Foto: Jiří IPSER
Karetní rekordman plánuje přes Vánoce hubnout. Čím vysvětlil, že se mu před očima žlutilo?

Karetní rekordman plánuje přes Vánoce hubnout. Čím vysvětlil, že se mu před očima žlutilo?

Může mít radost. Dukla Jižní Město vede po podzimu Pražská teplárenská přebor. Z druhého prvenství však Vojtěch Brabenec, ofenzivní opora lídra nejvyšší pražské soutěže, radost nemá. Nasbíral totiž nejvíce žlutých karet. Před očima se čtyřiadvacetiletému hráči žlutilo hned desetkrát. „Tohle je můj rekord, tolik žlutých karet jsem nikdy neměl za celou sezonu,“ přiznává Brabenec.

Čím si vysvětlujete, že jste nasbíral tolik karet?
První věc, která mě napadá, je, že jsem prostě nabral na váze a jsem pozdě v soubojích. Myslím, že z těch deseti karet jsem právě za tohle dostal tak čtyři. Od doby, co jsem odcházel do třetí ligy, tak jsem přibral nějakých devět kilo, a to je prostě znát. Další karty jsem dostal za nějaké připomínky směrem k rozhodčím. Vím, že to nemám dělat, ale jsou chvíle, kdy to člověk prostě v sobě neudrží a něco řekne. Je mi jasné, že do přeboru přišla řada mladých rozhodčích, kteří sbírají zkušenosti, nemůžou za to, jsou mladí, ale občas mi to prostě ujede.

Které z těch karet vám vyčítá trenér Světlík?
Já myslím, že nejvíc ty karty za fauly. Vím, že jsou zbytečné. Občas někoho trefím, když se vracím pomoci při bránění. Narazím na drobnějšího hráče, vypadá to hrozivě, ale tak hrozné to fakticky nebývá. Pak přijde karta. Co se týče emocí, tak trenér zápasy prožívá s námi, takže to si myslím, že mi nevyčítá.

Odehráno je šestnáct kol, nasbíral jste za půl sezony někdy tolik karet?
Ne, ne. Nikdy. Ono je to trochu dané a umocněné i tím, o co se s Duklou všichni snažíme. Je to hodně vyhecované, máme jediný úkol, chceme přebor vyhrát a netajíme se tím. Takže je to hodně vyhecované. Je mi taky jasné, že když bych neměl ta kila navíc, byl bych v soubojích dřív a k těm faulům by nedošlo.

Blíží se Vánoce, kdy si téměř každý dopřává nějaké dobroty. Vyznívá mi to tak, že vy se spíš chystáte redukovat váhu...
Mám jako cíl zhubnout sedm kilo. Takže k Vánocům si místo cukroví dám tak leda permici do fitka... Chtěl bych sundat to, co mi překáží.

Štve vás to i kvůli tomu, že máte víc žlutých karet než gólů?
Karet mám deset, gólů devět. Hodně šancí jsem spálil, taky už to nemám rozdané tak, že když jsem v šanci, tak to hraju stylem hamty hamty a chci dát gól za každou cenu. Když jsme v šanci dva, tak radši nahraju. Jde nám fakt o jedinou věc, a to je první místo na konci sezony.

Jste lehce za polovinou cesty.
Myslím, že jsme první zaslouženě. Jsme nejlepší, co se týče předváděné hry i charakterově. Na naši adresu po zápasech nikdo ze soupeřů nic neříká. A ani my nehledáme problémy jinde. Když jsme prohráli se Žižkovem B, tak jsme si dokázali přiznat, že jsme nehráli dobře.

Pokud se ještě vrátím k vaší karetní sbírce. Oddechl jste si, že jste žádnou žlutou kartu neproměnil v červenou?
Mně je jasné, že kdybych byl vyloučený, tak bych oslabil tým. Lepší je samozřejmě hrát bez karty, ale když už ji dostanu, tak se hlídám, snažím se to mít pod kontrolou. Ale vypustit nic nemůžu. Vím, že někdy je to na hraně, ale my máme nějaký cíl a tohle k tomu prostě patří.

Většinou karty sbírají defenzivní hráči, vaše povinnosti jsou jiné. I kvůli tomu to působí zvláštně, že máte tolik žlutých.
Jsem ofenzivní hráč, ale to neznamená, že nemám defenzivní povinnosti, taky se musím vracet. Někdy zase jdu do souboje se stoperem, ty karty pak vyplynou ze hry.

Když se podíváte na tabulku, jste spokojený?
Určitě ne. Čekal jsem, že budeme mít náskok třeba čtyř bodů. Myslím, že nás hodně přibrzdila porážka se Žižkovem. Pak už to z naší strany nenabralo tu hladovost, co jsme měli, byly tam i zranění. To se týkalo i mě. Takže, když se podívám na tabulku, jsem spokojený tak ze 65 procent. Některé ztráty bodů nás mrzí.

Vážně jen 65 procent? Přitom v posledním podzimním kole chybělo pár minut a vůbec jste nemuseli přezimovat první.
V tom je fotbal krásný. Ukázalo se, jak nám na tom prvním místě všem záleží. Máme bojovného ducha, prostě jsme tu výhru v posledním kole před pauzou urvali. Ale pořád to byl podzim, ta důležitější část sezony bude jaro. Tam to bude vyhrocenější, týmům půjde o záchranu. Tam se teprve ukáže, jak jsme silní, nebo jestli se z toho pokáknem.

V čele tabulky je Dukla JM v trháku spolu s Újezdem Praha 4. Počítáte, že se do hry o první místo zapojí ještě jiný tým?
Kvalitou bych to možná čekal od Admiry B, špatné nejsou ani Kolovraty. Škoda, že jsme nad Újezdem Praha 4 nevyhráli. Já sice nehrál, ale skoro celé utkání jsme hráli proti deseti. Soupeř to ale ubránil. Má to založené na tom, že hraje zanďoura a spoléhá na brejky. Jasně, mají stejně bodů. Ale já ten jejich herní styl nesnáším. To je úplná vražda na fotbal. Náš styl nás v Dukle baví víc. I já jsem mohl dát daleko víc gólů. Ondřej Kotlík jich mohl mít klidně třicet.

Hodně šancí jste ale nedali, snažíte se dostat míč až do kuchyně. Tím asi trochu trápíte trenéra, ne?
Jo, jo. Někdy tam vymýšlíme blbosti, zkoušíme patičky. Kdybychom dávali góly, tak jich máme třeba o patnáct víc. Klidně jsme v nějakém utkání mohli nastřílet deset gólů, ale musím přiznat, že mně je to blbé i kvůli soupeři. Taky mi nebylo příjemné, když jsme vysoko prohrávali se Žižkovem B, takže v našich zápasech desítka nepadla.

Hodně se diskutuje o tom, jak se Pražská teplárenská přebor za poslední léta změnil. Co na nejvyšší pražskou soutěž říkáte?
Já bych řekl, že než jsem odešel do třetí ligy, tak mi přišla kvalita lepší. Podepsaly se na tom ty dvě nedohrané covidové sezony. Starší kluci ukončili kariéru, skončili i někteří mladší. Teď se ukazuje, jak kvalitní týmy byly a jsou. My si každopádně chceme jít za naším cílem, na tom se nic měnit nebude.



Související články