Foto: Pavel Jiřík st.
Zimní fotbalovou Tipsport ligu bude hostit Xaverov: hrát tam budou Bohemians, Sparta B i Dukla
03.01.2022

Zimní fotbalovou Tipsport ligu bude hostit Xaverov: hrát tam budou Bohemians, Sparta B i Dukla

Fotbalová Praha nebude ani v zimě odpočívat. Kromě řady přípravných zápasů se bude v hlavním městě hrát v lednu i jedna ze skupin tradičního zimního turnaje Tipsport liga. Ta má na programu už 25. ročník a ve skupině A, která se odehraje v Horních Počernicích v areálu Xaverova, nastoupí do boje pražské trio: Bohemians, Dukla a Sparta B. Jejich mimopražským konkurentem bude Jablonec.

„Pražská skupina patří tradičně mezi jednu ze silných skupin,“ konstatoval Luboš Ježek, vedoucí sponzoringu společnosti Tipsport. Celkem se turnaje zúčastní osm českých prvoligových celků. Vítěz se může těšit na putovní pohár. Pořadatelé věří, že se bude hrát turnaj před fanoušky, jejich počet bude uzpůsoben tomu, aby naplňoval nařízení související s omezeními danými pandemií covid-19.

Před rokem kvůli koronavirové situaci a posunutému začátku jarní části nehrál Tipsport ligu ani jeden celek z nejvyšší soutěže, tentokrát se zapojí hned polovina z prvoligových týmů. Vedle Ostravy se tradičního turnaje zúčastní z české ligy ještě Mladá Boleslav, Olomouc, Bohemians 1905, Jablonec, Pardubice, Teplice a Karviná.

Vloni byla situace kvůli covidu dramatická, jsme rádi, že tradice zůstala zachována. S účastí v tomto ročníku jsme určitě spokojeni. Těší nás, že prvoligové kluby mají o zimní Tipsport ligu zájem, řekl ředitel turnaje Aleš Kolář.

Tipsport navýšil počet účastníků na 20 týmů, které budou rozděleny do pěti čtyřčlenných skupin. Každý z celků čekají tři utkání, celkový vítěz, který získá prémii 200 tisíc korun, vzejde ze společné tabulky. Čtyři skupiny mají základnu v Česku, jedna na Slovensku. Osmičku českých prvoligových mužstev doplňuje sedmička celků z druhé ligy a pětice slovenských klubů. Turnaj se uskuteční od 6. ledna, vyvrcholí během posledního lednového víkendu. Celkem pořadatelé na odměnách vyplatí milion korun. Druhý v pořadí dostane 150 000 korun, třetí 120 000 korun a čtvrtý tým se může těšit na sto tisíc. I celky na jedenácté až patnácté pozici budou inkasovat, a to dvacet tisíc korun.

Pořadatelé probírali účast i s Plzní, jenže klub ve chvíli, kdy se uzavírala listina účastníků, nevěděl, jak přesně bude vypadat příprava Viktorie, stejně tak klub prioritně řešil vstup investora a s tím související změny. Sparta opět nasadí druholigové béčko. Naopak start úřadujících mistrů ze Slavie ve hře nebyl. „Se Slavií jsme nejednali, známe jejich postoj k Tipsport lize. Měli zájem hrát s béčkem, ale to tentokrát nebylo naším cílem, uvedl Kolář.

Deset turnajových zápasů bude k vidění i na televizních obrazovkách. Tentokrát bude duely vysílat O2 TV. „Všechno odstartuje derby Baníku Ostrava s Karvinou. Co se týče pražských týmů, budou hrát ve čtyřech televizních duelech,“ prozradil Václav Sochor, vedoucí oddělení komunikace Tipsportu.

8. ledna uvidí fanoušci duely Bohemians - Sparta B (10:30), Jablonec - Dukla (13:00), 11. ledna se před kamerami utkají Jablonec se Spartou B a o čtyři dny později bude vysílán zápas Bohemians - Jablonec.

Na Maltě zatím bez Pražanů

Tipsport už počtvrté uspořádá v druhé polovině ledna turnaj čtyř týmů na Maltě. Zde ale budou fanoušci pražský tým hledat marně. Na rozdíl od předchozích let se zúčastní jediný český klub Olomouc, kterou doplní slovenská Trnava, loňský vítěz rakouský Tirol Wattens a nově dánský Aalborg. Bude se hrát systémem každý s každým. Pořadatelé uvažovali o Viktorii Plzeň, jenže ta v době jednání o účasti na turnaji řešila hlavně vstup investora a tedy i nového majitele klubu.

„Eminentně nás zajímá i to, jestli se turnaje může zúčastnit Sparta, jejímž jsme generálním partnerem. Sparta má dlouhodobý kontrakt na zimní soustředění ve Španělsku, nicméně s nimi jednáme o nejbližší budoucnosti. V tomto ročníku se s námi zástupci Sparty pojednou osobně podívat na Maltu, aby si prohlédli podmínky, zázemí, hřiště. Je to první krok do budoucna, aby třeba už v dalším ročníku mohla být i Sparta,“ naznačil Ježek, že do budoucna se mohou fanoušci startu pražského týmu na turnaji dočkat.