Foto: Pavel Jiřík ml.
Výsledky Újezdu nad Lesy sleduji, změna v brance Sparty mě překvapila, ohlíží se za podzimem Blažek

Výsledky Újezdu nad Lesy sleduji, změna v brance Sparty mě překvapila, ohlíží se za podzimem Blažek

Od léta se trenérsky angažuje v druholigovém Ústí nad Labem, má brankářskou akademii a je i patronem zimní Tipsport ligy. Když je třeba, vypomůže i futsalové Spartě, zachytá si i za starou gardu Sparty. Jaromír Blažek se nenudí, není se ani co divit, že už z nabitého programu vyřadil působení v Újezdu nad Lesy v Pražská teplárenská přeboru. „Když chcete hrát přebor, tak potřebujete jako brankář aspoň jeden trénink týdně. A po té covidové pauze už jsem při nabitém programu řekl, že skončím,“ přiznává Blažek.

Sledoval jste a sledujete, jak to fotbalově v Újezdu nad Lesy běží?
Koukal jsem na výsledky, sleduji je také na Facebooku. Tam jsem dokonce viděl inzeráty, že shánějí někoho, kdo by tam hrál.

Neříkáte si, že jste ještě mohl třeba pokračovat?
Já jsem to říkal už na jaře, když jsem bavil s lidmi, co to tam nějakým způsobem financovali. Možná bych ještě hrál, ale covid tomu všemu pomohl, že už se mi v mém věku nechce. Člověk musí něco dělat, já neříkám, že nic nedělám, ale přece jenom, když chcete chytat pražský přebor, tak si já jako brankář musím jednou za týden prostě zatrénovat. Hráči třeba víckrát, ale mně už se nechtělo, takže jsem řekl, že už ne.

Asi nezávidíte Danu Pechovi, čím si na podzim prošel...
Dan Pecho byl v klubu dlouho, chytal za béčko. On určitě není špatný brankář. Tam je problém v tom, že většina kluků, co jsme v klubu byli, jsme byli přespolní, ale něco jsme hráli. Většina z nás teď skončila a zkusili to hrát s kluky, co jsou tam odtud a kteří třeba nastupovali za béčko. Ale přebor je kvalitní soutěž, kterou jen tak nezvládnete, pokud nemáte v týmu někoho zkušeného, pár fotbalistů.

Dá se čekat, že Újezd sestoupí a třeba se v I. A třídě odrazí zase výš...
Mám trochu strach, jak zvládnou i tu A třídu. To taky nebude jednoduché v tomhle složení.

Do branky se tedy postavíte v zápase už jenom za starou gardu Sparty nebo při exhibici?
Chodím hrát derby na Silvestra, nebo v létě, když mám čas a kluci se ozvou. Ono se nás střídá víc. Skončil David Bičík, pro starou gardu Sparty gólmani jsou.

Kromě vytížení v Ústí nad Labem máte i svoji brankářskou akademii. Bylo by asi složité všechno skloubit, pokud byste pokračoval a chytal nějakou soutěž, co?
Už nebydlím v Praze, bydlím kousek od Litoměřic, takže do práce to nemám daleko. Ale většinou jsem v Ústí třeba do dvou hodin odpoledne. Akademii dělám třikrát v týdnu. Úterky v Roudnici, jinak funguju v Praze na Podviňáku. Okrajově, když je opravdu něco třeba, tak dělám i pro futsalovou Spartu. Je toho dost.

A k tomu jste patronem Tipsport ligy, chytal jste první ročník. Jak na tyhle turnaje vzpomínáte, co se vám po letech vybaví?
Jediná věc: hrávalo se v Karlíně a když napadl sníh, tak se neodklízelo, na tom se normálně hrálo. Nasněžilo a neměl to kdo uklidit, takže si pamatuji, že jsem si uplácával povrch, lépe se z toho kopalo. (směje se)

Je to už dávno...
Hrál jsem první ročník, to je pětadvacet let. Když jsem to viděl, tak si člověk uvědomil, jak už je starej. (směje se) Byly to začátky.

Pracujete pro Ústí nad Labem. Jak to, že když jste patronem Tipsport ligy, tak není váš tým není mezi účastníky?
My jsme se o tom s Davidem Jarolímem bavili. A on říkal, člověče, tak to vyřiď, ať nás vezmou v zimě na tu Maltu. (směje se) Tak jsem mu říkal, že to asi neklapne.

Určitě jste sledoval i Spartu, kde jste sbíral největší úspěchy. Co jste říkal, na to, že na konci podzimu vystřídal Nitu mezi tyčemi Holec?
To mě překvapilo, týden před tou změnou jsem byl dotazován i novináři. Ptali se mě na to, co si myslím o tom, že Nita je nejlepší brankář české ligy. Je to kolega brankář, tak jsem řekl svůj názor, že je dobře, že se mu daří a asi se ve Spartě už aklimatizoval. Že už začal komunikovat v českém jazyce, což je pro brankáře vždycky důležité. No a najednou se to změnilo.

Takže vás to překvapilo?
Já mám posledních patnáct let s tímhle postem ve Spartě problém v tom, že oni nedokázali za tu dobu najít jasnou jedničku. Řeknu to za sebe, nenašel se brankář, u kterého nebudete tři, čtyři roky přemýšlet o tom, že potřebujete nějakého dalšího gólmana. Jako jste třeba viděli ve Slavii Koláře, který tam nikoho nepustil. Pro něj bohužel, že nejel na EURO, tak přišel třeba o nějaké lepší angažmá. Teď naskočil Mandous, toho jsem sledoval už v Olomouci a kdybych o tom třeba já rozhodoval, snažil bych se právě jeho do Sparty získat.

Nita měl ale během podzimu dobré období, s tím asi musíte souhlasit, že?
Měl a nepředpokládal jsem, že na tomhle postu dojde k nějaké změně. V takovém fofru. Byl v dobré formě i v rumunském nároďáku. Tak jsem si neříkal, že by se něco mělo měnit do konce sezony. A jak vidíte, stalo se. Jak se říká, když nevíte, co s tím, tak to poslední, co uděláte, je výměna gólmana. Je to můj názor.

Je pravda, že až do zápasu s Bröndby měla Sparta dlouhé období, kdy inkasovala góly a nebyla schopná udržet nulu.
To je další věc. Nechci a nebudu dělat chytrého, ale když ve Spartě dostanete, když se vrátím k minulé sezoně, takový ranec gólů, skončíte na nějakém místě. Sice na nějakém místě, ale s takovým rancem gólů, tak nemůžete nikdy udělat titul. Já to zlehčím trochu. Ale v době, kdy jsme hráli, jsem měl takový jako cíl - snažit se mít za sezonu patnáct čistých kont. Říkal jsem si, že když je udělám, tak máme titul. Nebo tedy když je uděláme jako mužstvo. Takhle to platí u každého mužstva, které chce něčeho dosáhnout, tak nesmí dostávat góly. Patnáct nul většinou na ten titul stačilo.

Nemůže na tom všem mít podíl i vliv toho, že se chce po brankáři, aby plnil funkci jakéhosi libera?
Jsou extrémy, kdy tohle gólmani splňují nadstandardně, ale pro mě je tam gólman hlavně od toho, aby něco chytil. Pokud má ideální rozehrávku, pokud zvládá a něco chytí, tak je to ideál. Ale ono se to většinou takhle nesejde.


Související články