Foto: Pavel Jiřík st.
Plánované posily do Podolí nedorazily, tým zkouší jednoho nováčka. Kouč se těší na uzdravené marody

Plánované posily do Podolí nedorazily, tým zkouší jednoho nováčka. Kouč se těší na uzdravené marody

Nebylo nač čekat. Fotbalisté Podolí se už chystají na druhou část Pražská teplárenská přeboru. Tým trenéra Petra Majera už má za sebou i první přípravný zápas, když na domácí půdě podlehl Spartě Kolín 2:6. „Hráli jsme proti diviznímu soupeři, aspoň mladí hráči viděli, kde mají přidat a kde se mají zlepšit,“ konstatoval po utkání kouč Podolí, které je v tabulce s 21 body na jedenácté příčce.

Zvolili jste soupeře z vyšší soutěže na start přípravy záměrně?
Spíš jsme využili možnosti si proti takovému soupeři zahrát. Oni byli v zimní přípravě ještě o týden dál, přesto jsme v poločase prohrávali jen 2:3, kdy jsme poctivě bránili a nevypadalo to špatně. Pak se prostřídalo a soupeř náskok zvýraznil, stejně jsem ale za takovou herní prověrku rád.

I takový zápas asi nejen trenérovi může ledacos ukázat, co?
Byl to po kondiční stránce pro kluky hodně náročný fotbal. Soupeř má ambice dostat se do třetí ligy, hodně běhal, hrál přímočaře, byla tam dobrá práce s balonem, důraz. Pod tlakem byli klidnější. Kluci viděli, na čem mají pracovat a v čem se mají zlepšit.

Soupeř trénoval o týden delší dobu, vy jedete tedy v rytmu dvou tréninků týdně. Nebyly by třeba tři tréninkové jednotky?
Máme to takhle nastavené. Bohužel. Zkoušeli jsme trénovat třikrát, ale účast na tom třetím tréninku nebyla dobrá. Přípravu dvakrát v týdnu kluci dávají. Co se týče náplně, sázíme na klasiku, nic nevymýšlíme.

Na rozdíl od řady týmů, a to i z vyšších soutěží, ale máte v plánu soustředění. Jaký byl zájem? Nejdete trochu v covidové době do rizika?
Chtěli jsme to připravit tak, aby měli kluci zpestření zimní tréninkové dřiny, kdy se nabírá kondice. Abychom pracovali v jiných, netradičních podmínkách. Bude se makat, ale zároveň bude prostor stmelit partu, což je ohromně důležité. Já jsem v tomhle stará škola, vím, co zabíralo, když jsem sám hrál a fungovalo to. Po zápase často kluci spěchají za jinými povinnostmi, tohle je cesta, jak se poznat, udělá se parta. Udělá se nějaká práce, ale je prostor i posedět. Mladí kluci třeba takhle nikde s týmem nebyli, za mě je to hodně důležité.

Takže jede většina hráčů?
Zájem určitě je. Když jsme jezdili na soustředění dříve, tak třeba někteří kluci dojížděli se zpožděním. Teď jsme všem termín řekli dlouho dopředu, aby měli všichni prostor zařídit si volno. Zatím máme šestnáct lidí, což je super. Je jasné, že někdo nepojede kvůli zranění, dvěma klukům se narodily děti, tak chtějí být s nimi. To samozřejmě chápu.

Pražská teplárenská přebor se sice nehraje, přesto stojí za to sledovat dění v klubech. Třeba i policejní vyšetřování kauzy v profesionálním fotbale. Tam hrozí áčku Vyšehradu sešup do přeboru, co na to říkáte?
Samozřejmě všechno sledujeme i s ohledem na tabulku. Problém Vyšehradu jsme samozřejmě zaregistrovali, ale budou tam odvolání, nikdo z nás neví, jak to dopadne. Kdyby se někteří hráči z áčka Vyšehradu posunuli do rezervy, určitě by to na kvalitu vyšehradského béčka mělo vliv. Jinak si myslím, že tu kauzu vnímají všichni, kdo se ve fotbale pohybují. Ale to je tak všechno, co k tomu můžeme říct.

Pojďme tedy zpět k Podolí. V zimním přehledu jste avizovali dva hráče na zkoušku, jak se vám jako trenérovi jeví?
Nakonec to dopadlo jinak. Sice u nás měli dva noví hráči být, ale nakonec nám oznámili, že to jdou zkusit jinam. Povedlo se nám přes jednoho našeho hráče přivést jeho kamaráda, takže je u nás jeden nový fotbalista. Jinak pracujeme s kádrem z podzimu. Co se týče posil, dřív platilo, že jsme si řekli ano bylo to domluvené. Teď to dopadlo jinak, vím, že je jiná doba, ale byl jsem z toho chování docela zklamaný.

Takže bude případně jen jedna posila?
Pro mě bude nejdůležitější, aby se nám uzdravili marodi z podzimu. Měli jsme tam třeba hráče, co odehrál jen jeden mistrák. Bude ohromné plus, když se kluci vrátí a vypadá to, že dost marodů by naskočit vážně mohlo.

Jeden zápas máte za sebou, dalších sedm jich je před vámi. Vypadá to, že chcete hodně pracovat na herním projevu týmu.
Pauzy byly velké, beru to tak, že je moc důležitá právě herní praxe, aby hráči naskočili do zápasového koloběhu.

Hodně trenérů větší počet zraněných připisovalo právě covidovým pauzám, vidíte to podobně?
Asi to tak bylo. Sice jsme trénovali, jak jen to šlo, a kluci třeba chodili běhat. Jenže hrát zápas je něco úplně jiného. A pro hráče ve vyšším fotbalovém věku to taky bylo moc složité období. Pořád vidím náš zápas s Radotínem, kdy nám chybělo jedenáct fotbalistů, soupeři pět. Fotbalově ten zápas neměl kvality přeboru, s těmi početnými marodkami to byl problém.

Na druhou stranu se teď ozývá, že koronavirus sice ovlivňuje životy nás všech, ale fotbalové soutěže by se přerušovat neměly. Co vy na to?
Přál bych si, aby to tak bylo. Snad už se soutěže přerušovat nebudou. My máme každopádně na čem pracovat. Dobře víme, co se nám na podzim povedlo, a co ne, kdy jsme měli štěstí, kdy jsme zase zbytečně ztratili body.

S 21 body byla v Podolí celkem spokojenost. Kdyby se jaro povedlo stejně, budete spokojený?
Kdyby se udělalo víc bodů, tak by mě to samozřejmě hřálo. Když jich bude stejně, budu to brát. Spokojený jsem byl docela s hrou dozadu, nedostali jsme tolik gólů. Odstup od sestupových příček máme, musíme pokračovat v práci. Hlavně chci, abychom se vyvarovali výkyvů, kdy se nám povedlo vyhrát nad béčkem Motorletu a pak jsme pro změnu nedosáhli na body s trápícími se Třeboradicemi.