Foto: Pavel Jiřík st.
Hostivařský křest ohněm. V úvodu přípravy tým čelil slavným jménům, Řepka však nehrál

Hostivařský křest ohněm. V úvodu přípravy tým čelil slavným jménům, Řepka však nehrál

Pořádně ostrá zkouška čekala na hostivařské fotbalisty v prvním přípravném utkání na jarní část Pražská teplárenská přeboru. Na umělce v Podolí se svěřenci kouče Petra Procházky utkali s Červenými Janovicemi, týmem ze třetí třídy na Kutnohorsku, jenž je prošpikovaný slavnými jmény exligistů. „Vedli jsme 3:0, ale skončilo to 3:3, pro kluky to byl zážitek,“ nechal se slyšet Procházka.

I když šlo o přípravu, vypadá to, že zápas měl náboj, co?
Měli jsme připravených devatenáct lidí. V poločase jsme vedli 2:0, pak brzy přidali i třetí gól, ve druhé půli jsme ale prostřídali. Chtěli jsme, aby si naši kluci zahráli proti tak zvučným jménům, jaké soupeř v kádru má. Proti takovým hráčům už třeba nemusejí nikdy nastoupit.

Neříkal jste si za stavu 3:0, že už byste měli zápas vyhrát?
To každého napadne. Ani nám se ale nevyhnuly problémy s covidem, někteří hráči byli po něm, nemohli třeba dýchat, tak museli střídat. Měli jsme v nohách týden, co jsme trénovali každý den, tohle byl pro nás takový vrchol. Pro některé kluky to po těch problémech byl zápas, ke kterému nastupovali třeba po jednom, dvou trénincích.

Propojení Tomáše Řepky s hostivařským klubem je známé. Jak se to ale vůbec seběhlo, že jste si s Červenými Janovicemi zahráli?
S Tomášem Řepkou už jsme se bavili v létě, že bychom si mohli proti sobě zahrát, ale nedopadlo to. Náš přebor začínal dřív. V kontaktu jsme pořád, je to soused, tak se to povedlo domluvit teď na zimu.

Která známá jména se tedy v zápase proti Hostivaři ukázala?
Bednář, Jiránek, Borek, Kacafírek a další mladší kluci, co prošli třeba Mladou Boleslaví. Byl to fakt zážitek.

Počkejte, a kde je Tomáš Řepka?
Ten nakonec nenastoupil. K zápasu se normálně rozcvičoval, rozhodčí se pomalu už skoro chystal zahájit zápas, Tomáš si ale udělal snad něco s lýtkem, takže hrát nemohl.

Takže se proměnil ve vašeho trenérského kolegu. Za stavu 0:3 se asi musel hodně zlobit, ne?
Nevím, v jaké fázi přípravy Janovice jsou. On se ale fakt zklidnil. To platilo už když fungoval u nás v Hostivaři, kluky spíš během utkání uklidňoval. I tady dobře ví, že hráči, jaké má v týmu, to mají v noze, jen třeba proti mladým běhavým klukům to mohou mít v některé fázi utkání složitější.

Červené Janovice dávaly soupeřům na podzim mraky gólů. Štěpán Kacafírek dal dokonce jednou jedenáct branek za zápas. Neměl jste z toho obavy? A povedlo se vám známé hráče ubránit?
No, nepovedlo. Kacafírek i Bednář nám dali gól. Ten zápas byl ale pro naše mladé kluky fakt zážitek.

I vy máte v kádru exlligisty, jak se chystali na zápas oni?
Rada, Penc ani Slavík na tomhle utkání nebyli. Třeba u Slávy nemá cenu, abych ho bral na lavičku, nebo abych gólmany v poločase střídal. Prostě přijde na zápas za týden a odchytá ho. Náš gólman si každopádně zachytal, chytil tři další jasné góly. Soupeř měl jasnou výškovou převahu. Kacafírek má dva metry, je silný. Jiránek, to je pan Fotbalista, Bedýnka dělá osmnáctku Bohemky, to prostě musí být znát.

Takže hrozila každá standardka gólem?
Výšková převaha byla jasně na straně soupeře. Až bych se divil, kdybychom v tomhle složení nedostali gól z rohu.

A dostali?
Jeden ano. Bránit ty dvoumetrové hráče bylo hodně složité. My jsme naopak rohy rozehrávali, zkoušeli jsme se prosadit kombinací a rychlostí.

Účast na zápase byla slušná, jak je to s docházkou na tréninky?
Nejméně nás bylo osm, to se ale stalo jen v jednom případě. Jinak je nás minimálně čtrnáct. Když jsme měli týdenní soustředění, kdy jsme chodili trénovat každý den po práci, tak měl každý čtyři tréninky z pěti a ještě o víkendu dvoufázový trénink.

V plánu jste měl i určité posílení týmu. Už se povedlo získat nějakého hráče?
Je to těžké, hráčů je málo. Svých kluků máme dost, ale platí, co jsem říkal, že kdyby se povedlo dva, tři mladší hráče získat, bylo by to fajn. Mohli by se vykopat. Spíš to ale vypadá, že by mohl jeden fotbalista odejít. Proskočil nám naznačil, že by rád šel do druhé třídy. Bránit nikomu nechceme. Vlastně, když mluvím o posilách, tak sháníme klasického útočníka. Byl jsem v kontaktu i s Robertem Jůzkem, ten ale dal přednost Újezdu Praha 4.

Lákadlo v podobě vítězství v Pražská teplárenská přeboru bylo velké...
Nikdy přebor nevyhrál, láká ho se o to poprat. Bude to pořádný souboj s Duklou JM. Té dávám trochu větší šance, ale uvidíme. Doma bude Újezd hodně silný.

A jak by mělo vypadat jaro v hostivařském podání?
Moje přání je být do pátého místa. Kdybychom udělali toho útočníka, tak bych tomu věřil. Teď jsme devátí, ale na třetí místo nám scházejí čtyři body. Do sezony jsme ale samozřejmě šli hlavně s tím nemít starosti, každý musí myslet na to, že padají čtyři týmy. Naše hra se hodně změnila, když přišel Tomáš Rada, přeskupily se řady, Penc se posunul výš. Uvidíme, jak to bude. Záleží taky na tom, kdo z kterého týmu odejde. Třeba Zličín přišel o dva hráče z obrany, to může být zásah. Během zimy totiž podle mě nikdo extra posilovat nebude. Na jaro v přeboru jsem i proto hodně zvědavý.