Foto: Pavel Jiřík st.
Újezd nad Lesy chce během zimy poznat vítěznou euforii. Podzim bez výhry na hráče dopadl, říká trenér Šimek

Újezd nad Lesy chce během zimy poznat vítěznou euforii. Podzim bez výhry na hráče dopadl, říká trenér Šimek

Dva body po podzimu nejsou zrovna ideálním odrazovým můstkem do jarní části Pražská teplárenská přeboru. Přesto se v Újezdu nad Lesy pustili do práce, tým pod vedením trenéra Josefa Šimka už týden trénuje. „Nic nebalíme, každého soupeře budeme chtít zlobit. Chceme, aby jaro bylo lepší,“ říká kouč posledního týmu nejvyšší pražské soutěže..

Do sezony klub vstupoval s pořádnou porcí změn. V jakém stavu jste kádr po zimní pauze přivítal?
Na prvním tréninku nás bylo čtrnáct, na druhém sedmnáct, takže na začátek to bylo dobrý. Jsem ale realista. Teď jsme se sešli po přestávce, fotbal klukům chyběl, byla tam určitá euforie. Určitě přijde chvíle, kdy budou překážky - pracovní věci, nemoci, zranění.

Asi jste hráče nabádal k tomu, ať si hlavně po podzimu odpočinou. Povedlo se výsledkové trápení dostat z hlavy?
Je pravda, že takový podzim, kdy se ani jednou nevyhrálo, jsem nezažil. Bylo potřeba si hlavně z pohledu psychiky odfrknout. Člověk prostě musí vypnout, i když mu to v hlavě samozřejmě pořád chroupá. Ale bylo potřeba to dostat z hlavy a teď jedeme dál. Jsme dobrá parta, na té to musí stát.

Během zimy jsem zaznamenal signály, že se snažíte získat posily. Jaká je situace?
Snažíme se o to, už před vánočními svátky u nás někteří noví kluci byli. I proto nás na tréninku bylo sedmnáct, to u nás na podzim dlouho nebylo. Takže začátek byl super. Pochopitelně se snažíme kádr áčka i béčka oživit. Ale na jména je brzy. A taky je tam, na rozdíl od léta, jiná situace.

Jak to myslíte?
V létě lze využít termínu, kdy hráč prostě ohlásí přestup a za nějakých podmínek odejde. Teď v zimě tohle není a klub, kde hráč působí, musí s odchodem souhlasit. Musí tam do sebe zapadnout zájmy tří stran. Nového klubu, hráče a také klubu, z nějž hráč odchází.

Na jména je brzy, ale zkuste nastínit, o kolik fotbalistů by se měl kádr rozšířit?
Když vezmu, že máme áčko a béčko, bylo to někdy na podzim hodně na hraně. Takže bychom potřebovali dohromady nějakých sedm, osm kluků pro oba týmy. Naše áčko s béčkem si pomáhají, stává se ale, kdy dojde k souběhu zápasů. Takže třeba těch osm hráčů by bylo třeba, abychom to v klidu odehráli a měli hráče na střídání.

Pro přípravu jste zvolil turnaj v Kyjích. Věříte, že si tam tým užije radosti z vítězství, kterou na podzim nepoznal?
Strategie byla v tomhle směru jasná. My si nepotřebujeme dokazovat, zda třeba v jednom zápase uhrajeme zajímavý výsledek s divizním soupeřem, nám jde o to, abychom se dostali do stavu, kdy ochutnáme pocit vítězství. Ten podzim bez výhry samozřejmě na hráče dopadl, euforie spojená s vítězstvím chyběla.

Nejvíce to asi schytal gólman Pecho, kterého třeba jeho zkušenější předchůdce Jaromír Blažek hodně chválil...
To je pravda, ale Dan je psychicky odolný. Všichni víme, že sport je hodně i o psychice, pro brankáře byl ten podzim určitě nejhorší, když ty góly dostával. Ale Dan jede dál, stejně jako ostatní.

Někde mají v plánu čtyři tréninky v týdnu, jinde stíhají dva. Kolikrát v týdnu se připravuje váš tým?
Třikrát týdně. Máme skvělé vedení, takže můžeme každé úterý chodit na kruhové tréninky do nové haly, k tomu pak můžeme jít do sauny. Ve středu a ve čtvrtek jsme pak v Uhříněvsi a Klánovicích na umělce. Zázemí k přípravě je vynikající.

Odměnou za to všechno by mělo být zlepšené jaro, byť s dvěma remízami na kontě má startovní pozice do ideálu hodně daleko...
My nic nevzdáváme a budeme všechny zlobit. Ale hlavní bude také to, aby se udržela parta. Újezd nad Lesy už situace, kdy z přeboru sestoupil, v minulosti zažil. Klukům i tahle sezona hodně dá. Kdyby tady zůstala ta zajímavá jména, tak by mladí kluci tolik nehráli. Takhle jim to hodně dá, fotbalově i z hlediska psychiky to budou obrovské zkušenosti. Budou silnější a věříme, že se to v budoucnu ukáže.