Foto: Jiří IPSER
Dvě rány pro Vltavín: lídr třetí ligy musí nahradit kanonýra Pejšu, řešil i místo hlavního kouče
13.01.2022

Dvě rány pro Vltavín: lídr třetí ligy musí nahradit kanonýra Pejšu, řešil i místo hlavního kouče

Fotbalový Vltavín sice po podzimu vede A skupinu ČFL, jenže během zimní pauzy musí řešit dva problémy. Podle očekávání přišel o kanonýra Petra Pejšu, který neodolal vábení z nejvyšší soutěže a zamířil do Plzně. Následně musí vedení lídra třetí ligy řešit i otázku hlavního trenéra. Krátce před startem zimní přípravy totiž přišla nečekaná novina ohledně Tomáše Freislera, dosavadního šéfa lavičky Lokády.

Etická komise Fotbalové asociace ČR v aféře kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra totiž 10. ledna na šest let zakázala činnost Freislerovi za to, že v květnu 2019 z pozice asistenta trenéra týmu Loko Vltavín měl převzít úplatek za ovlivnění utkání třetí ligy s Vyšehradem. Bývalý prvoligový obránce zároveň dostal pokutu 50 tisíc korun. Na tuto informaci pak musel klub reagovat.

„S Tomášem Freislerem jsme se sešli a on mi ke všemu řekl své stanovisko. Tvrdil nám, že je nevinný a že musí jít o nějaké nedopatření, kdy se sešlo víc věcí najednou, spolu s jeho podnikáním,“ prozradil pro fotbalpraha.cz Josef Neuberg, místopředseda výboru FK Loko Vltavín.

Vedení klubu bylo šokované, když Etická komise zveřejnila verdikt spolu s tresty. Nikdo prý neměl ani tušení, co trenérovi Vltavínu hrozí. „Pochopitelně jsme byli překvapení, když jsme se o tom dozvěděli. Tomáš nám k tomu něco řekl. Já jsem mu na to odpověděl, ať tedy podá odvolání a po verdiktu Odvolací komise uvidíme,“ konstatoval Neuberg s tím, že v současné chvíli nemá ani Vltavín jinou možnost, než respektovat verdikt Etické komise FAČR. „Ctíme její rozhodnutí,“ přitakal.

Ve středu pozdě odpoledne tak předstoupil na začátku zimní přípravy před hráče a seznámil je se situací. „Vedení týmu přebírá dosavadní asistent Aleš Foldyna,“ uvedl Neuberg.

Z fotbalového hlediska vyšla Vltavínu první polovina sezony báječně. Tým je na první příčce, jenže nyní se bude muset vypořádat s absencí nejlepšího kanonýra Pejši. Toho jednadvacet gólů v podzimní části katapultovalo k angažmá v nejvyšší soutěži v Plzni, ale zatím na něj musí zapomenout kvůli vážnému zranění kolena. „Zatím nám nikdo jiný neoznámil, že by končil, takže si myslím, že útočné varianty máme. Kvalita dopředu u nás v týmu byla,“ konstatoval Neuberg.

I on si pochopitelně uvědomuje, že nahradit takovou porci branek nebude i přes zmíněnou kvalitu jednoduché. „Máme Veselého i Maioneho, kteří i s Pejšou v sestavě dali dost gólů. Teď dostanou ještě větší příležitost se ukázat. Máme před sebou dva měsíce práce, což je dost času, abychom byli na jaro v ČFL připravení,“ dodal.