaltovém rozstřelu přešly přes Liberec. „Do zápasu jsme šli s vlastní herní filozofií, kterou je kvalitní útočný fotbal. Po chvíli jsme však cítili, že se musíme přizpůsobit libereckému hernímu stylu a musíme být trochu opatrnější, než obvykle jsme. Naštěstí pro nás tato strategie fungovala dobře,“ usmívá se při vzpomínkách na povedenou bitvu trenérské duo.

Před losem dalšího pohárového kola prý nikdo neřešil, jakého soupeře Raptors dostanou. „Naším cílem je hrát pohár jako soutěž, díky které se můžeme dostat do povědomí ostatních, kde si naše hráčky mohou zahrát skvělý fotbal proti talentovaným fotbalistkám soupeře. Hrát proti Slavii nebo Spartě by bylo pro všechny velkou událostí, pohárem ale procházíme zápas od zápasu a jsme natěšené na každým tým, který se proti nám postaví, a postaráme se o to, abychom na něj byly připravené,“ shoduje se opět trenérská dvojice.

Nepochybujte ale o tom, že vítěznou radost by si hráčky Raptors rády zopakovaly i po Plzni. „V týmu byla po Liberci obrovská euforie, protože hrát proti prvoligovým týmům je velkou událostí, a vyřadit tak velký tým z poháru je neuvěřitelný úspěch,“ přiznává Pereira.

„Víme, že máme úžasnou partu hráček, které by klidně mohly hrát vyšší soutěž. Také jsme si vědomi toho, že abychom mohli konkurovat týmům z nejvyšších lig, musíme pracovat tvrdě, více než všichni ostatní,“ doplňuje kolegu Williams.

Hráčky se krůček po krůčku posouvají. Herně i výsledkově. Když pak přijde takový výsledek, jako proti Liberci, sláva byla obrovská a na dřinu se minimálně na pár okamžiků zapomene. „Na hřišti i v šatně se konaly velké oslavy, všichni jsme byli úspěchem nadšeni, ale bohužel měl zápas pozdější výkop než obvykle, a tak jsme neměli možnost oslavit ho večeří, nebo nějakou speciální akcí,“ vzpomínají trenéři.

Rozhodli se alespoň dopřát hráčkám předčasné prázdniny a umožnit jim odjet na Vánoční svátky před plánovaným termínem.

Zápas s Plzní odehrají fotbalové Raptorky od 17.30 hodin na Zličíně. „Tomu musíme poděkovat, jsou to úžasní hostitelé,“ posílají trenéři klubu hrajícího ženskou divizi poklonu dalšímu pražskému klubu. „Doufám, že přijdou fanoušci a vytvoří úžasnou atmosféru,“ přejí si trenéři.

Kdo z příznivců se na utkání nedostane, nemusí o něj přijít. „Zápas bude přenášen online. Kdo nemůže dorazit na Zličín a měl by zájem zápas vidět, sledujte naše sociální sítě, kde bude před zápasem uveřejněn odkaz,“ láká vedení Raptors.

Do utkání ještě zbývá pár dní, příprava jde do finiše a očekávání i nervozita rostou. „Uvědomujeme si, že je to důležitý zápas a možná to bude pro některé z našich hráček největší utkání v dosavadní kariéře, ale budeme trénovat stejně jako vždy. Budeme pracovat každý den jako tým a snažit se zlepšovat bez ohledu na to, jaký bude další soupeř,“ doplňují trenéři Raptors.

Jak vysoko by se chtěl ženský celek Raptors v budoucnu posunout? I tady neváhají trenéři s odpovědí. „Náš cíl je jasný: chceme postoupit do vyšších soutěží. O to se snažíme od samého vzniku klubu. V minulých sezónách jsme byli na vrcholu divizních skupin bojujících o postup, ale kvůli covidu jsme bohužel o dvě sezony přišli. V této sezoně jsme opět v čele tabulky divizní skupiny a naším cílem je postup do třetí ligy,“ dodávají Luis Pereira a Peter Williams.