Foto: Pavel Jiřík ml.
Nejvyšší výhra Sparty v historii Silvestrovského derby
31.12.2021

Nejvyšší výhra Sparty v historii Silvestrovského derby

Pětatřicet odehraných ročníků má za sebou Silvestrovské derby internacionálů Slavie a Sparty. Poslední den roku 2021 přinesl historický zápis do statistiky dosavadních vzájemných duelů: rudí přehráli červenobílé dosud nejvyšším rozdílem sedmi branek. Přitom šlo celkově o teprve deváté vítězství sparťanů. Na své kanonýrské časy dal vzpomenout zejména autor pěti branek David Lafata, navíc hattrick si připsal další muž v rudém dresu Marek Matějovský. Silvestrovské derby se konalo po roční odmlce, loni se vinou omezení a restrikcí kvůli covidu nehrálo.

Letos se uskutečnilo za téměř jarního počasí. „Derby jsme vyhráli, takže jsme si to užili. Jsme rádi, že jsme se tu mohli hejbnout. Jen škoda, že nemohl přijít diváci. Tak snad jsme je aspoň na závěr roku trochu pobavili u televizních obrazovek,“ řekl po boji Matějovský.

„Samozřejmě ke každému sportu patří diváci: jsou základem toho všeho. Situace je ale taková. Musíme ji respektovat a všichni dělat vše pro to, aby to co nejdříve zmizelo a následky byly co nejmenší. Já osobně to opravdu cítím velmi a po covidu mám zdraví v podstatě v háji,“ přiznal Pavel Kuka, který nastoupil za slávistické veterány.

Na umělé trávě v Edenu se nejprve utkali veteráni (nad 45 let) a jejich měření sil skončilo remízou 5:5. Sparta vedla brzy 2:0, Slavia však ještě do poločasu otočila skóre na 3:2 ve svůj prospěch. Po změně stran, zásluhou dvou tref Františka Koubka, zvýšila na 4:2 a později i 5:3. Rudí ale díky dvěma gólům Lukáše Hartiga, 45letého „mladíka“ mezi veterány, dokázali srovnat na konečných 5:5. Na sedmou výhru za sebou už ale letenští veteráni nedosáhli. Remízou skončila polovina ze všech dosavadních osmnácti soubojů veteránů.

V utkání internacionálů Sparta plně využila skutečnosti, že v její sestavě se objevili dva stále ještě aktivní prvoligové hráči: Tomáš Hübschman z Jablonce a Marek Matějovský z Mladé Boleslavi. Navíc Slavii vypadlo několik opor, omluvili se například Rudolf Skácel či sportovní ředitel klubu Jiří Bílek. Po celý průběh tak měla Sparta vývoj skóre ve své moci: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 9:3, 9:4, 11:4.

Čtyřicetiletý David Lafata, autor pěti branek, byl vyhlášen nejlepším hráčem vítězů letošního střetnutí. Za Slavii stejné ocenění obdržel stejně starý autor dvou gólů Tomáš Pešír. Sparta si připsala rekordní výhru v Silvestrovském derby, jejím dosavadním maximem dosud bylo vítězství 9:4 z roku 2017. Naopak slávisté v 90. letech dvakrát porazili svého největšího rivala o sedm branek.

35. Silvestrovské derby internacionálů: hráči nad 35 let (2x25 min., bilance po utkání 21 – 5 – 9):

Slavia – Sparta 4:11 (2:5)
Branky: 11. a 42. z pen. Táborský, 20. a 30. z pen. Pešír – 10., 17., 32., 41. a 50. Lafata, 25.+1, 31. a 35. Matějovský, 2. Zelenka, 12. Voříšek, 43. Stracený z pen.
Slavia: Slavík – Dosoudil, L. Došek, Hyský, Kalivoda, Klinka, Koubek, Müller, Pešír, Šmíd, Štohanzl, Volešák, Táborský, Ulich.
Sparta: Blažek – Čížek, Flachbart, Hübschman, Jarošík, Kučera, Lafata, Matějovský, Stracený, Voříšek, Vidlička, Zelenka.

18. Silvestrovské fotbalové derby veteránů: hráči nad 45 let (2x20 min., bilance po utkání 6 – 9 – 3):

Slavia – Sparta 5:5 (3:2)
Branky: 24. a 30. Koubek, 13. Kozel, 18. Janoušek, 20. Ulich z pen. – 30. a 39. Hartig, 5. Kincl, 6. Lokvenc, 25. Novotný.
Slavia: Winter – Janoušek, Jeslínek, Jindráček, Koubek, Kozel, Kuka, Macháček, Medynský, Řehák, Ulich, Veselý, Zákostelský.
Sparta: Zítka – Budka, Denk, Frýdek, Hartig, Horňák, Kincl, Lokvenc, Margolius, Novotný, Vrabec.

Na FOTOGALERII ze zápasu nad 45 let se podívejte ZDE  


Fotografie