Foto: Pavel Jiřík st.
Uhelné sklady čeká boj o udržení. Uděláme maximum. Když sestup, tak s hlavou nahoře, říká trenér Šenkeřík

Uhelné sklady čeká boj o udržení. Uděláme maximum. Když sestup, tak s hlavou nahoře, říká trenér Šenkeřík

Mají co napravovat. Předposlední místo a sedm získaných bodů není vizitkou, kterou by se fotbalisté Uhelných skladů mohli zrovna chlubit. Na startu přípravy na jarní část Pražská teplárenská přeboru však trenér Zdeněk Šenkeřík pumpuje do týmu elán. „Chce to zvládnout tři, čtyři úvodní kola a můžeme se dostat zpátky do hry,“ říká bývalý prvoligový útočník.

Jak dlouho jste rozdýchával nepovedený podzim?
Byl jsem z toho zklamaný. Pořád jsem slyšel, že herní projev týmu není špatný, jenže body jsme nedělali, takže o spokojenosti nemohla být řeč. Věřil jsem, že můj příchod bude větším impulzem, kdy se hráči kousnou v tréninku i zápasech ještě víc. V tom směru jsem i promlouval k týmu. Samozřejmě jsem si řadu věcí i výsledků na podzim představoval jinak.

Takže vaše slova úplně nezabrala?
Na prvním tréninku jsem klukům řekl, že jestli mají Uhelné sklady z přeboru nakonec spadnout, tak chci, ať je to konec s hlavou nahoře. Že kdyby to chtěl někdo jen tak odehrát, tak to může chodit někam do Sokola. To by nemělo význam. Cítím, že v týmu je potenciál, ještě to žije.

Ale situace nevypadá dobře, na záchranu ztrácíte čtrnáct bodů...
Moc ztrát už si nemůžeme dovolit, to je při pohledu na tabulku každému jasné. Ale chceme být dobře připravení a bojovat. Když se povede rozjezd do jarní části, tak se může ledacos změnit a zase se dostaneme do hry. Každopádně chceme soutěž důstojně dohrát.

V přehledu jaké změny kluby hlásí jsem ale viděl, že místo posil tři hráči odcházejí... Jak tedy běží příprava?
Začali jsme v úterý, zvládli jsme takový čtyřdenní blok. Ve středu a čtvrtek byly tréninky, v pátek večer jsme odehráli přípravný zápas s Březiněvsí. Soupeř vyhrál 2:1 po zlepšeném výkonu ve druhém poločase. Co se týče zápasů a tréninků, tak to všechno připravoval Lukáš Zilvar, který spolu s Václavem Klánem pomáhají s prací pro Uhelné sklady.

Kolik hráčů se sešlo na prvním tréninku?
Fotbalový zápas by se hrát nedal. Naplánováno je šest přátelských zápasů, s tím, že budeme trénovat třikrát v týdnu. Co se týče posílení, tak jestli tři hráči odejdou (podle všeho by mělo jít o trio Koubek, Steinocher, Procházka), tak bychom potřebovali posílit o pět fotbalistů. Jasné je, že bez peněz je nepřivedeme. Mám pochopitelně nějaké hráče vytipované, uvidíme, jak to dopadne. Posily nehledáme jen my...

Nestraší vás, že hráčů nebylo na startu přípravy dost?
Jestli jsou někteří hráči na horách, tak se nedá nic dělat. Sportují, což je dobře. Pořád musíme mít na mysli to, že jsme v pražském přeboru, v amatérské soutěži, kdy mají hráči své povinnosti v zaměstnání. Já se budu každopádně snažit co nejlépe připravit tým, záleží ale na hráčích, jak k tomu přistoupí.

Na chodu klubu se výrazně podílejí i zkušení hráči, nepomohl by i příchod nějakého srdcaře do pozice funkcionáře, aby se fotbalisté mohli soustředit jen na trénink a zápasy?
Od kluků je super, že se o všechno takhle starají. Jak jsem říkal, Lukáš Zilvar řešil přípravné zápasy, tréninky, Václav Klán dělá marketingové věci. Já jsem po příchodu do klubu říkal, že se chci starat jen o fotbal. Takže jestli by třeba přišel i nějaký zkušený funkcionář, který má ke klubu vztah, tak bych nebyl proti. Ale to není úplně otázka pro mě.


Pohled hrajícího manažera Lukáše Zilvara

„Se stávající situací na Uhelkách samozřejmě nemůžeme být spokojeni. Podzim se nám hrubě nepovedl, a to zejména výsledkově, protože herně to podle mne až zase takový propadák nebyl. Obzvláště po příchodu nového trenéra Zdeňka Šenkeříka se výkon na hřišti dramaticky zlepšil. Přišlo pár nových hráčů, začalo se více trénovat, nabrali jsme chybějící kondici a dokázali se soupeřem držet krok až do konce zápasu, s čímž jsme předtím měli obrovský problém. Bohužel se nám to však v zápasech většinou nepodařilo přetavit v příslušný bodový zisk. Spoustu dobře rozehraných utkání jsme jednoduše nezvládli dotáhnout do tíženého konce, občas prostě jen chybělo trochu toho pověstného štěstíčka a v závěru na nás, myslím, tohle všechno dolehlo i psychicky, takže jsme pak všichni tu zimní pauzu už vysloveně uvítali. Nicméně kvalita i odhodlání v týmu stále je a já věřím, že se o záchranu ještě důstojně porveme a už teď se těšíme na první mistráky, které o té naší ambici ledacos napoví. Na odchodu jsou sice tři hráči, kteří v průběhu podzimu nastupovali v základní sestavě, na druhou stranu by mohlo přijít až pět nových kluků, z nichž někteří hráli i vyšší soutěže. Dobře víme, že se musíme zlepšit hlavně vzadu, neboť těch obdržených branek bylo na podzim jednoduše příliš, a tak můžete nejvíc těch případných posil očekávat především zde, byť na zkoušku jsou u nás rovněž hráči do zálohy a útoku. Zatím se každopádně zdráhám předjímat, jak to s těmi případnými příchody všechno dopadne. Každý vám určitě potvrdí, že sehnat v dnešní době kvalitního hráče do přeboru je nesmírně obtížný úkol, dostupných hráčů je obecně málo a my na Uhelkách navíc nedisponujeme prostředky, které k tomu využívají třeba jiné kluby, často i v nižších soutěžích.“

Program dalších přípravných zápasů:
SO 29.1. 10:00 Uhelné sklady - Doubravka hř. Motorlet
SO 5. 2. 14:00 Uhelné sklady - SK Lhota hř. Motorlet
SO 12. 2. 10:00 Uhelné sklady - Zlíchov hř. ČAFC
NE 6. 3. 16:00 Uhelné sklady – Zbraslav hř. Radotín