Foto: Jiří Ipser/Michal Jalovec
Admira B bude trénovat čtyřikrát v týdnu, nový kouč Jakubec vzpomínal na galeje pod Petrželou

Admira B bude trénovat čtyřikrát v týdnu, nový kouč Jakubec vzpomínal na galeje pod Petrželou

Velký návrat na Admiru: František Jakubec, někdejší opora týmu z Kobylis, se vrací po letech na stará známá místa. Tentokrát už v roli kouče rezervy v Pražská teplárenská přeboru. „Prožil jsem tady krásné fotbalové roky, určitě se na tu práci moc těším,“ říká kouč, který s týmem včera odstartoval přípravu.

Klub oznámil novinku o vašem angažování během prosince. Jak se to celé seběhlo?
Zavolal mi trenér áčka Peřina a myslel, že jsem ještě v divizních Benátkách. Měl zájem zahrát si přátelák. Tak jsem mu vysvětlil, že už v klubu nejsem, ale že se to pokusím zařídit. A skončilo to tak, že se mě nakonec zeptal, zda bych neměl zájem dělat jako trenér béčko Admiry.

Věděl jste hned, že kývnete?
Práce na hřišti mě baví, pár měsíců jsem byl bez ní, takže jsem načerpal energii. Rozhodnutý jsem byl během týdne. Měl jsem ještě nabídky od dvou dalších týmů. Nabídky byly na pozici asistenta, tady přichází šance být hlavním trenérem.

Bral jste to jako fotbalový dárek k Vánocům?
Dá se to tak říct.

Klub hledá kouče, který chce pracovat s mladíky, herně je posouvat, ale zároveň musí trochu potlačit osobní ambice. S tím jste ztotožněný?
Určitě ano. O všem jsme se s trenérem Peřinou bavili. Je to rezerva, je tam hodně mladých kluků, kteří na sobě musejí pracovat a snažit se posunout do áčka. Prioritou je pochopitelně první tým, takže když se kluci budou třeba muset po zranění rozehrát, bude příležitost u nás. Budeme se také snažit, aby oba naše týmy hrály podobným herním stylem.

Vím, že jste na Admiru chodil často na zápasy áčka v roli diváka, máte klub tedy v srdci od chvíle, co jste v Kobylisích hrál?
Přesně tak. Hráli jsme tady o postup do druhé ligy, který nám tehdy těsně utekl. Prali jsme se tehdy s Neratovicemi, měli jsme super partu. Spousta kluků to pak dotáhla i do profesionálního fotbalu. Byli tady hráči jako Hodan, Miller, Paleček, Krmaš.

Čeká vás ostrý start, co všechno už jste v klubu stihl? Dostali hráči nějaký úkol přes Vánoce?
Zatím jsme měli před pauzou jen dva tréninky, kde byl i trenér Peřina. Pomáhal mi, bylo to takové seznamovací. Klukům jsem na Vánoce žádné pokyny nedával, času pro práci bude ještě dost a dost.

Na klubovém webu už jste oznámil, že bude tým trénovat čtyřikrát v týdnu. Proč jste zvolil tento krok?
Kluci byli zvyklí hodně makat, tak proč měnit něco, co fungovalo. Když je dobrá kondice, je to velké plus a věřím, že bude dál platit, že nám bude pomáhat k přehrání soupeřů třeba v závěrech zápasů.

Jestli to není tak trochu pozůstatek z doby, kde jste ještě jako hráč působil pod trenérem Petrželou. Ten si na kondici hodně zakládal, že?
To bylo něco strašného. Ale přežili jsme to. (směje se) V Mladé Boleslavi se fakt hodně běhalo, v zimě třeba na běžkách, pětadvacet kilometrů dopoledne, pětadvacet odpoledne. Byly tam vytrvalostní běhy na čas, kdo nesplnil, musel znovu... K tomu byl třeba aerobik.

Tak tvrdý asi nebudete, přesto, sáhnete třeba také v přípravě po aerobiku?
Spíš jsem si myslel, že z těch čtyř tréninků by jednou mohl být třeba spinning, nebo případně bazén.

Poznal jste během kariéry i další známé kouče, jakým jsou třeba Koubek, Pulpit. Vzal jste si od nich něco speciálního?
Každá zkušenost je dobrá, od každého si něco můžete vzít.

Trenérsky jste se angažoval ve středočeských Benátkách, které hrály divizi. Zaútočíte čtvrtou nejvyšší soutěž i s béčkem Admiry?
Určitě bychom chtěli hrát na horních příčkách, ale že bych dostal nějaký úkol útočit na postup, to ne. Určitě to není hlavní cíl, ale samozřejmě budeme chtít vyhrávat, a když by se povedlo přebor vyhrát, pak bychom se o všem bavili. Byl bych rád, abychom hráli nahoře.

Pro klubový web jste přiznal, že Pražská teplárenská přebor je pro vás ne úplně známou soutěží. Sledoval jste tedy přes Vánoce zápasy?
Pár utkání jsem viděl. Je dobré, že se můžete na nějaké zápasy podívat, na druhou stranu vám to stejně nedá tolik, jako když jste přímo na zápase. Co jsem viděl, tak Admira má tým, který má srdce, má bojovné hráče.

To by vám mělo sedět. Z pozice stopera jste navíc stihl podporovat i ofenzivu...
To je pravda, že jsem chodil z pozice stopera i dopředu a nejspíš i tohle mi pomohlo, že jsem se pak posunul do vyšších soutěží.

Jak moc jste měl možnost ovlivnit přípravu na přeborové jaro?
Přípravu jsme řešili s trenérem Peřinou. Budeme hrát turnaj v Brandýse nad Labem, kde jsou soupeři z divize a třetiligové Zápy, k tomu máme domluvené přátelské zápasy. K tomu budou čtyři tréninky v týdnu, což, myslím, není v přeborových klubech zrovna běžné. Jeden trénink bude vždycky zaměřen na nabírání kondice, tři budou na hřišti a hodně s balonem. Už se těším.



Související články