Foto: Pavel Jiřík st.
Přední Kopanina si v úvodu přípravy zastřílela, trenér nechal zkušené borce odpočívat

Přední Kopanina si v úvodu přípravy zastřílela, trenér nechal zkušené borce odpočívat

Parádní start do roku 2022 má za sebou Přední Kopanina. Tým trenéra Daniela Votta nasázel soupeři z I. A třídy, kterým bylo mužstvo ČAFC, v přípravě sedm gólů a ani jednou neinkasoval. „Byl to pro nás povedený start, o to víc, že jsme do zápasu šli hlavně s mladými hráči,“ pochvaloval si utkání Vott, kouč sedmého týmu Pražská teplárenská přeboru.

Podzim jste končili osmibrankovým přídělem na hřišti Újezdu Praha 4, tohle musela být příjemná změna, co?
Jsme rádi, že to tak dopadlo. Chtěli jsme na začátek právě takového soupeře, máme to nastavené tak, že kvalita postupně poroste. Dali jsme sedm gólů, je pravda, že jsme chtěli tu osmičku dorovnat, ale další šance jsme neproměnili. K tomu ještě dvě další gólové akce zastavil odpískaný ofsajd. I takhle jsem spokojený.

Výsledek je příjemný i proto, že jste dal volno většině zkušených hráčů. Začnou později?
Náš plán je jasný: dát co největší prostor mladším klukům. Ti odehrají všechny zápasy, starší kluky nepotřebuji vidět pořád, u nich víme, co čekat. Takže teď nehráli třeba Urban, Šultes, Krejčí. Pro mladé kluky znamená zápas proti soupeři, který hraje a brání v bloku, zkušenost. A jsem spokojený, dokázali jsme si s tím poradit. Vlastně z těch zkušených hráli jen Tržický a Kučera.

Jak moc vám osm inkasovaných gólů z podzimní derniéry leželo v hlavě?
Když budu upřímný, byl jsem hlavně rád, že máme Újezd Praha 4 za sebou. My jsme s nimi vždycky začínali a já se na tu jejich malou umělku netěšil. Samozřejmě jsme tam nechtěli dostat osm gólů, nastoupili jsme tam pro změnu bez řady mladších hráčů. A dopadlo to tak, jak to dopadlo. Koukáme dopředu, jaro začneme proti béčku Žižkova, bude to něco jiného, bude to změna.

Trenér ČAFC Novotný musel být asi z výsledku pořádně otrávený, nebo tu vysokou prohru vzal, když hráli proti soupeři z přeboru?
Trenér Novotný tam nebyl, takže nevím, co na to říkal. Co vím, tak ČAFC už maká čtrnáct dní, my jsme začali 10. ledna. Kdybychom měli kádr jako někdy před třemi, čtyřmi lety, asi by stačilo začít ještě později. Ale jsem rád, když mladí kluci budou makat, potřebujeme hrát.

Ono je to s přípravou asi hodně složité pořád i kvůli covidu, že?
Asi se musíme smířit s tím, že tady prostě bude. Ovlivňuje všechno. Ale snad už to bude ve formě, kdy se nebudou přerušovat soutěže. Když trenérovi někdo vypadne, třeba jako kvůli chřipce, tak prostě bude muset mít širší kádr, aby si mohl pomoci, než se ten daný hráč vrátí do hry.

Budete tedy rozšiřovat kádr?
Nám se uzdraví Flaks a do přípravy se zapojí i Ptáček. Papírově jsme měli hráčů dost. V jednu chvíli nám na podzim chybělo snad deset lidí, což připisuju té dlouhé pauze, jak se nehrálo. Věřím, že teď to bude v tomhle směru lepší. Kádr rozšiřovat neplánujeme, spíš počítáme s uzdravenými fotbalisty. Vlastně se nám ještě vrátil Mejdr z třetiligové Hostouně. Když si vezmu i Flakse, tak to jsou třeba dva hráči, kteří by měli nastupovat.

Mejdr patří mezi talenty, očekávání byla velká.
Všichni jsme čekali a samozřejmě i chtěli, aby víc hrál. Ale nakonec to tak nedopadlo. ČFL je těžká soutěž, jen s mladými nejde hrát. Podobné je to v mnohém, pochopitelně na jiné úrovni, i v přeboru. Řada mladých hráčů, co třeba kope ve výběrech, tak si myslí, že je přebor jednoduchou soutěží a pak poznají, že je to jinak...

O to větší chuť zase Mejdr bude mít do práce v dresu Přední Kopaniny. Nebo bude nějak spolupracovat s Hostouní i nadále?
Dvakrát v týdnu bude v Hostouni trénovat, zbytek přípravy bude mít u nás. A samozřejmě bude hrát za nás zápasy. Uvidíme, jak to bude, v létě se k jednáním vrátíme. Teď to jde pro změnu od nás zkusit Nejezchleba do třetiligových Záp. Pochopitelně je naším cílem, aby se mladí hráči časem posunuli do vyšších soutěží.

V tomhle směru vám jistě udělal radost váš syn, který nastupuje za áčko druholigové Příbrami.
Jasně že mě to potěšilo. Jde postupnými kroky, devatenáctka, béčko, áčko. Je v přípravě s áčkem, před sebou má ale prvořadý mimofotbalový úkol - musí odmaturovat.

Zahrál si teď třeba proti Plzni, to je odměna jistě i pro vás, že?
Hrál poločas na Kayambu, to byla obrovská škola. On byl zvyklý nastupovat proti kvalitním protihráčům, ale bývali to jeho vrstevníci. Tohle byl jiný level, Plzeň je mezi nejlepší trojkou v Česku.

Pochválil jste ho za výkon?
Byl jsem se podívat, myslím, že to zvládl. Vždycky se o zápase bavíme, říkal jsem mu, že to bylo dobrý. Samozřejmě bych jako trenér rád viděl někdy třeba více odvahy směrem dopředu, ale něco jsou plány a jiná je realita. Jak jsem říkal, zvládl to dobře.

V čem by mělo být jaro Přední Kopaniny lepší než podzim?
Měli jsme tam na podzim výkyvy, třeba zrovna s Újezdem Praha 4, o kterém jsme se bavili. Tam jsme dvakrát vyhořeli. Přebor má obrovskou kvalitu a mladí hráči si na ni zvykají. A taky bych chtěl, abychom byli víc produktivní. Samozřejmě máme Urbana, k němu Šultese, kteří dají ohromnou porci gólů. Ale já bych chtěl, aby se k nim přidali i další kluci. Nemusí dát zrovna třicet gólů za sezonu, ale když jich dá někdo šest, sedm, deset, bude to fajn.

Teď proti ČAFC se třikrát trefil Veleba, mohl by být tím střelcem třeba on?
Vojta se na podzim trochu trápil, takže jsem rád, že mu to tam teď napadalo. A ano, přesně on je tím hráčem, který by třeba deset gólů klidně mohl dát.