Foto: Pavel Jiřík st.
Těším se na zličínskou výzvu, každý zápas budu brát jako by byl v lize, slibuje kouč Drahokoupil

Těším se na zličínskou výzvu, každý zápas budu brát jako by byl v lize, slibuje kouč Drahokoupil

Fotbal mu chyběl, bez práce s týmem to nebylo ono. Daniel Drahokoupil už dokonce uvažoval o tom, že si najde zaměstnání mimo sport. Pomáhat chtěl v pivovaru v Krušovicích. Na tuhle štaci mohl nakonec zkušený kouč zapomenout. S nabídkou se totiž ozval Zličín, desátý klub Pražská teplárenská přeboru. „Čekal jsem, zda se někdo ozve, ale že by to mohl být právě Zličín, to bylo překvapení," neskrývá pětinásobný československý mistr ligy se Spartou.

Takže to bylo překvapení, když telefonicky přišla nabídka právě ze Zličína?
Přiznávám, že to nevypadalo, že má Zličín důvod k výměně trenéra. Mají 23 bodů, neuvažoval jsem o tom, že by právě tenhle klub volal. A nakonec se právě pan Müller ozval.

A došlo k dohodě. Sledoval jste nějaké zápasy Zličína alespoň ze záznamu na internetu?
Zatím jsem je neviděl. Ale vím o tom, že je povinnost klubů zápasy natáčet a že se dá i zpětně na utkání koukat. Takže je pravděpodobné, že se na nějaká utkání podívám.

K hráčům jste měl alespoň úvodní řeč. Jak jste s nimi v kontaktu nyní, když je pauza?
Kluky musím samozřejmě nejdříve poznat. Založili jsme skupinu na whatsappu, už mám telefony na všechny hráče. Tým poznám víc osobně během ledna, první přípravný zápas máme na programu až 5. února. Co jsem jim ale řekl už nyní, že to bude o tvrdé práci, nepřišel jsem proto, abychom hráli pohodlný fotbal.

Prostředí v klubu jste opouštěl po tříletém působení před deseti lety. Asi jste, co se týče zázemí, našel docela jiný klub, že?
To jsem koukal. Na Zličíně jsem byl v letech 2008 až 2011. Prostředí, v jakém se pracuje, je úplně někde jinde. Říkal jsem si, že teď je to nádhera, fakt na vysoké úrovni.

A co fotbalově? Jak na Zličín vzpomínáte?
První rok jsme hráli o záchranu do posledního kola, to byly obrovské nervy. Druhý rok byl skvělý, udělali jsme padesát bodů, což byl bodový rekord. A třetí rok jsme postoupili do divize.

Takže máte v hlavě podobný scénář na následující tři roky?
(usměje se) Zatím máme dohodu do konce sezony. Samozřejmě bych rád pracoval někde v delším časovém horizontu.

Fanoušci vás registrovali naposledy v Karlových Varech, klubu z ČFL. Bylo to vaše poslední angažmá?
Byl jsem ještě chvíli v Rakovníku, což je taky třetí liga. Byl jsem tam u dorostu, ale v tom nakonec zůstali jen dva hráči a trénovat chodil jeden. Tak jsem šel za vedením, za panem Tvrzem, že je to nesmysl, abych trénoval jednoho hráče. Dorost v klubu skončil a nakonec padla i moje spolupráce s Rakovníkem. Teď je přede mnou nová výzva a těším se na ni.

Půl roku jste tedy byl bez práce?
Fotbalově jsem nedělal nic, až jsem si říkal, že se podívám po nějaké práci v pivovaru v Krušovicích. Mám to 200 metrů od domova, ale nakonec jsem se dohodl se Zličínem, takže to s tím zaměstnáním v pivovaru neklaplo.

Našel jste i nějaké pamětníky v kádru, kteří vaše působení v barvách Zličína pamatují?
Je tady Merta a Žák. S oběma jsem hned na začátku mluvil. Oba jsou takové základní kameny. Třeba Ivan Merta má za sebou řadu operací, jinde nikdy nehrál. Vzpomínám na dobu, kdy jsem tehdy odcházel. Byli tady kromě té dvojice Valoušek, Zahálka, Vrána, měl jsem s hráči dobrý vztah.

Když se vrátím do minulosti, jako hráč jste slavil největší úspěchy ve Spartě, trenérské zkušenosti máte i ze Slavie. Jak vzpomínáte na tyhle štace?
Jsem sparťan. Tělem i duší. Vzpomínám si na jednu veselou příhodu, když jsem pracoval pro Slavii Karlovy Vary. Je to sice jiný klub než pražská Slavia, ale tu hvězdu ve znaku a barvy mají stejné. A já jel jednou za známými do Frymburku, kde jsou samí kovaní sparťani, a měl na sobě klubovou soupravu. Když jsem za nimi přijel, tak to vypadalo, že mě budou chtít vyhnat. (směje se) Takže mi nakonec půjčili svetr a v něm jsem tam celou dobu chodil... Co se týče pražské Slavie, byl jsem tam trenérsky po panu Ciprovi. Tehdy jsme byli na druhém místě. Víc jsem ale pracoval pro Spartu, sledoval jsem pro ni i soupeře. To bylo pod trenéry Haškem, Bílkem, Lavičkou, Chovancem. Dělal jsem i pro nároďák, jezdil jsem kvůli soupeřům i po Evropě.

A co tedy říkáte na současnou Spartu?
Teď to dal trenér Vrba dohromady. Uvidíme, jak to dopadne, zda se Sparta může porvat o titul. Bude tam nahoře zlobit i Plzeň.

Mimochodem, promluvil jste si s odcházejícím koučem Vašutem?
Ne, ne. Vím, že byl v klubu čtyři roky, výsledky v téhle sezoně nebyly špatné. Nevím, co přesně za jeho koncem bylo, svým způsobem je mi to nějakým způsobem líto. Ale rozhodnutí vedení padlo a otevírá se šance pro mě.

Mohl jste nějak ovlivnit zimní přípravu?
Zápasy už byly dohodnuté, zbývá vyřešit jen generálku před startem jara. Začínáme 11. ledna a trénovat budeme třikrát v týdnu. Dřív, když jsem na Zličíně byl, jsme trénovali i pětkrát... Základem je, aby kluci chodili trénovat, to jsem jim také zdůraznil.

Působil jste i v Admiře, těšíte se na vzájemný zápas?
S dalšími kluby nemám nějaké velké vztahy, ale s Admirou to bude pro mě zvláštní zápas, který bude mít náboj. Já chci ale obecně přistupovat ke každému utkání, jako by to byl zápas v lize. Myslím, že si s kluky zkusíme i nějaké ligové tréninky. Cílem je, aby všichni udělali maximum pro Zličín a fotbalově to tu kvetlo.



Související články